Senap huvudbild

Senap – Tips & Recept

En av de mest delikata smaksättarna som vi har tillgång till är senapen. Från len och gul till grovkornig och brun, har senapen en alldeles egen liten plats i de svenska kylskåpen. Vare sig det gäller som tillbehör till grillad korv eller som en grund i såser, har senapsfrön i alla dess olika former etablerats som en av de viktigaste ingredienserna i vår matlagning.

I den här artikeln skall vi diskutera lite kring när senapen blev populärt i norden, lite tips kring matlagning med denna ingrediens samt ett par riktigt goda recept på hemmalagad senap!

Den gyllene burken

Senapsburk

Senapsfrön har använts i matlagning i nästan 5 000 år. De första recepten som hade senapsfrön som ingrediens kommer från det antika indiska köket. Det var först under romartiden som senapsfrön kom till Europa, där de snabbt blev populära i diverse matkulturer. Från Italien tog sig senapen först till Frankrike, för att sedan göra sig hemma i norden.

Våra skandinaviska grannar till söder var först med att börja använda sig av senapsfrön i sin matlagning. Danskarna hade tillgång till ingrediensen så tidigt som under medeltiden. Det skulle ta ytterligare ett litet tag innan vi svenskar började ha i senap i våra rätter. Det uppskattas att det var runt 1400-talets mitt som vi först började bruka oss av denna nya kulinariska sensation!

I modern tid blev senapen ett vardaglig tillbehör till maten i samband med att varmkorv blev alltmer populärt. Det var under 1950-talet som kan kunde se en smärre explosion av olika senapsmärken och varianter ta plats i våra matbutiker. Sedan dess har det nästan varit omöjligt att undgå den gyllene blandningen i vår dagliga kost.

Olika frön

Ett senapsfrö kommer i olika varianter. De skiljer sig i såväl färg som smak. De lite mörkare fröna ger en brunare färg samt grov konsistens. Dessa är även starkare till smaken. Ljusa frön ger en len och mild smakupplevelse, och färgar senapen gul. De olika typerna uppskattas till olika sorters mat.

Till korven vill man helst ha en ljusare variant, medans julbordet ofta står gästabud för en mer grov, mer smakstark typ vilken vi kallar för ”Skånsk senap”. Sedan har fransmännen kokat ihop en sort som ofta profilerar i matlagning kallad Dijonsenap.

Den här senapen har sitt ursprung i Dijon-regionen i Frankrike, där den funnits till sedan 1600-talet. Med mörka frön och vitt vin som två av huvudingredienserna, är Dijonsenapen en smakfull upplevelse med en framstående karaktär!

3 Goda senap recept

Att tillaga sin egna senap i hemmet är ingen komplicerad process! Vad som krävs är lite tålamod, en gnutta arbetsvilja samt en passion för det lilla välsmakande fröet. Nedan kommer vi nu att lista ett antal senap recept som går att ha till allt möjligt.

Vill man göra grillfesten till en kulinarisk succé, kommer vi bistå med senap recept som passar väl till kolens värme. Om man istället önskar ha en riktigt god julsenap som gör skinkan till en åtnjutbar smakupplevelse, kommer du även finna ett recept på skåningarnas variant här! Mot köket!

Senap recept: Klassisk gul

Gul senap

Ingredienser

  • 1 dl senapspulver
  • 1 msk vetemjöl
  • 3 msk strösocker
  • 1 msk ättiksprit
  • 1 krm salt
  • 3/4 dl vatten
  • 1 1/2 dl vispgrädde

Tillagning

Börja med att ta fram en kastrull. Häll ner senapspulver, mjöl, socker och salt i kastrullen och ställ den på en ugnsplatta. Börja nu att hälla ner vattnet, ättiksprit och grädden i kastrullen under omrörning. Ställ sedan på värmen och låt blandningen koka upp under konstant omrörning. När kastrullen väl börjat koka, fortsätt röra om och låt den stå så i cirka 1-2 minuter.

Ta av kastrullen från plattan och vispa samman blandningen tills den blir slät. Detta kan vara jobbigt att göra för hand, så en elvisp eller mixerstav är att rekommendera. När blandningen uppnått önskad konsistens, häll då av den i en stor burk eller flertalet små. Placera dina burkar i kylskåpet och låt stå cirka en dag innan servering. Klart!

Recept: 2-dagars variant till julen

Brun senap

Ingredienser

  • 0.5 dl senapsfrön
  • 3 msk vitt vin
  • 2 msk kokt kaffe
  • 4 msk senapspulver
  • 1 msk vinäger
  • 2 msk ljus sirap
  • 1 tsk salt
  • 1/2 tsk vitpeppar

Tillagning

Den här senapen är en speciell variant som tillagas under två dygn. Anledningen till detta är att den första satsen måste tillåtas få stå och växa till sig i smaken. Du börjar med att koka upp kaffet starkt. Ta sedan fram senapsfröna och krossa dem i en mortel tills de blir likt ett jämnt pulver. Blanda sedan samman frön, kaffe och det vita vinet i en liten bunke. placera bunken i kylskåpet och låt stå i cirka en dag.

Den andra dagen tar du ut bunken med blandningen ur kylen och vispar ner senapspulver, sirap, vinäger, salt och peppar. Smeten skall vara jämn när du är klar. Därefter ställer du tillbaka blandningen i kylskåpet, och låter den stå i cirka 12 timmar. Därefter har ditt tålamod burit vägen för en riktigt god och smakstark grovkornssenap!

Recept: Fikon och honung

Fikon

Ingredienser

  • 1 1/2 dl torkade fikon
  • 1 msk senapsfrön, bruna
  • 2 msk senapsfrön, gula
  • 1/2 dl vatten
  • 1 msk senapspulver
  • 2 msk honung
  • 1/2 dl äppelcidervinäger
  • 3/4 tsk salt
  • 1/2 dl rapsolja

Tillagning

Inled med att blötlägga dina torkade fikon i kallt vatten. Lägg fikonen i en bunke och häll vattnet över dem. Placera sedan bunken i kylskåpet och låt stå över natten. Ta ut bunken nästa dag och häll av vattnet. Börja sedan med att koka upp de bruna och gula senapsfröna i en kastrull. Låt dem koka i cirka 5 minuter, häll sedan av vattnet i en sil så du kan bevara fröna.

Ta sedan fram en ny bunke och blanda ner senapsfrön, fikon, vatten, senapspulver, äppelcidervinäger, honung, salt och rapsolja. Ta fram en stavmixer och blanda smeten tills den blir jämn och ”rund” i konsistensen. Häll sedan ner i en burk, alternativt behåll blandningen i bunken och täck över. Placera i kylskåpet och låt stå i cirka 12 timmar innan servering. Klart!

Blir knappt godare!

Senapen är speciell då den är en smaksättare som är väldigt distinkt. Man känner genast igen smaken, och kan oftast plocka ut den i rätter som består av ett dussintal ingredienser. Tack vare att senapens karaktär är så framstående, har den haft det relativt enkelt att ta plats som ett favorittillbehör till vårat kött och grönsaker.

Gör man senapen själv, kan man reglera hur mycket smak man vill ha på den samt mängden. Som det beskrivits ovan, är det inte en större konst att blanda ihop en delikat senap i sitt kök. Tvärtom kan det vara en lugn och tillfredsställande upplevelse, där resultatet är en god liten burk av en gyllene gul härlighet!

 

Lycka till!