Huvudbild Julmat

Julmat – tips och recept

Julen är en tid av traditioner. Från granen till Kalle Anka, från julklapparna till maten, finner vi oss med nostalgins kedjor fjättrade till decembermånadens högtid. Dock finns det inte mycket som slår en riktigt god julmåltid. Skinkan, Janssons frestelse, rödbetssalladen och köttbullarna. Dessa rätter hör som hemma på ett svenskt julbord!

I den här artikeln skall vi gå igenom några av de bästa recepten på julmat. Enkla att förbereda och traditionsenligt välsmakande, kommer vi att duka upp för en delikat gastronomisk upplevelse i tomtens anda!

Tomtens egna Nobelmiddag

Jultomte äter

Vi börjar med lite förgrundshistoria till varför det svenska julbordet ser ut som det gör. Våran julmat ser lite annorlunda ut än i andra länder världen över. Om man ser till amerikanarna, har dom för vana att servera kalkon under sina julmåltider. Detta här dock inte Sverige till, då vi istället vänder oss till den trofasta skinkan som den primära källan för kött under julfirandet.

Något annat som förekommer på våra anglo-amerikanska vänners julbord är en äppelpaj. I Sverige finns det dock inte alltför mycket rum för invecklade efterrätter. Vanligtvis får en av Marabous Paradis-askar samt ett par skumtomtar stå för det söta på julafton. Oavsett vad som serveras, finns det en specifik tradition kring julen för västerländska nationer att äta en viss sorts mat.

De första julborden

Jul har firats i norden sedan 1000-talet, då den sista bastionen av asatron kristnades, Sverige. Sedan dess har den 24:e december varit ett mycket viktigt datum i vårat land. Till att börja med var det en relativt simpel sak rent matmässigt att fira jul. Man åt vad man kunde från en slaktad gris, så var saken klar med det.

Det var först under medeltiden mellan 1200 och 1300-talet som man kan se spår av en mer kulinarisk tradition kring julfirandet. Det var nu som man började fasta inför julen. Då kött inte längre kunde ätas veckorna innan julen, blev lutfisk populärt, och denna delikatess har varit med oss ända sedan dess.

Den moderna eran

Om man skall försöka bedöma när det svenska julbordet började ta den form som är populär idag, får man slå upp historieboken så sent som under 1900-talet. Det var nu som skinkan blev ett allt vanligare inslag under julfirandet. Detta beror på att den anses komma från en av de lite finare bitarna på grisen, och var en dyr bit kött att köpa förr i tiden.

När det kommer till köttbullarna i deras runda prakt, är det inte något som blev en stapel i det svenska julfirandet för än inpå 1970-talet. Det var även nu som man kombinerade julens alla måltider, frukost, lunch och middag, till ett enda stort julbord. Allt från gröten till sinkan och dopp i grytan skulle nu serveras i ett hav av frosseri på samma gång, något som säkerligen grämde de flesta som hade ansvar att tillaga denna matparad.

Så, vad vi idag tar för givet som julmat, skulle ha varit helt främmande för våra förfäder enbart cirka ett och ett halvt sekel bakåt i tiden.

Bästa recepten på julmat

Hur tillagar man då den perfekta julmåltiden? Här är det en fråga om man vill vara traditionell eller äventyrlig i sin köksresa genom den kristna högtiden. Vanligtvis är det förstnämnda att föredra, med tanke på att traditioner har blivit traditioner av en anledning. De uppskattas just för att de inte ändras med tiden, ett ankare till ens barndom och gamla minnen.

Vad vi kommer att lista här nedanför är en mer traditionell julmåltid. Dock är det inget fel med att testa på någonting nytt. Det finns bland annat fantastiskt goda vegetarianska alternativ på en klassisk julmiddag, för den som inte vill stoppa i sig en halv ladugård av boskapsdjur under sitt tomtefirande.

Men vi kommer som sagt att fokusera på att leverera autentisk, svensk julmat. Låt om oss börja med den alltid uppskattade julskinkan!

Julbord mat: Julskinka

Julskinka

Ingredienser

  • 1 julskinka, rimmad (3 kg)
  • 8 kryddpepparkorn
  • 2-3 lagerblad
  • 1 dl skånsk senap
  • 2 äggulor
  • 2 msk strösocker
  • 1 1/2 dl ströbröd

Tillagning

Det första steget för en perfekt julskinka är att koka den själv. Man kan naturligtvis idag köpa färdigkokta julskinkor, dock håller vi oss i det här receptet till egen kokning! Börja med att koka upp vatten i en stor kastrull. När vattnet väl bubblar friskt, lägg då i skinkan tillsammans med kryddpepparkornen och lagerbladen. Dra sedan ner värmen så att vattnet sjuder.

En skinka skall kokas cirka 1 timme per kilo. Så, är din skinka på 3 kg, bör den alltså tillagas i cirka tre timmar. När den väl kokat klart häller du av vattnet och tar upp skinkan. Det är nu du tar bort nätet som sitter runt den.

Griljering

Efter att din färdigkokta skinka har svalnat, är det dags att påbörja förarbetet inför griljeringen i ugn. Ta fram dina två äggulor och blanda dem tillsammans med senapen och sockret. Ta sedan fram en kökspensel och smeta ut blandningen jämt över skinkans svål. När hela den övre sidan glänser av blandningen, häll då över ströbrödet så att det täcker hela skinka.

Ställ din ugn på 200 grader. När väl hettan har nått upp, placerar du skinkan i en ugnsform och ställer den i mitten av ugnen. Griljeringen skall inte ta alltför lång tid, mellan 5-7 minuter bör räcka. Ta sedan ut, känn så att det har skapats en skorpa av äggblandningen och ströbrödet. Om så är fallet, är din skinka klar!

Julbord mat: Janssons frestelse

Janssons frestelse

Ingredienser

  • 1 kg fast potatis
  • 1 1/2 burk ansjovisfiléer
  • 2 gula lökar
  • 2 msk ströbröd
  • 3 dl vispgrädde

Tillagning

Börja med att skala de två gula lökarna. Skiva dem sedan i tunna bitar och fräs upp dem lätt i en stekpanna med lite margarin. När de börjat bli lite genomskinliga, ställ då av vid sidan och låt kallna. Ta nu fram en ugnsform och smörj den med matfett. Tvätta och skala potatisen, skär sedan till dessa till stavar så att de liknar pommes frites.

Ställ ugnen på 200 grader. Ta dina potatisstavar och fyll ugnsformen till hälften med dem. Lägg sedan över ett lager av den stekta löken samt ett lager av anjovisfiléerna. Lägg därefter ett andra lager av potatisen. Häll sedan över en del av spadet från ansjovisburken tillsammans med häften av den uppmätta grädden. Avsluta med att strö över lite ströbröd.

Ställ ugnsformen i mitten av ugnen och låt den grädda i cirka 30 minuter. Ta ut ugnsformen, tillsätt resten av grädden. Ställ tillbaka ugnsformen i mitten av ugnen och låt den gräddas mellan 15-30 minuter till. Rätten är klar när den har rätt konsistens (inte för rinnig!) samt fått färg på ytan!

Om du oroar dig för att få rätt konsistens på din Janssons frestelse, kan du börja med att tillaga potatisen 30 minuter i ugnen utan grädde.

Julbord mat: Dopp i grytan

Dopp i grytan

Ingredienser

  • ca. 5 dl spad från skinkkok
  • 1 lagerblad
  • 5 vitpepparkorn
  • 1 gul lök

Tillagning

Förbered din dopp i grytan i samband med kokandet av skinkan. Inled med att skala löken och skär upp den i klyftor. Häll sedan över spadet från ditt skinkkok i en kastrull. Tillsätt lagerbladet, vitpepparkornen och löken till buljongen. Låt blandningen koka ihop ett litet tag tills den fått en god smak. Tillsätt salt om det så krävs.

Ta nu fram en sil och sila sakta av buljongen ner i en bunke. Lagerblad, lök och pepparkorn skall tas bort! Täck sedan bunken med lite plastfolie och ställ i kylen. När det börjar närma sig middagsdags, ta då fram din bunke med buljong och häll över i en kastrull. Hetta långsamt upp på en stek-platta tills buljongen börjar bubbla lite lätt. Duka sedan fram kastrullen med dopp i grytan på bordet. Klart!

En familjehögtid

Dessa tre rätter brukar vanligtvis stå i centrum på en svenskt julbord. Därtill serveras självfallet prinskorv, potatis och bröd. Söker du ett par riktigt goda recept på julköttbullar, finner du ett antal här! Detsamma gäller för rödbetssalladen, som gör sig väl med julens överväldigande proteintillskott. Recept på rödbetssallad finner du här.

Man skall inte behöva stressa inför åtagandet att laga en riktigt god julmiddag. Förhoppningsvis finner du som läsare lite inspiration och slitvilja i att läsa de recept vi listat här. Något som alltid uppskattas och har en viktig plats i såväl kulturell, religiös som barndomstradition, är julbordet en väsentlig del av våran mest populära högtid!

Ta till vara på möjligheten att få umgås med vänner och familj i köket. Dela ut uppgifter till var och en, och gör mattillberedningen till en likväl socialt som kulinariskt fin upplevelse!

Lycka till!