backgammon

Klassiska spel som håller genom alla trender

Om det är någonting som vi människor verkligen gillar så är det att spela spel. Genom mänsklighetens historia finns många bevis för att vi redan tidigt började att ägna oss åt enkla spel som till exempel tärningsspel. Säkerligen har vi också ägnat oss åt andra sorters spel och tävlingar. Det verkar ligga i vår natur att vilja uppleva spänningen med spel och mäta oss mot varandra. Genom tiderna har det funnits en rad olika trender inom spel men det finns vissa klassiker som håller sig populära genom alla trender.

Från mekanik till populärkultur

Ett spel som genomgått en dramatisk förändring sen den uppfanns i slutet av 1800-talet är slots. Den har genomlevt ett antal trender under den tiden. Från början var spelet helt mekaniskt med enkla vinstsystem men har på senaste tid gått över till att bli helt digital och spelas online via mobilen. Det var när den var mekanisk som den fick sitt smeknamn, enarmad bandit. Det kom sig av den arm på ena sidan som man drog i för att få hjulen att snurra. I USA, där den uppfanns och sen utvecklades vidare, kom den i stället att kallas för slot machine på grund av att den springa (slot) där man stoppade ner myntet. Namnet slot har nu hängt kvar och tagit sig in även i vårt svenska språk. Idag är det vanligaste att man spelar på slots online. Stora aktörer som PokerStars Casino har ett brett utbud av slots när det gäller olika teman och antal hjul. Slots tar också ofta inspiration från vår populärkultur, möjligtvis en bidragande faktor till att de behåller sin popularitet. De har helt enkelt skapat sina egna trender och anpassat sig till vår nutid och på så sätt hela tiden kunnat kännas aktuella.

backgammon

Spel på ett bräde

En typ av spel som länge varit populärt är olika typer av brädspel. Historiker har hittat bevis för att det spelades brädspel i det antika Egypten. Då rör det sig om att denna typ av spel lyckats hålla sig populärt under ett par tusen år. Nu har det visserligen funnits många olika varianter av brädspel genom tiderna men det finns vissa klassiker som hållit sig kvar på toppen länge. Backgammon spelades redan på romarrikets tid och är idag fortfarande ett av de mest spelade spelen i världen. Det är till och med möjligt att bli proffs inom backgammon. Även om olika varianter av detta spel funnits både i antika Rom och Egypten var det först i England på 1600-talet som det fick sitt nuvarande namn. Ett spel som redan är en klassiker trots att det endast har lite drygt hundra år på nacken är Monopol. Det uppfanns i USA 1903. Det var den amerikanska journalisten Elizabeth Magie som med hjälp av spelet ville protestera mot de höga hyrorna i landet. Det dröjde dock till 1930-talet innan spelet började att tillverkas och säljas, då med lite annan framtoning. Idag är det ett av våra mest älskade sällskapsspel och en spelomgång kan lätt ta flera timmar. Sen får vi inte glömma den färgglada lilla retstickan Fia med knuff. Detta spel som genom tiderna orsakat många gräl. För hur mycket får man egentligen använda den där rätten till att knuffa bort motspelarens pjäser?

fia med knuff spel

Spela kort

När vi nu pratar om klassiska spel är det omöjligt att inte nämna kortspel. Vad kan vara mer klassiskt än en enkel kortlek? Kortleken bär på en cirka tusenårig historia. Även om det inte säkert går att fastställa dess ursprung så antas det att kortleken utvecklades ur dominobrickor i antikens Kina. Det finns också uppgifter som tyder på att kortleken skulle ha utvecklats i det antika rom men beläggen för att det var i Kina de första spelkorten fanns är säkrare. Seden att spela kort spreds sig sen med hjälp av handelsresande, först till Mellanöstern och sen vidare till Europa. Exakt när kortleken kom hit till oss är osäkert med en skrift från slutet av 1300-talet fastställer att kortspel vid den tiden var förankrat i den folkliga kulturen. De kortlekar som vi ser idag, med fyra olika färger, togs fram i Frankrike under den senare delen av 1400-talet. Med hjälp av kortleken har det genom tiderna skapats många klassiska spel. Några exempel är poker, canasta och bridge. Dessa spel har nu hängt med ett bra tag och det troliga är att dessa klassiker kommer att fortsätta att överleva nya trender.