Huvudbild Chatta

Chatta

Dags att föra textbaserade konversationer! I den hĂ€r artikeln skall vi ta en nĂ€rmre titt pĂ„ vad som involveras i begreppet att ”chatta”. Historiken, tillvĂ€gagĂ„ngssĂ€ttet och vart man kan chatta kommer att gĂ„s igenom. Är du redo att utbyta ord med frĂ€mlingar? LĂ„t oss se hur det i sĂ„dana fall skulle gĂ„ till!

Chatt – nya sĂ€ttet att kommunicera

Chatta bild 6

Det svenska uttrycket att ”chatta” kommer frĂ„n det engelska ordet ”chat”, vilket översĂ€tts till ”smĂ„prat”. Ur en ren historisk syn kan det föreslĂ„s att folk har chattat med varandra i urminnes tider. SmĂ„, korta meningar pĂ„ enbart ett par ord har utbytts i alla möjliga skriftformer sedan Ă„rtusenden tillbaka. Dock Ă€r det vĂ€l först och frĂ€mst den digitaliserade Ă„lderns chattande man tĂ€nker pĂ„ nĂ€r ordet kommer upp. I det anseendet har begreppet ”chatta” sitt ursprung i 70-talets amerikanska politik. Det tidigaste chatt-nĂ€tverket som sattes upp gjordes sĂ„ pĂ„ order av Richard Nixon, USAs trettiosjunde president. Nixon ville ha ett sĂ€tt att snabbt och enkelt kunna samtala med sina partikamrater pĂ„ regional nivĂ„, vilket ledde till införandet av ett nĂ€tverk som förlitade sig pĂ„ elektronisk text-baserad kommunikation. Det var först i början pĂ„ 80-talet som chattande blev tillgĂ€ngliga för allmĂ€nheten. Fenomenet slog igenom direkt som ett smidigt och snabbt sĂ€tt att möta nytt folk pĂ„. Kommunikationsformen har sedan dess stĂ„tt som ett av vĂ„ra förstahandsval nĂ€r det kommer till att utbyta ord med likvĂ€l vĂ€nner som frĂ€mmande personer.

Olika sÀtt att chatta pÄ

Det finns flera olika former av chatts. Allt frĂ„n enorma forum med tusentals anvĂ€ndare till privata meddelanden mellan personer hör alla hemma inom begreppet ”att chatta”, dock Ă€n med vissa skillnader. Att chatta pĂ„ ett forum kan betyda att vad man skriver blir synliga för alla som har tillgĂ„ng till samma kanaler som en sjĂ€lv. Som exempel kan vi ta upp en plattform för kommunikation som har bĂ„de offentliga som privata chattfunktioner, Discord. Discord Ă€r en gratis plattform i vilken anvĂ€ndare tillhör olika sorters kanaler, eller ”chatt-rum”. I dessa kan flera hundra personer vara nĂ€rvarande. DĂ€r kan man kommunicera med alla samtidigt, dĂ„ alla kan se vad man skriver. Detta kallas vanligen för en ”offentlig chatt”. Om man dock enbart skulle vilja diskutera med endast en person, finns Ă€ven den funktionen i Discord. dĂ„ gĂ„r man över till vad som kallas för en ”privat chatt”, som enbart man sjĂ€lv och den andra personen har tillgĂ„ng till.

Skillnader pÄ chatter

Det Ă€r viktigt att dock göra skillnad pĂ„ vad som Ă€r en chatt och vad som Ă€r ett inlĂ€ggs-forum. Vissa sajter tycks se ut som en chatt, med massvis av kommunikationer som sker gĂ€llande alla möjliga sorters Ă€mnen. Dock kan det hĂ€r istĂ€llet röra sig om ett inlĂ€ggs-forum, som till skillnad frĂ„n en renodlad chatt-sajt anvĂ€nder sig av ”passiv kommunikation”. Detta betyder att man skriver och lĂ€gger upp sina ord, utan förvĂ€ntningar om att fĂ„ gensvar direkt. Det kan ta allt frĂ„n sekunder till dagar innan konversationen som hĂ„lls fortsĂ€tter följande ett svar frĂ„n nĂ„gon. En chatt förlitar sig pĂ„ en mer direkt form av utbyte, likt ett samtal. Detta Ă€r en speciellt viktigt distinktion nĂ€r det kommer till chattar ute i arbetslivet. Utöver rent privat bruk, har chatt-funktioner likvĂ€l funnit sin vĂ€g in i den kommersiella sfĂ€ren. Om man idag söker support hos ett företag hör det till vanligheterna att ett av sĂ€tten att komma i kontaktmed företagets representanter Ă€r just en chatt. DĂ„ Ă€r det viktigt att det Ă€r en direkt kommunikation.

Största chatt-forumen

Bild pÄ Reddit-logga

Reddit

SÄ vart skall man dÄ söka sig om man vill chatta med folk? Det enklaste Àr att söka sig till nÄgra av de största Chatt-forumen i vÀrlden, dÀr det Àr nÀst intill garanterat att man fÄr kontakt med nÄgon. Likt som sÄ mÄnga andra ting finns det sjÀlvfallet variationer i chatt-forum. Dock Àr fenomenet kring chattande sÄ stort att det finns sajter och plattformar för en ofantlig mÀngd av olika Àmnen. Söker man dock nÄgot generellt, om man inte riktigt vet vad man söker efter, Àr Reddit.com en bra plats att börja pÄ. Reddit Àr utan tvekan inte bara det största chatt-forumet i vÀrlden, utan den största sajten sett till trafik. Med miljontals dagliga anvÀndare, finns det ingen hejd pÄ alla Àmnen som Reddit berör. Grundad i 2005, har sajten under de gÄngna femton Ären vuxit till en smÀrre virtuell planet, med ett eget ekosystem av ÀmnestrÄdar, diskussions-forum och aktivitet. All paketerat i en gratis upplevelse.

Quora

Söker man att fÄ information om nÄgonting eller hitta ett svar pÄ en frÄga, finns sajten gratis-sajten Quora.com. Quora har som syfte att besvara alla dina frÄgor, oavsett vad det rör sig om. Ett gigantiskt nÀtverk av kunniga som svarssökande rör sig dagligen pÄ sajten, vilken grundades i juni 2009. Det kan hÀnda att man fÄr flertalet svar frÄn en massa olika personer. Dock behöver man inte vara rÀdd för att sjÀlv behöva sila genom informationen, dÄ Quoras anvÀndare kan gÄ in och rösta pÄ de svaren de tycker Àr bÀst. PÄ sÄ sÀtt Àr det en kollektiv anstrÀngning som leder fram till lösningar, en sorts bekrÀftelse pÄ mÀnsklighetens sociala förmÄgor.

4chan

Om man vill ta sig an det knasiga och lite bisarra ute pĂ„ nĂ€tet, kan man söka sig till 4chan.org. 4chan Ă€r en helt anonym och kostnadsfri kommunikationsplattform, pĂ„ vilken man kan utbyta idĂ©er om allt möjligt. Dock fĂ„r man inledningsvis traska fram försiktigt bland sajtens olika chatt-rum. En ovan anvĂ€ndare snabbt kan finna sig se och uppleva nĂ„got man helst skulle ha velat undvika. 4chan grundades i oktober 2003, och har i vissa sammanhang beskrivits som ”internets baksida”. Detta dĂ„ mĂ„nga konspirationsteorier har spridits frĂ„n sajtens forum över Ă„ren. Det finns dock mĂ„nga fördelar med 4chan med, dĂ€r anvĂ€ndaren kan hĂ„lla stĂ„nd mot en alltmer inkrĂ€ktande vĂ€rld i ett av intranĂ€tets sista anonyma bastioner.

Facebook

Sedan mÄste Àven Facebook nÀmnas som en av de större chatt-sajterna som finns dÀr ute. Kontroversiell och med vÀrlden i sitt grepp, finns det ingen större social medie-plattform i vÀrlden Àn Mark Zuckerbergs sajt. Grundad i februari 2004, har Facebook vuxit till en absolut gigant inom kommunikation. Dess omfÄng sÄg till att den tidigare populÀra sajten MySpace tvingades Àndra inriktning, och gÄ frÄn chatt-forum till att publicera musik. Det finns fÄ pÄ denna jord som inte har ett Facebook-konto, och ju mer anvÀndare som dagligen strömmar till plattformen, ju fler folk kopplas samman i den kittel av personligheter som sajten utgör.

De fyra chatt-forum som nĂ€mnts ovan Ă€r likt skrivet alla gratis att anvĂ€nda. Det finns sjĂ€lvfallet sajter med chatt-funktioner som krĂ€ver en betalning av sina anvĂ€ndare. Men som uttrycket lĂ„ter ”Gratis Ă€r bĂ€st”, och nu skall vi oss en titt pĂ„ varför det just Ă€r sĂ„.

Fördelar med gratis chatt

Om man vÀl skall finna nytt folk att prata med, varför skall man dÄ behöva betala för det? Gratis-chatter gör forumet tillgÀngligt för alla, vilket i sin tur betyder att en större mÄngfald av personligheter umgÄs virtuellt i kommunikation med varandra. Med hjÀlp av en gratis chatt-modell som inte kostar nÄgra pengar, kan sajter vÀxa ohindrat av ett betalningskrav för anvÀndarna. Detta Àr fördelaktigt för sÄvÀl dem som gratis-chattar som för dem som driver sajten. Ett större utbyte av idéer och fler florerande konversationer Àger pÄ en plats likt gratis-chatter, dÀr plÄnboken inte har nÄgot vÀrde Àr.

Är chatta med frĂ€mlingar farligt?

bild pÄ hacker

En av de Ă„terkommande frĂ„gorna, eller orosmomenten kring chattande Ă€r vad som kan komma av att ha kontakt med en frĂ€mling. SkrĂ€ckscenarion sĂ„som ”grooming” och stöld av personlig information Ă€r nĂ„got man mĂ„ste ha i Ă„tanke nĂ€r man ger sig ut pĂ„ chatt-forum. Specifikt grooming Ă€r en av de större farorna som lurar ute pĂ„ intranĂ€tet. Det Ă€r ett begrepp som anvĂ€nds nĂ€r en Ă€ldre person, oftast under falsk identitet, kontaktar minderĂ„riga i syfte om att under en lĂ€ngre tid förföra dem. Ett hĂ„rt bestraffat lagbrott, finns det mĂ„nga chatt-sajter som noggrant bevakar vad som sker pĂ„ deras forum. Det finns Ă€ven dem som inte anstrĂ€nger sig sĂ€rskilt mycket för att förhindra illegala aktiviteter pĂ„ deras sajter. DĂ€rför mĂ„ste man sjĂ€lv vara ansvarsfull nĂ€r man chattar med frĂ€mlingar.

Var försiktig, men rÀds inte

Ett par goda rÄd skulle vara att man aldrig ger ut nÄgon personlig information. Man bör Àven medveten om vilken sorts chatt-rum man befinner sig i samt vara medveten om att personen man samtalar med inte alltid Àr uppriktig om sin person. Dock skall man inte behöva vara rÀdd för att gÄ ut pÄ chatt-forum, bara varsam. Det finns otroligt mycket roligt med att konversera med frÀmmande folk. Nya idéer, nya tankar och nya vÀnskapsband kan knytas med nÄgon frÄn andra sidan jorden. Det Àr trots allt i vÄr natur att socialisera, och med chattande har det blivit en möjlighet som grottmÀnniskorna aldrig skulle kunna drömma om.

Sex-chatta

Nu kommer vi till den delen som bör ha en Ă„ldersgrĂ€ns pĂ„ 18 Ă„r och uppĂ„t. Nu ska det nĂ€mligen handla om att sex-chatta. Andra ord för det hĂ€r fenomenet Ă€r ”cybersex”, alltsĂ„ ett sexuellt umgĂ€nge över nĂ€tet. Likt med andra sorter av chattande, finns det olika sĂ€tt att sex-chatta pĂ„. Ett av dem vi ska ta upp Ă€r likt en vanlig chatt-funktion, dĂ€r tvĂ„ personer sitter framför varsin dator och utbyter textmeddelanden. En mer avancerad form av detta Ă€r med en webkamera, dĂ€r antingen den ena eller bĂ„da av deltagarna i chatten kan se varandra. DĂ„ detta gĂ€ller sex, Ă€r det inte ovanligt att webkamera-baserad kommunikation följs av en sakta men sĂ€kerligen avklĂ€dsel.

Webcaming

En mer professionell form av detta Ă€r vad som kallas ”webcaming”. I det scenariot Ă€r det antingen en kvinna eller en man som utför sexuella handlingar pĂ„ sig sjĂ€lv inför en betalande publik. Webcam-girls, eller webkamera-tjejer, Ă€r en av de senaste utvecklingarna inom porrindustrin. För den som skulle vilja ta sig en nĂ€rmre titt pĂ„ hur detta fungerar, och har pengarna att betala för det, kan man besöka nĂ„gra av de följande sajterna: Camrabbit, Livejasmin, och ImLive. Cam4 Ă€r en sajt som vĂ€nder sig till svenska anvĂ€ndare. Det finns Ă€ven funktioner för mer traditionellt sex-chattande pĂ„ dessa sidor. Dock har de funktionerna hamnat i lite skymundan för de visuella mer frestelser som erbjuds pĂ„ skĂ€rmen.

Summering

Som summering kan det enbart sÀgas att chattande Àr nÄgot man inte kan undkomma i dagens samhÀlle. Om man har en meddelande-funktion pÄ din telefon dÀr det kommuniceras i snabba, korta texter med vÀnner och familj, sÄ chattar man. Det var den ursprungliga idén som Nixon förestÀllde sig under 70-talet. DÀrefter har utvecklingen av teknologin fortskridit, och vad som Àr nÀsta steg för chatter ÄterstÄr att se. Om man sjÀlv skulle vilja passa pÄ att testa sig fram pÄ olika chatt-forum, tÀnk dÄ pÄ att göra det pÄ ens egna villkor. Doppa först tÄrna, se om det passar. Tids nog kan man finna sig surfa lÀngs med chatt-forum som bÀr vÀg till outforskade idéer, ovÀntade möten och odödliga vÀnskaper.