Inom kort kommer påskfirandet att stå för dörren. Husen skall pyntas, äggen skall målas och barn som vuxna klä upp sig till häxor och trollkarlar. Maten skall även den göras i ordning för de stundande festligheterna. I Sverige värderar vi vår påskmiddag högt. Den står i samma kurs som julmaten och midsommarbordet. I den här artikeln finner du två utsökta recept på påskmat att servera under vårens största högtid.
Bordet dukat för påskfirande
En av våra främsta högtider här i Sverige är påsken. Både som en kristlig tradition som en kulturell och historisk festlighet har vi genom seklen samlats för att minnas Jesus korsfästning och återuppståndelse. I urminnesdagar har påsken kallat oss till gemenskap med familjen under firandets gång, ett firande ackompanjerat av granna färger och god mat.
Den traditionella påskmåltiden skiljer sig mellan olika hem i Sverige. Dock finns det vissa gemensamma teman som spelar in. Först och främst måste maten som serveras på bordet vara inspirerad av våren. Detta inkluderar fisk såsom lax och sill samt kött som tillhör årstiden likt lamm eller kalv. Dessa kan dock serveras på olika vis beroende på hur din familjetradition ser ut.
Om det skulle saknas inspiration till vad du skall tillaga som påskmiddag, har vi i den här artikeln bistått med två recept som passar högtiden väl. En fisk, ett kött och en vegetarisk måltid är vad som står på vår meny. Flexibla, lättlagade och framför allt utsökta till smaken kommer dessa två rätter inte att göra någon gäst besviken under påskfirandet!
2 recept på påskmat
- Äppelgravad lax
- Lammkotletter med bakade tomater
Äppelgravad lax
Ingredienser:
- 1 kg Lax med skinn
- 1 dl färskpressad Citronjuice
- 2 Äpplen (Granny Smith)
- 1 dl Salt
- 1 dl Socker
- 2 msk Calvados
- 10 mortlade Vitpepparkorn
Tillberedning:
- Börja med att skära upp de två äpplena till fina strimlor och blanda dem med citronjuicen.
- Blanda sedan samman saltet och sockret i en skål. Ta nu fram laxen och lägg den i plastpåsar. Ta sedan och ”gnid” in calvadosen tillsammans med salt/socker-blandningen i laxen. Avsluta med att lägga äppelstrimlorna på laxens köttsida.
- Knyt ihop påsen och lägg den i kylen i cirka två dygn. Vänd på den då och då.
- Inför serveringen tar du fram laxen och skrapar bort äppelstrimlorna. Skär laxen i tunna bitar och lägg i en skål. Klart!
Lammkotletter med bakade tomater
Ingredienser:
- 1 kg Lammkotletter
- 1 Vitlöksklyfta
- 250 g Körsbärstomater
- 1 krm strösocker
- 1 ½ krm Svartpeppar
- 2 msk Olivolja
- 1 msk Smör
- 1 ½ tsk Salt
- 200 g Getost
- 2 dl Créme fraiche
Tillberedning:
- Inled med att sätta din ugn på 125 grader. Skär sedan upp dina körsbärstomater i halvor och blanda dem med en pressad vitlöksklyfta, olivolja, socker, ½ tsk salt och ½ krm svartpeppar. Placera sedan tomaterna i en ugnssäker form med den skurna ytan uppåt. Låt stå i cirka en timme.
- Ta nu fram dina lammkotletter och krydda dem med 1 krm svartpeppar och 1 tsk salt. Lägg ditt smör i en stekpanna och stek upp kotletterna så de får en jämn stekyta. Detta bör ta cirka 2–3 minuter på vardera sida.
- Avsluta med att förbereda en getostcreme. Till detta tar du fram getosten och mosar ner i en skål med Créme fraiche. När allt såt klart är det dags att servera. God måltid!