Whisky i glas

5 Whiskysorter Som Skottarna Själva Dricker 2024

När man tänker på Skottland, är det främst bilder av kiltar, vackra högländska landskap samt whisky som kommer upp. Den alkoholhaltiga drycken Whisky har länge producerats i Skottland. Den är synonym med landet och även mycket omtyckt i Sverige. Det finns dock skillnader på vilken typ av whisky som vi dricker, jämfört med skottarna. Här nedan kan du läsa om fem urtypiska och bästa blended malt whisky som högländarna själva dricker.

Fem av de bästa Blended Malt Whisky

  • Highland Queen
  • J&B Rare
  • The Famous Grouse
  • Bell’s
  • Cluny (Whyte & Mackay)

Highland Queen

Highland Queen bästa blended malt Whisky

Höglandsdrottningen, eller Highland Queen, är en whisky-sort som existerat sedan slutet på 1800-talet. Det är en Blended Malt, vilket betyder att den inte anses vara lika raffinerad som Single Malt-flaskor. Highland Queen är dock en av de bästa blended malt whisky för den som vill ha en autentisk och genuint skotsk upplevelse med sitt whiskydrickande.

Det är heller inte en dyr flaska, då du kan köpa dig en 70 cl Highland Queen i Sverige för cirka 234:-. Karaktären på smaken består av päron och aprikos med inslag av vanilj, lakrits och choklad. Denna dryck skall helst intas utan is i glaset, då den inte är särskilt rökig.

J&B Rare

J&B bästa blended malt Whisky

Whiskyproducenten J&B är ytterligare en mycket populär tillverkare bland skottarna. Även detta är en av de bästa blended malt whisky vilken har en mild, rökfattig smak. En flaska J&B Rare består av upp till 40 olika whisky-sorter och har funnits på marknaden i över 80 år.

Det finns mycket att tycka om med den här whiskyn, från det billiga priset till smaken av honung och citrus. Den är således bra som en present när du vill önska en whiskyälskare grattis på födelsedagen. J&B Rare kan drickas precis som den är eller vara en ingrediens i cocktails och blandade drycker. Flaskan är även en mycket vanlig förekomst i Sverige och kostar kring 250:- för 70 cl på Systemet idag.

The Famous Grouse

The Famous Grouse bästa blended malt Whisky

De flesta har hört talas om whiskyn The Famous Grouse. Genom åren har producenten Matthew GLoag & Son varit effektiv i att marknadsföra denna bästa blended malt whisky, vilken således tagit en plats i sprithyllan i de flesta västerländska nationer och kulturer.

The Famous Grouse är lika omtyckt bland svenskar som av skottarna. Whiskyn bär på smaker av honung, vanilj och örter samt en liten nyans av röksmak. Den kan drickas med som utan is och passar även till vissa cocktails. Du kommer inte behöva betala en större summa för att köpa denna flaska i Sverige. Du får 70 cl The Famous Grouse för kring 285:-.

Bell’s

Bell's bästa blended malt Whisky

Företaget Arthur Bell har existerat sedan den första halvan av 1800-talet, då en man med samma namn grundade ett whiskydestilleri. Sedan dess har de producerat whiskyn Bell’s, vilken är mycket populär bland skottarna själva. Som en av de bästa blended malt whisky typerna på marknaden, är det här ändå en relativt billig flaska.

På systemet kommer du bara behöva lägga ut kring 240:- för att få 70 cl att njuta av. Bell’s whisky har en smak av nötter och honung samt lite rökig ton. Det här är främst en whisky som du skall dricka direkt som den är, dock kan Bell’s även ingå i vissa cocktails. Skall du dricka den rena whiskyn, är det bäst att du gör så utan is i glaset.

Cluny (Whyte & Mackay)

Cluny bästa blended malt Whisky

Sist men långt ifrån minst har vi möjligen en av de mest populära av bästa blended malt whisky i Skottland. Det handlar då om producenten Whyte & Mackay och deras flaska kallad Cluny. Cluny är en väl etablerad whiskysort bland skottarna, om än inte lika framstående i de svenska sprithyllorna. Ofta förknippad med pubar i högländerna, kommer du utan tvekan att stöta på den här flaskan närhelst du besöker de norra delarna av Skottland.

Cluny går även att köpa i Sverige, där du enbart behöver lägga ut cirka 230:- för att få en flaska på 70 cl. den har en smak av vanilj, apelsinskal och mandel och skall absolut helst drickas direkt som den är och utan is i glaset. Cluny existerat sedan mitten på 1800-talet och har således en långvarig tradition som skottarnas favorit i väg av whisky-sorter.

Bästa blended malt Whisky – Skottlands livsvatten

Ordet Whisky tros härstamma från den gaeliska termen Uisge Beatha, vilket översätts till svenska som ”Livets Vatten”. Det här är möjligen en förskönande beskrivning av spriten, om än ett uttryck för hur viktigt whisky är för den skotska identiteten. Idag producerats whisky världen över, där vi även har några svenska flaskor att stoltsera med. Det är dock främst från Skottland och Irland som denna spritsort har sitt ursprung och även där den tillverkas bäst.

Det finns främst två typer av whisky att ha koll på. Single Malt är den mer raffinerade och dyra flaskan whisky, medan blended malt är en kombination av flertalet olika whiskysorter och vanligtvis billigare. Skottland är inte ett särskilt rikt land, så blended malt whisky har blivit skottarnas förstahandsval när det kommer till drycken. Vi vet i stort vad för sorter och märken som är populära i Sverige. Men vad dricker skottarna själva? Här ovan har vi sammanställt en lista på de bästa blended malt whisky som ger dig en genuint skotsk upplevelse i whiskyglaset!