Tiny House huvudbild

Tiny House i Sverige

Det är inte bara feer, hobbits och tomtens alver som inackorderas i små, nätta hus. Detta gäller även för dem som väljer att bo i ett så kallat ”Tiny House”. Dessa bostäder i miniatyr, kan enkelt manövreras omkring tack vare att de står på hjul, och tar inte upp mycket plats varhelst man ställer dem.

I den här artikeln skall vi ta en titt på hur man skaffar sig ett Tiny House Sverige. Vilka regler som gäller, fördelarna med en mindre bostad samt lite tips för hur man gör det bästa av sin ”lilla” levnadssituation kommer att tas upp!

Tiny House – En liten och nätt lösning på boendet

Om du som bostadssökande eller hobbybyggare har stött på något som kallas för ”Tiny House” tidigare, har du i alla fall i namn fått ta del av ett nytt fenomen i Sverige. Långt ifrån en leksak, är detta ett av de senaste sätten som svenskar valt att finna sig ett hem. Som namnet avslöjar, är TinyHouse en liten byggnad ämnad för att fungera som en bostad.

Med en stor efterfrågan på bostäder på marknaden idag, är det förståeligt att folk söker sig till andra alternativ än en lägenhet eller hus. Följande pandemin som härjade över vår nation som värld förra året, sågs det ett lägre intresse bland bostadsägare att sälja sina fastigheter. Dock minskade inte trycket för det på en redan belastad bostadsmarknad, och nya tilltag krävdes för att förse befolkningen med ett hem.

En guldrush för små bostäder

Tiny House

Även om Tiny House Sverige fanns till redan innan pandemin våldgästade oss, så var det först i Coronavirusets eftersvall som det blev riktigt populärt med att införskaffa sig en av dessa små hjulburna byggnader. Enkla att konstruera, trevliga och gemytliga att bo i samt praktiska med tanke på deras mobilitet, hamrades fler hus på hjul upp under 2021 än någon gång tidigare i Sverige.

Äger man eller någon man känner en liten bit tomt, kan ett Tiny House snabbt och enkelt placeras vid en läglig plats där, och Voilá, så har man sig en alldeles egen bostad för en billig peng. Deras funktion är dock inte enbart som huvudboende. Ett Tiny House Sverige kan även fungera lika väl som ett gästhus, sjöbod eller mysigt litet tillhåll ute i skogen.

Det är nu enklare än någonsin att få händerna på denna typ av byggnader. Bland annat finns de nu att köpa på IKEA. Företaget har en lång tradition av att förse allmänheten med snabba och enkla sammansättningar av alla möjliga varianter, och har nu även då TinyHouse som en av deras senaste tillägg i katalogen.

Regelverket kring byggnationen av Tiny House Sverige

När du väl införskaffat dig ett Tiny House Sverige, vilka regler och lagar är det då som gäller för dig? Det första du måste komma underfund med är lagföringen gällande en huvudbostad eller en annan typ av byggnad. Hade du tänkt att inackordera dig själv i ditt Tiny House som permanent hus, måste vissa krav uppfyllas. En av de främsta punkterna som måste följas är reglementen kring energitillförsel för huset. Det är viktigt att man läser upp på vilka regler som gäller för kilowattimmar för din bostad.

Har du planer på att ditt Tiny House kommer att bli en permanent huvudbostad för dig, måste du även ansöka om bygglov först. Är det tänkt att du skall bosätta dig i huset, finns det inga riktiga begränsningar utöver vad din bygglovsansökan tillåter för hur stor byggnaden kan bli. Om syftet med ditt Tiny House dock är att fungera likt en gästbostad eller dylikt, är inte ett bygglov alltid ett krav. Dock tillfaller i stället begränsningar på hur stort det får vara.

Transport

Tiny House på väg

Önskar du ha en byggnad på hjul som du kan transportera på svenska vägar, kommer även detta med regelverk kring hur stort det får vara. Allt från höjden till bredden samt vikten på ditt Tiny House Sverige måste stämma överens med lagföringen kring konstruktioner med ett transportsyfte. Det är därmed viktigt att du läser upp dig eller rådfrågar någon kunnig om dimensionerna för dessa regler innan du bygger ditt hus!

En annan punkt som måste vara i enlighet med lagen om du planerar att ha ett TinyHouse som primär huvudbostad, är hur tillgängligt det är. Lagföringen kring tillgänglighet för bostäder försäkrar om att vem som helst skall kunna nå fram till ditt hus, även de med en nedsatt rörelseförmåga. En huvudbostad skall helt enkelt vara handikappvänlig i sitt läge.

Avslutningen måste en byggnad avsedd som huvudbostad även ha vissa dimensioner som tillåter för vad som kallas ”nödvändiga utrymmen”. Dessa inkluderar sådant som ett kök och en toalett osv. Om detta inte finns tillgängliga i ett nybygge av en huvudbostad, finns det risk för att ditt Tiny House Sverige fördöms av lagboken.

Regelverket kring tomten

När man väl besitter sitt lila hus på hjul, är det dags att finna en plats att ställa det på. Det kan verka enkelt, likt en övergödd husvagn, dock är det här inte fallet. En husvagn anses vara för rekreationssyften, och helt andra lagar gäller för dem. Ett TinyHouse är mer av ett hus än en husvagn, trots att även de går på hjul. Därmed är det viktigt att vara medveten om vart man kan ställa sitt Tiny House Sverige, och vilka regelverk man måste följa.

I stort sett alla kommuner i Sverige har en så kallad detaljplan för såväl sin infrastruktur som bostadsområden. Dessa avgör vart vägar och vattenledningar går samt var hus tillåts vara belägna. Dessa detaljplaner vägleder även såväl mark- som husägare om vilken typ av byggnad som får stå var, och vilka kommunala lagar som måste följas vid uppförandet av en bostad. TinyHouse-byggnationer måste även de följa utefter dessa skisser.

Närliggande hus

Närliggande hus

Sedan är även dimensionerna på den tilltänkta tomten viktigt. Ditt bygge får inte vara alltför nära andra tomter och hus, om du inte önskar att en av landstingets lantmätare kommer förbi med sin utrustning för att vara petig. Är det en särskilt liten tomt, kan detta orsaka problem för dig som önskar resa ett Tiny House Sverige på den. Det är därför viktigt att du samspråkar såväl med närliggande grannar som kommunen, så att ni alla är överens om vad som gäller innan bygget inleds.

Önskar man göra saker och ting på sitt eget vis, kan man självfallet införskaffa sig en bit mark utanför räckvidden av de olika kommunernas detaljplaner. Här kan man göra lite som man vill, så länge man håller sig till de statliga reglementena kring husbygge och byggnader ämnade som huvudbostäder. Det finns självfallet nackdelar med att köpa en tomt av det här slaget med. Ligger man utanför en kommunal detaljplan, får man själv förse sig med allt från vatten- till elledningar. Brunnar måste grävas och avlopp måste läggas i en till synes outtömlig tillströmning av den moderna bekvämlighetens krav.

Varför bo i ett Tiny House Sverige?

Så, varför skall man då ta och investera i ett Tiny House Sverige? Vem vill bo på en liten yta? Många! Det finns enorma fördelar med att ha sitt hus såväl litet som på hjul. Först och främst är ett Tiny House Sverige en ganska så billig bostad jämfört med landfasta husen och lägenheterna. Så länge man inte slår på den stora trumman när det kommer till extravagans och lyx, kan man komma undan med en relativt liten spenderad peng för att ha sitt hem.

Sedan finns det även goda orsaker rent miljömässigt att såväl bygga som bo i ett TinyHouse. De lämnar ett avsevärt litet fotavtryck på en planet som alltmer lider under en ohämmad energikonsumtion. Om man även bygger det med naturvänligt material, är även det ett plus! Med en låg energiförbrukning och liten till dimensionerna i storlek, är ett Tiny House Sverige möjligen ett av de bästa sätten att bo på om man värnar om djur och natur.

Bekvämlighet

Fötter upp solnedgång

Med tanke på att dessa hus även går på hjul, blir de väldigt smidiga. Närhelst man önskar flytta, oavsett anledning, kan man likt med sina kläder och accessoarer bara packa ihop huset på en trailer och köra i väg mot en ny levnadssituation. Alla problem med att hitta en ny bostad i ett nytt område försvinner putsväck. Man kan ta med sig huset dit man ska.

Ett hus innehåller så mycket mer än enbart en plats att bo på. De bär på goda minnen innanför dess vägar, en bekvämlighet med vad man känner till samt en oftast noggrann och tidskrävande inredning. Om allt detta kan följa med en på ens resa genom livet längs med vår nations vägar på ett par hjul, blir flyttningen från en plats till en annan lekande lätt och bekväm!