Baby populära namn 2023

Populära namn 2023 – listor för flickor och pojkar

Mest populära namn 2023 är Elsa och Noah, men hur ser det ut där du bor? Skatteverket har nyligen släppt en lista med de vanligaste namnen som nyblivna föräldrar gav till sina små under föregående år. De bjuder på flera sök- och sorteringsmöjligheter, så du kan ta reda på hur ett visst namns popularitet varierat över tid, eller hur det ser ut i olika regioner.

Så här redovisas namnen

Eftersom föräldrar har tre månader på sig att välja och skicka in uppgift om namn på sina nyfödda kan uppgifterna ändras något, men i så fall marginellt eftersom merparten av 2023 redan är registrerad.

Namnen är barnens samtliga valda namn, och alltså inte endast tilltalsnamn. Några namn ges till både flickor och pojkar, men i listorna här är de separerade. En flicka fick 2023 namnet Noah, men hon är inte inräknad i de 655 pojkar som fick samma namn.

Är det här en liten Elsa?

Mest populära namn 2023 – flickor

De tio vanligaste namnen på flickor födda 2023 fick är:

 1. Elsa
 2. Vera
 3. Alma
 4. Selma
 5. Alice
 6. Signe
 7. Ellie
 8. Olivia
 9. Astrid
 10. Ella
Populära namn 2023 pojkar
En trött Noah kanske?

Mest populära namn 2023 – pojkar

De tio vanligaste namnen på pojkar födda 2023 är:

 1. Noah
 2. Hugo
 3. William
 4. Liam
 5. Nils
 6. Elias
 7. Oliver
 8. Adam
 9. August
 10. Sam

Regionala skillnader i populära namn 2023

Medan listorna ovan gäller hela landet kan man se att vi väljer lite olika beroende på var vi bor. Noah och Elsa, som var de mest populära namnen nationellt, finns inte med i topp tre i tre av de fyra kommuner vi tittat närmare på.

I Stockholms kommun är de mest populära namnen för flickor Selma, Stella och Alba, även om varken Stella eller Alba tar sig in på topp tio nationellt. Mest populära pojknamn i Stockholm är August, Hugo och Oliver, men här ligger även Henry bra till.

I Göteborg är de vanligaste namnen nyfödda flickor fick 2023 Vera, Olivia och Alba, medan pojkar födda samma år ofta heter Noah, Sam och William. Även Saga är ett mycket populärt flicknamn, och Frans ett populärt pojknamn.

I Malmö har föräldrar ofta valt namnen Selma, Alma och Olivia till sina flickebarn, medan pojkar ofta fick heta Adam, Elias och Noah. I Malmö döptes också många pojkar till Gabriel, och flickor till Luna, Leah och Celine – alla namn som inte finns med på den nationella tio-i-topp-listan.

Vi tittade också på Umeå kommun, för att se om det är någon skillnad i Norrland. Där var de mest populära namnen för flickor Vera, Signe och Ella, medan pojkar fick heta Elliot, Noah och Nils. I Umeå var också Elsa, Lilly, Ingrid och Ester populära flicknamn, medan många föräldrar valt Otto och Adrian är populära pojknamn 2023.

Skatteverkets lista populära namn 2023
Sök i Skatteverkets lista med populära namn 2023. Vad trendar i där du bor?

Skatteverket har tagit över uppgiften från SCB

Tidigare var det Statistiska Centralbyrån (SCB) som varje år sammanställde listor över de namn vi i Sverige gett våra nyfödda. Nytt för i år är att det är Skatteverket som sammanställer uppgifterna. Det är logiskt, med tanke på att det är där namnen registreras.

Det finns en skillnad i hur de rapporterar, som det kan vara bra att vara medveten om ifall du vill jämföra olika år med varandra. SCB brukade slå samman vad de räknade som samma namn med olika stavning, men Skatteverket redovisar dem separat.

Till exempel har 655 pojkar födda 2023 fått namnet Noah, enligt vad som hittills registrerats. Utöver dessa har också 45 små pojkar fått namnet Noa, och medan SCB skulle ha redovisat dem alla tillsammans finns de nu i två separata grupper hos Skatteverket.

Så söker du på populära namn 2023

Om du är nyfiken på spridningen av ett visst namn över landet, eller vilka namn som är mest populära just där du bor, går det att ta reda på det mesta i Skatteverkets statistikportal.

I menyn till vänster på sidan väljer du om du vill se uppgifterna redovisade i en tabell, ett diagram eller på en karta. Du fyller sedan i om du vill att den ska visa:

 1. ”Namn” eller ”Rangordning”, det vill säga om du vill få en lista med de mest populära namnen eller om du vill se förekomsten av ett visst namn. Om du väljer ”Namn” fyller du också i vilket.
 2. Välj ”Födelseår”, ange vilket eller vilka.
 3. Välj ”Kön”. Du kan välja både pojke och flicka om du vill.
 4. Välj ”Län” eller ”Kommun”. Det här är dock valfritt, så om du vill ha uppgifter för hela landet hoppar du bara över det.