Motorbåt på vattnet med texten: 5 Motorbåtar till sommaren

5 Båtar att köpa inför sommaren

Ett nytt år betyder nya äventyr ut på svenska sjöar och hav. Det finns få saker som värmer vårt folkhjärta mer än en tur på vågorna. Varje år beger sig tiotusentals svenskar till kusten för att få uppleva havslivet på såväl stranden som på vattnet. De mest hängivna båtfantasterna bland oss äger sin egen farkost. Dock är det en investering som kostar såväl pengar som tid att se efter sitt inköp. I den här artikeln skall vi titta på fem båtar under 500 000:- värda ett köp inför sommarens scen vid kusten!

Bra motorbåtinköp under 2022

Vilken svensk uppskattar inte friheten och fartvinden man får av en rekorderlig motorbåt. Med ett par rejäla hästkrafter kan man färdas långt ut på våra vatten, vare sig detta gäller sjöar eller hav. Båtlivet är en långlivad tradition i vårt kustrika land och sträcker sig ända tillbaka till vikingatiden. Då tog våra förfäder till havs för att plundra och kolonisera land bortom vågorna.

Det är betydligt mindre av den vanan i våra båtvanor idag. Nu är det mestadels en fritidssysselsättning att hoppa ner i en vattenburen farkost och kasta loss. Det gör dock inte upplevelsen till mindre spännande eller underhållande för det. Sveriges kustgränsande landskap är fyllt av sevärdheter och njutbara nöjen för den som kan ta båten ut på vattnet.

Att införskaffa en båt är dock alltid en investering som måste tänkas över. Precis som med en bil är det viktigt att man känner sig bekväm bakom ratten eller vid rodret. Båtar av kvalité kostar vanligtvis mycket pengar, då industrin är beroende av höga priser för att kunna gå runt.

Söker man dock en båt till sommaren finns det alltid goda alternativ att finna. Nedan har vi sammansatt en lista på fem båtar som går för under 500 000:-, vilket får anses vara acceptabelt på en marknad i inflation. Listan är anordnad från billigaste till dyraste båten.

5 vrålåk på havet

  • Yamarin Cross 49 BR
  • Silver Fox BR
  • Yamarin 56 Bowrider
  • Silver Hawk BR
  • Uttern T59

Yamarin Cross 49 BR

Det första inslaget på den här listan över bra båtar till sommaren kommer från båtproducenten Yamarin. Deras farkost Yamarin Cross 49 är en liten men rymlig båt som klarar av såväl lugna, grunda vatten som mer prövande vågor.

Perfekt för småbarnsfamiljen som vill ta en tur ut till havs är båten gjord i aluminium för en säker men lätt hållning i vattnet. Yamarin Cross 49 BR föreslås ha en utombordare på antingen 50 eller 60 hk. Priset ligger på cirka 240 000:- med den förstnämnda motorn och 250 000:- med 60 hk.

Silver Fox BR

Silver Fox BR-motorbåt på vatten

Snäppet dyrare än ovannämnda Yamarin-båten finner vi Silver Fox BR. Det här är en mycket stiligt designad båt som har en bekväm vattengång. Den hanterar vågor som vind på ett utmärkt sätt med sin smidiga design och heltäckande pulpet i plexiglas. Det finns gott med utrymme för medpassagerare då båten skall kunna ha upp till sju personer samtidigt under resan. Silver Fox BR föreslås ha antingen 50 eller 60 hk. Priset på den här båten ligger på cirka 280 000:- med 50 hk.

Yamarin 56 Bowrider

Yamarin gör ytterligare ett framträdande på den här listan med sin kreation Yamarin 56 Bowrider. Den här båten skiljer sig från de andra genom att inte ha ett dedikerat utrymme vid fören för transport av föremål och dylikt. I stället ligger allt fokus på den bakre änden där såväl sittbrunnen som styrpositionen befinner sig.

Båten är anpassad för att rymma upp till sex personer åt gången. Som motor kan man gå upp till 115 hk, vilket gör den här farkosten till en riktig snabbis på vågorna. Priset för en Yamarin 56 Bowrider ligger på cirka 340 000:-.

Silver Hawk BR

Silver Hawk BR är den lite större brodern till Silver Fox-varianten nämnd ovan i texten. Vad som skiljer de två åt är främst storleken. Detta yttrar sig i att Silver Hawk rymmer fler personer i sittbrunnen samt kommer med en starkare motor.

Denna båt består också i metall och har bland annat hänvisats till som ”osänkbar”, alltid ett farligt yttrande när det kommer till båtar. Dock har den här modellen visat sig kunna svara upp till förväntningarna på dess säkerhet. Silver Hawk BR med en 100 hk motor kostar runt 380 000:-.

Uttern T59

Uttern T59 på vatten

Sist men långt ifrån minst har vi en båt som kommer från producenten Uttern. Företaget var ursprungligen svenskt, men ägs idag av en tysk båttillverkare. Modellen Uttern T59 må låta lite ”The Terminator”-aktigt, dock är det ett sant mästerverk i sin genre av fritidsbåtar.

Rymlig, bekväm och med en helt underbar sjögång, har denna farkost blivit något av en favorit bland svenska båtfantaster, särskilt i östersjön. För en Uttern T59 med en 115 hk motor bakpå får man punga ut runt 440 000:- på dagens marknad.