Huvudbild Julköttbullar

Julköttbullar

Runda, goda och traditionella! När julen väl besöker vardera hem i vårat avlånga land, bringar den med sig en hel hop av välsmakande mat. Köttbullen har med årens gång blivit en stapel i den svenska julmåltiden, där den gör skinkan och dipp i grytan sällskap på det julpyntade bordet.

I den här artikeln skall vi ta en närmre titt på köttbullens roll under julfirandet. Närmare bestämt, kommer ett anta riktigt goda recept på julköttbullar att tas upp, vilka förhoppningsvis förgyller tomtens besök i stugan under decembermånadens favorithögtid!

Köttbullar – Julens runda magi

Svenska köttbullar

 

Det har inte alltid varit en svensk jultradition att äta köttbullar den 24:e december. Tvärtom, får det anses vara ett relativt modernt tillägg till julbordets strålande matutbud. Det var först under 1970-talet som julköttbullen blev ett vanligt inslag på det svenska bordet. Innan dess hade man mestadels fokuserat på själva skinkan samt möjligen ett par prinskorvar.

När köttbullarna dock väl hade introducerats till julmaten, tog det inte lång tid innan den uppfattades som en traditionsenlig del av kosten. Idag skulle det vara svårt att kunna föreställa sig ett julbord utan dessa runda små delikatesser. När det kommer till Sverige var det nästan en naturlig utveckling, då köttbullen redan sedan länge hade en varm plats i folkhjärtat.

Hur får man till den rätta köttbullen?

Den ultimata köttbullen är mjuk och saftig inuti, och krispig på utsidan. Det kan dock inte alltid vara lätt att få till den rätta konsistensen, speciellt inte under julkökets stress och arbetsbörda. Vad man skall tänka på är att inte gå alltför hårt fram när man väl steker upp dem.

Försök att undvika en för hög värme. Man vill att ytan skall vara lite krispig, dock inte vidbränd. Ett annat bra sätt att få till rätt temperatur på dina köttbullar är att tillaga dem lite i förväg. Sedan slänger man ner dem i en ugnsform, och låter dem sakta men säkerligen värmas upp i en någorlunda låg temperatur. På detta vis behåller köttbullarna smaken väl.

Undvik en mikrovågsugn. Denna teknologi var mycket uppskattad under 80-talet, då den revolutionerade hur vi värmer upp/tillagar mat i vissa fall. Dock är det inte optimalt att låta ens mat värmas upp i den miljön, speciellt inte köttbullar! Ett vanligt resultat är att de inte blir riktigt varma inuti, medans ytan blir stekhet.

Värmer man dem för länge eller på för hög temperatur i en mikrovågsugn, blir det likt en lavasten till hettan. Vad som tidigare var ett mjuk och tillfredsställande inre, är nu stekhett, gumaktig till konsistensen och torrt. Ta dig tiden att värma i en ordentlig ugn, så blir resultatet bättre!

Bästa recepten för julköttbullar

Hur skall man ta sig till för att tillaga de bästa köttbullarna till julmiddagen? Ett simpelt och väl beprövat sätt är att köpa ett paket färdiglagade köttbullar. På detta vis får man garanterat en vara som visat sig vara populär, samt kan undvika ännu en av julens stressfaktorer.

Dock är det så mycket roligare att göra dem själv. Det är inga större svårigheter, så länge man har tålamodet med sig för rullningen av köttsmeten. Nedan kommer vi nu att lista ett antal recept på julköttbullar. Läs och följ instruktionerna, så kommer du garanterat att få dig en fin jul, i alla fall ur ett köttbulle-perspektiv!

Julköttbullar recept: Klassiska köttbullar

Julköttbullar

Ingredienser

  • 1 kg blandfärs
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 ägg
  • 1 dl ströbröd
  • 1 dl 3% mjölk
  • 2 gula lökar
  • 2 msk smör
  • 4 msk smör till stekning
  • 2 tsk salt
  • 1 1/2 tsk socker
  • 2 krm vitpeppar, malen

Tillagning

Börja med att skala lökarna samt hacka dem. Bitarna skall inte bli alltför små. Stek sedan upp dessa i en stekpanna tills de blivit lite genomskinliga. Ställe därefter av vid sidan om och låt kallna. Ta sedan fram en bunke och häll i grädden, mjölken, ströbrödet samt de stekta lökarna. Mixa samman blandningen tills den blir slät och låt stå cirka 10-13 minuter.

Knäck nu ner dina ägg i blandningen. Tillsätt även saltet, pepparn och sockret och rör om. Ha sedan ner blandfärsen och blanda ihop tills kössmeten har blivit jämn. Ta nu och börja rulla ut köttbullarna med händerna. Som referens till den föredragna storleken kan du göra dem lite större än de köttbullar man köper i frysdisken.

När du rullat ut hela smeten till köttbullar, stek då upp dem i omgångar i en stekpanna med smör. Så länge stekpannan är varm nog när du inleder tillagningen, bör detta inte ta mer än 7-8 minuter. Försäkra dig om att köttbullarna har blivit tillräckligt genomstekta. När köttet inte längre har något rosa i sig, är de klara!

Julköttbullar recept: Köttbullar med dijonsenap

Dijonsenap

Ingredienser

  • 1 kg blandfärs
  • 2 msk dijonsenap
  • 1 1/2 dl ströbröd
  • 1/2 gul lök
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 msk japansk soja
  • 1/2 tsk rörsocker
  • 2 ägg
  • 1 dl mjölk
  • 2 tsk salt
  • 2 tsk blandpeppar, malen

Tillagning

Börja med att skala och hacka löken i små bitar. Häll sedan upp grädden och mjölken i en bunke, vispa lätt samman dessa två ingredienser. Ha i ströbrödet i bunken och rör om tills blandningen inte längre består av några klumpar. Stek därefter upp den hakade löken tillsammans med rörsockret i en stekpanna med lite smör och rapsolja tills löken blivit genomskinlig. Ta sedan av och låt svalna.

Rör sedan ner den stekta löken i bunken med grädden och mjölken. Tillsätt sedan blandfärsen under omrörning. Ha slutligen även i den japanska sojan, dijonsenapen, saltet och blandpepparn och rör om tills smeten har blivit jämn. Tillsätt sedan två ägg ner i blandningen och rör om ytterligare.

Ta nu och rulla ut dina köttbullar från smeten med händerna. Placerad dem på ett par bakplåtspapper. Storleken skall vara lite större än de som man köper i affären. Ha sedan ner rikligt med smör i en stekpanna och stek upp dina köttbullar tills de får en fin färg på ytan och saknar rosa inuti. Var noggrann när du vänder på köttbullarna i stekpannan å att de inte bryter sönder. För det här kan du använda en kökstång.

Julköttbullar recept: Köttbullar med ingefära

Ingefära

Ingredienser

  • 1 kg blandfärs
  • 3 msk lökpulver
  • 1 tsk malda nejlikor
  • 2 ägg
  • 1 dl grädde
  • 1 dl ströbröd
  • 4 tsk ingefära
  • 2 tsk salt
  • 1 1/2 tsk vitpeppar, malen
  • steksmör

Tillagning

Tillskillnad från de ovanstående recepten används här lökpulver istället. Man kan självfallet även hacka sig en lök istället, om man så önskar. Börja med att förbereda smeten genom att ta fram en bunke och häll i lökpulvret, ingefäran, nejlikan, ströbrödet, äggen och grädden. Rör om lite lätt och låt stå i cirka 10-15 minuter så att blandningen får svälla.

Ha sedan i ditt 1gk blandfärs i bunken. Rör om och tillsätt sedan saltet och vitpepparn. Var dock noggrann med att inte röra om för länge. Om så är fallet blir smeten hård, och köttbullarna får en gumaktig konsistens. När alla ingredienser har blandats samman, ställ då bunken vid sidan om och låt stå ytterligare 10-15 minuter.

Ta nu och rulla ut köttbullarna från smeten med händerna. Placera dem på ett bakplåtspapper inför tillagning. Likt recepten där ovan kan du ha köpköttbullar som referens för storleken. Dina köttbullar skall vara lite större än de färdiglagade. När dina köttbullar har rullats ut, ta då fram en stekpanna och värm den till en ganska så hög värme på spisen. Ha i rikligt med smör och börja steka upp köttbullarna.

De är klara när de har fått fin färg på ytan samt saknar rosa inuti sig!

En hel hop av julköttbullar

Tre enkla men goda recept på julköttbullar som garanterat sätter stämning på firandet! Om man har lust, kan man alltid förbereda ett par satser några dagar innan jul. I sådana fall behöver de bara värmas upp i en ugnsform. Sätt ugnen på cirka 125 grader och ställ ugnsformen i mitten. Där får dina köttbullar gärna stå och hettas upp ett litet tag innan servering!

Ett annat tips är att en dag ta och tillaga alla tre recepten. Med tanke på att de till viss del innehåller samma ingredienser, kan man förbereda tre smeter, en utefter vardera recept, och steka upp sig ett par för att smaka. Om man vill ta det ännu längre, kan man tillaga alla tre till julen för lite variation och något nytt! Dock kräver det sitt tålamod i köket! Smaka gärna av i samband med en god rödbetssallad. Recept för dessa finner du här.

 

Lycka till!