Blåsippa i äng med texten: Sveriges bästa vårställen

Platser att besöka i Sverige under vårens blomning

En av de viktigaste punkterna i en nordbos år är när vårens solstrålar tränger sig fram ur vinterns mörker. Allt vaknar till liv igen när solen sträcker ut sina strålar mot de skandinaviska nationerna efter ytterligare en årstid av kyla och is har passerat. Svenskar tillhör dem som uppskattar våren mest. Det är under den här årstiden som vårt land och befolkning tar ett djupt andetag för att andas in grönskans dofter ånyo. I den här artikeln har vi samlat upp de bästa platserna du kan besöka för att fira in våren i Sverige!

Sol, grönska och vår i Sverige

Med det nya året i full gång är det hög tid att börja tänka på hur man skall uppleva våren som bäst i Sverige. Denna årstid av grönska och välbehag är alltid välkommen efter en vinter av snö, slask och köld. Som tur är har vi svenskar en god tillgång på vacker natur att ta del av när våren ersätter de första vintermånadernas mörka timmar.

Att ta sig en rundtur i diverse svenska landskap under våren är en fröjd i sig. Växter sprudlar fram ur jorden i en symfoni av färger, lukter och vårvärme. Det är inte bara under sommaren som solsemestern blir aktuell i Sverige. Även vädret under våren kan bli såväl bekvämt som angenämt utmed vårt avlånga land.

Med påsklov och dylikt framför oss finns det många möjligheter till att få ta del av allt den svenska naturen har att erbjuda under denna årstid. Nedan har vi sammanställt en lista på fem platser man bör besöka under Sveriges vårtider. Det finns mycket att uppleva längsmed sjöar, skog och kust som utöver sitt blomster även bjuder på en god dos av solljus så här års.

5 Platser att besöka i Sverige under våren

  • Tandövala gammelskog i Dalarna
  • Söderåsen i Skåne
  • Ramsvik i Bohuslän
  • Blekinge skärgård
  • Kinnekulle i Västergötland

Tandövala gammelskog i Dalarna

Gammelskog med mossa

Söker man att ta sig en vandringstur under våren finns det få bättre platser för det än i Dalarnas djupa skog. En speciell skogsremsa går vid namnet Tandövala gammelskog och ligger belägen strac sydöst av Tisjön. Skogen är likt många skogar långt gången i sin ålder. Vad som dock utmärker gammelskogen vid Tandövala är att vissa av träden som står är flera hundra år gamla. Definitivt värt ett besök när våren gör sig påmind.

Söderåsen i Skåne

Vidare vandring i vårens Sverige kan leda de äventyrliga bland oss till Söderåsen i Skåne. Mitt mellan orterna Ljungbyhed och Röstånga ligger denna nationalpark som får anses vara en av landets vackraste. Boklövsskog leder bort så långt ögat kan se, uppsprucken enbart av de röda granitklipporna som tar ansats upp mot den blåklara himmelen. Här finner man även Skånes högsta punkt för den riktigt exceptionella utsikten över detta vackra landskap.

Ramsvik i Bohuslän

När man skall prata om västkustidyll behöver man inte nämna fler namn än Ramsvik. Denna lilla ort ligger strax norr om staden Lysekil och har gjort sig ett namn som den perfekta platsen för en semester vid havet. I Ramsvik får man uppleva allt man kan önska av havslivet invid kusten. Båtturer, bad och soliga dagar i Skageraks vidöppna vatten är vad som står på menyn här, vilket gör sig utmärkt som resmål under våren.

Blekinge skärgård

I ett av Sveriges mest söderbelägna landskap finner man en helt strålande skärgård full av liv under våren. Blekinge är en mycket vacker region av vårt land och dess kustremsa gör ingen besviken. Här finner man framför allt en fin tillvaro under det andra kvartalet av året, när växter och grönska börjar ta form i solljuset. För den som söker att vila upp sig under våren i en stillsam och rofylld miljö är Blekinge skärgård det självklara valet.

Kinnekulle i Västergötland

Kinnekulle

Sist men inte på långa vägar minst har vi en av Sveriges mest välkända naturupplevelser, Kinnekulle. Beläget vid botten på Vänerns östra kust finner man här en blomstrande skönhet som står omatchad med andra ställen i landet. Kinnekulle är hem för några av Sveriges mest vackra och sällsynta blomsterarter, vilka slår ut sina första blad under våren. Har du inte besökt platsen tidigare, är det hög tid att du beger dig av dit för att få uppleva våren som aldrig tidigare.