Huvudbild för Byta Däck Datum

Sommardäck datum

När vi nu äntligen gått mot sommartid och vi ställer fram klockan – Ja då är det också snart dags att byta däck, bort med vinterdäcken och på med sommardäck. Sommardäck datum för byte 2021 är senast 16 april. Det är mycket regler som gäller så det blir rätt när det viktig sommardäck datum som gäller faller in. Här kommer en liten påminnelse för alla som ska byta däck från vinterdäck till sommardäck och givetvis en lathund för hur man byter däck själv.

Sommardäck datum 2021

Nu är det på gång igen. kvällarna blir ljusare och innan du vet ordet av har det blivit dags att byta till sommardäck. Ett vårtecken lika säkert som utegrillen och blommor som växer fram ur krattade rabatter med vitsippor och påskliljor. Men vad är det egentligen som gäller och vad ska du tänka på?

Sverige är ett avlångt land och när det är dags för dig att byta däck beror på var du bor och vilka förhållanden som råder. Lagen säger att ditt fordon måste ha vinterdäck från 1 december – 31 mars om vinterväglag råder. Men vad betyder då vinterväglag? Så här står det i lagtexten: ”Vinterväglag råder när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Polisen avgör om det råder vinterväglag på platsen där du befinner dig.”

Om du använder dubbdäck på vintern så är byte till sommardäck senaste sommardäck datum 16 april. Dubbdäcken får användas från 1 oktober till 15 april, med undantag för om det ser ut att bli vinterväglag. Det formulerar man så här: ”Om det är eller befaras bli vinterväglag får du använda dubbdäck även annan tid.” Du får alltså använda dubbdäck senare om väglaget kräver det.

Temperaturer

Det kan med andra ord vara riskabelt att byta däck för tidigt. Om temperaturen kryper mot noll ger ett sommardäck sämre egenskaper och längre bromssträcka även på barmark. Titta på väderleksrapporterna så att du är säker på att det där sista snöovädret verkligen har dragit förbi. Och kom ihåg att om vinterväglag råder är du fram till 31 mars skyldig att ha vinterdäck på bilen.

För dig som använder friktionsdäck, det som också kallas för dubbfria däck, finns det inget byta däck datum. Det finns inget lagkrav, odubbade vinterdäck får köras året om. Men här är det på sin plats med en allvarlig varning. Odubbade vinterdäck eller friktionsdäck får kraftigt försämrade egenskaper när temperaturerna stiger. De är inte avsedda för körning på torr och varm barmark och skillnaderna i bromssträcka och väggrepp i torrt eller blött väglag är så stora att de faktiskt utgör en verklig säkerhetsrisk.

Så du gör bäst i att se till att ha en omgång bra sommardäck redo när våren ändå kommer till slut. Tänk på att minsta tillåtna mönsterdjup för sommardäck är 1,6 millimeter, men du bör inte köra vidare med däck som har mindre än 3 millimeters mönsterdjup. Tänk på att det finns inget som heter året-runt-däck för det svenska klimatet. Så här rekommenderar vi att byta däck där det är senaste sommardäck datum 16 april som gäller.

Sommardäck datumregler

2020 så bestämde Transportstyrelsen att sommardäck datum för byte av däck till sommardäck skulle skjutas fram två veckor på grund av Covid 19. Det innebar att man fick köra till 30 april med vinterdäck som var dubbade. Att byta däck datum underlättade för hela däckbranschen och för alla fordonsägare som satt slippa sitta i köerna som alltid uppstår när vi i sista stund kommer på att det är dags för sommardäck datum för byte av däck. Inför 2021 så har man inte tagit några sådana beslut och nu gäller byte av däck datum åter igen 16 april. Håller man sig inte till sommardäck datum för byte av vinterdäck så riskerar man böter vid en kontroll. Utöver detta så riskerar man naturligtvis även trafiksäkerheten vilket inte är att rekommendera. Bötesbelopp för olika förseelser ser du nedan.

Bötesbelopp

Bild på svensk valuta

 • Om man kör med mönsterdjup under 1,6 mm för sommardäck så får man böta 1200 kronor
 • Kör man med dubbdäck och inte följt byta däck datum från 16 april så får man 500 kronor i böter
 • Om man kör på gator som kräver dubbfritt så som exempel Hornsgatan i Stockholm så får man böter på 1000 kronor.

Alltså det är absolut värt att ta kostnaden för att följa det sommardäck datum som är för att slippa dessa böter.

Fem grymma sommardäck

Continental SportContact 6 kan man köpa bland annat direkt genom företaget Continental.se eller däckproffsen. Priset för däcken varierar på vilken bil man har, men för en vanlig bil så får man betala ca 1700 kronor per däck.

 • Perfekt grepp på både torra och våta vägunderlag.
 • Känn hur varenda kurva vaknar till liv.
 • Upplev enastående stabilitet och bromsprestanda – oavsett hastighet.

Goodyear EfficientGrip Performance 2. Detta däck kan man köpa på bland annat bytahjul.se och kostar från 641 kronor styck. Det är ett högprestandadäck som passar alldeles utmärkt både i vått och torrt väglag. Däcket fick en delad andra plats utmärkelse 2020 i teknikens värld.

 • Högprestandadäck
 • Kortare bromssträcka på vått underlag (Wet Braking Technology)
 • Ökad livslängd (Mileage Plus Technology)

Goodyear Eagle F1 Asymmetric 5 är däcket som blivit testvinnare 2020. Eagle F1 Asymmetric 5 är ett UHP däck (Ultra High Performance), vilket originalmonterads på flertalet vassa bilar såsom Porsche 911 men även lite mer alldagliga modeller såsom Volkswagen Golf. Däckets kontaktyta utvidgas vid inbromsningar, detta gör att stoppsträckan sänkts. Priset ligger på ca 890 kronor per däck och kan handlas på bland annat däckonline.se.

 • Testvinnare i Auto Motor & Sport 2020!
 • 2:a plats i Vi bilägare test 2020!
 • 3:e plats i Aftonbladets test 2020

Nokian Hakka Green 3 kombinerar skickligt säkerhet i vått väder med lågt rullmotstånd. Nokian Hakka Green 3 är utvecklad för varierande nordiska väder och känns säker och balanserad under regniga dagar, sparar bränsle och erbjuder många trevliga körkilometer. Riktat till mindre och medelstora familjebilar, erbjuder detta nya premiumsommardäck en mängd olika dimensioner för hybrider och elfordon. Kostar från ca 600 kronor per däck. Däcket kan man köpa bland annat på bythjul.com eller Bilia.

 • Grönare körning, vilket ger lägre bränsleförbrukning som sparar pengar och miljö.
 • Kontrollerad säkerhet och vilket ger utmärkt skydd mot vattenplaning.
 • Utmärkt slitstyrka med ny gummiblandning.

Nokian Hakka green 2 är ett sommardäck som erbjuder unik hållbar säkerhet i nordiska förhållanden. Däcket ger effektivt skydd mot vattenplaning, minskar bränsleförbrukningen. Däcket kan man köpa bland annat på bytahjul.com eller Mekonomen och kostar från 650 kronor per däck.

 • Kompromisslöst grepp på våta väglag
 • Balanserad köregenskap
 • Låg bränsleförbrukning

Byta sommardäck själv

Det finns massor av däcksfirmor som hjälper dig med att byta däck, men kanske du inte vill stå i kö och vänta när du är ute i sista stund och då tänker byta själv. Här kommer några grundregler som du absolut bör tänka på när det är dags för 16 april som är sommardäck datum för byte av däck.

 • 1. Lägg i handbromsen

När du ska byta däck så måste du se till att bilen står på en plan yta. Var noggrann med att lägga i handbromsen. För att byta hjul så behöver du en domkraft som klarar bilens vikt. Domkraften som finns i bilen fungerar vid en nödsituation, men den är ofta av det mindre slaget och inte särskilt stadig. En riktig domkraft är ett enklare och säkrare alternativ.

 • 2. Lossa hjulbultarna

Lossa hjulbultarna ett halvt varv när bilen fortfarande står på marken. Det här är ett typiskt moment där jobbet blir så mycket lättare om du har rätt verktyg. Att lossa hjulbultarna med ett fälgkors är något du förhoppningsvis bara behöver göra vid en punktering, här vill du hellre använda en hylsa med dragkraft.

 • 3. Hissa upp bilen

Det finns en punkt vid varje hjul som är avsedd för domkraften. Om du är osäker på var punkterna sitter så hittar du informationen i bilens instruktionsbok.

 • 4. Lossa hjulen

Skruva av hjulbultarna helt. Undvik att lägga dem direkt på marken så slipper du smuts i hjulbultarnas gängor. Sedan kan du ta bort hjulet, men tänk på att det är tungt.

 • 5. Smörj hjulbultarna

När du monterar tillbaka hjulet bör du passa på att smörja hjulbultarna med lite fett. Det motverkar rost och slitage. Men ta inte för mycket, då kan överflödigt fett slungas ut i bromssystemet.

 • 6. Skruva fast hjulen

Skruva nu fast hjulet igen. Dra åt bultarna kryssvis.

Bild på Momentnyckel

 • 7. Dra åt med momentnyckel

Hur hårt hjulbultarna ska vara åtdragna står i bilens instruktionsbok. Drar du för hårt kan gängorna förstöras, drar du för löst så kan hjulet lossna. När du kört ungefär tio mil efter hjulbytet är det dags att efter dra bultarna för säkerhets skull.

 • 8. Kontrollera däcktrycket

Kontrollera att du har rätt lufttryck i däcken. Rätt lufttryck gör bilen säkrare och du förbrukar dessutom mindre bränsle.

Ett jobb som kan ta lite extratid om man inte har de rätta verktygen eller arbetsutrymmet. För att göra det enkelt och smidigt så besök en bensinmack där man kan hyra in sig för att lyfta upp bilen så du får en säker arbetsplats.

Byta däck datum

Bild på kalender

Byta däck datumet är satt till 16 april om man har vinterdäck med dubbar, det finns inga dispenser för att inte byta däck på detta datum, även om det fanns det 2020 så finns det inte det under 2021. Datumer för att byta däck är bara att hålla om det inte som vi skrivit tidigare kommer en överraskande vinterstorm i april månad. Tänk också på att kontrollera era vinterdäck innan ni lägger de på förvaring, har de inte ett mönsterdjup på 3 mm så är det bara att kassera dessa och köpa nya inför nya byta däck datum inför vintern som är senast 1 december.

Summering av byte av sommardäck

Sommardäck datum är 16 april och då gäller det byte från vinterdäck till sommardäck. Har man dubbdäck så är detta ett heligt byta däck datum. Om det inte skulle komma en överraskande vinter i sista stund så kan man få ha på däcken lite längre. Har man vinterdäck utan dubbar så får man fortsätta köra på dessa, men tänk på att det inte är säkert när det blir blött och varmt ute. Så glöm nu inte sommardäck datum 16 april som är heligt 2021.