Flertalet streamingtjänster

Multiplayer Platforming – Streamingtjänsternas framtid

Idag använder sig mer människor av diverse streamingtjänster än någonsin tidigare. Det har helt enkelt blivit mycket populärt med att ta in sina filmer och serier via sajter såsom Netflix, HBO och Amazon Prime. Våra TV-apparater visar fortfarande rullar titt som tätt, dock vill folk i största mån undvika reklamen och kunna spola fram och tillbaka under sitt tittande. En aspekt av streaming som nu hållerp å att utvecklas är så kallade multiplayer-plattformer. Genom dessa kommer du kunna tita i sällskap med andra personer, även om ni befinner er på olika ställen runtom världen.

Delat nöje

Att streama filmer och serier är ett fenomen som näst intill alla personer i västvärlden känner till. Detta beror inte minst på att streamingtjänster såsom Netflix har blivit en del av den dagliga konversationen. En otroligt stor mängd av svenskar har idag någon typ av prenumeration på en streamingsajt, där Netflix, HBO och Amazon Prime är de mest populära.

Vad som dock är mindre känt är ett av de senaste tilläggen till din streamingupplevelse. När vi idag ser på film tillsammans med andra personer, sker detta med största sannolikhet i personligt sällskap. Du sitter helt enkelt i samma rum med dina kamrater och tar in vad som flimrar fram på TV-skärmen. Det här är naturligtvis det mest föredragna sättet att titta på, då det erbjuder oss den mesta möjliga sociala interaktionen med våra vänner.

Två personer i tv-soffa

Det finns dock andra sätt att titta på tillsammans med andra. En ny teknik håller på att introduceras på diverse streaming- och kommunikationsplattformar, där du kan sitta på ditt eget håll samtidigt som du upplever något i sällskap med andra. Tekniken kallas för ”Multiplayer platforming”. Under Coronapandemin, när restriktioner förhindrade fysiskt umgänge, blev det vanligt att svenskar vände sig till tjänster såsom Discord, Zoom och Skype för att samtala med vänner och arbetskamrater.

I dessa kommunikationsapplikationer går det att utväxla allt från ord till information direkt med en annan eller flertalet andra människor. Det här sker även på direkten, samt kan inkludera delade skärmar, dvs. att du ser andra personers skärmbild. Vad som dock går lite sämre är streamingen av filmer och serier via dessa plattformar.

Ny teknologi för multistreaming

Det går naturligtvis att även lägga upp och visa filmer genom din skärmdelning på säg Discord eller Zoom. Dock är dessa tjänster inte optimerade för att hantera media med en hög upplösning. Det kan således resultera i att de som tittar genom Discord får en sämre skärmupplösning samt att filmer och serier laggar efter. Det här är inte önskvärt när man vill dela en kulturupplevelse tillsammans.

Anledningen till att det är dåligt med att se filmer på detta vis beror delvis på att den media som streamas kommer från en privat dator, dvs server. Således kommer en stor del av streamingkvalitén att vara bunden till nätuppkopplingen hos var och en av de åskådande. Sedan är inte Discord ämnad för att streama hela filmer, utan är mer tänkt som en klassisk skärmdelningstjänst.

Den ökade efterfrågan på ett bättre alternativ för streamdelning av film och serier har dock resulterat i att de stora streamingtjänsterna på nätet börjat utveckla en ny teknologi för just det här. Netflix har bland annat gått ut och sagt att de kommer kunna erbjuda den här typen av filmupplevelse till sina kunder så tidigt som under 2023.

Texten: "Netflix" på Tv-skärm

För att kvalitén i upplösningen skall bestå, flyttar de helt enkelt streamingen från person till plattform. Det är oklart om Netflix kommer att lägga till den här funktionen i redan existerande prenumerationserbjudanden, eller om ett nytt, särskilt betalningsalternativ kommer att bli tillgängligt.

Amazon och HBO går med i utvecklingen

Netflix är dock inte ensamma om att vilja expandera sig in på den nya teknologin av multiplayer platforming. Även de två andra streamingjättarna på nätet, HBO och Amazon Prime, har öppnat upp för att det skall bli ett alternativ på deras respektive plattformar. Det här kan skapa en ny gren av konkurrens bland dessa tjänster, där de tävlar om vem som kan erbjuda den bästa delade film- och seriedelningen.

Även hur teknologin kommer att implementeras återstår att se. Det är möjligt att man i framtiden kommer kunna lägga till speciella ”vänner” på säg Netflix, vilka sedan går att se på film tillsammans med via deras delningsfunktion. Sedan är det svårt att avgöra hur enkelt det kommer att bli att starta upp en film, samt lite mindre frågor kring tillgängligheten. Det kan bli så att Netflix begränsar antalet filmer som går att streama på det här viset, eller hur många aktiva filmdelningar som är aktiva samtidigt.

Det kommer oundvikligen bli en större påfrestning på streamingplattformarnas servrar med den här typen av teknologi. Om det i sin tur kommer att reflekteras i priset på prenumerationer förblir som obesvarat i dagens läge. En sak som dock är klart, är att multiplayer platforming kommer spela en stor del i nästa teknologiska framsteg på streamingtjänsternas marknad.