Huvudbild för Fontän

Fontän

Från de dansande, skyhöga strålarna i Las Vegas till den mer blygsamma lilla statyetten i en svensk trädgård, det finns en fascination över fontäner i oss människor. Det porlande vattnet som sprutar fram i en oändlig ström är syn som alltid uppskattas, vare sig hur bombastiskt eller minimalistiskt vattenspelet är.

I den här artikeln skall vi gå in lite på ”djupet” i dessa vattenkonstellationer. Frågor såsom hur en fontän fungerar, deras historia samt vilka man kan köpa för sin trädgård kommer att besvaras. Vi kommer även lista ett antal riktigt fina fontäner som livar upp trädgårdslivet!

Kort om fontän och dess historia

Bild på fontän

En fontän är i princip vatten som under tryck dirigeras i en specifik riktning. Detta kan ske antingen i en stråle eller i ett större omfång. En fontän är vanligen beteckningen på en artificiell konstruktion, något människor har byggt. Dock kan ordet även användas under naturliga förhållanden, dvs. något som händer i naturen.

En fontän är helt enkelt en kaskad av vatten. Fenomenet har existerat som en mänsklig skapelse sedan antikens dagar. Det gamla romarrikets kultur var helt besatt av olika vattenkonstellationer, vilket inte minst kan ses i deras akvedukter. Fontäner var även ett av de vattenrelaterade favoritobjekten, då de mer eller mindre täckte de städer och landskap som låg under den romerska örnens vingar.

Ursprungligen tros fontäner ha burit syftet att förse allmänheten med dricksvatten. Det tog dock inte lång tid tills folk började uppskatta de nätta strålarnas resa mot skyn som någonting dekorativt. Detaljerade konstverk i marmor med en fontän som huvudattraktion började ta form, och snart var det porlande vattnet en vardagssyn, något som bestått fram tills idag.

Mest kända fontänerna i Sverige

Då fontäner är en teknologi som har ett par årtusenden på nacken, finns det självfallet ett antal väl kända exemplar av dessa konstellationer att nämna. Några av de mer framstående fontänerna skapades under renässansens ohämmade uppfinningsrikhet, och står än idag som ett vittne till människans kreativitet och konstnärliga anda!

Nedan kommer vi nu att nämna några av dessa vattenfyllda skulpterade föremålen belägna i Sverige. Utöver vad de kallas och deras ålder, kommer vi även bistå med var de finns, utifall att en fontänfantast har lust att besöka dem.

 • Orfeusgruppen: Orfeusgruppen är en fontän belägen på Hötorget i våran huvudstad Stockholm. Skapandet av Orfeusgruppen tog konstnären Carl Milles cirka tio år fram tills den slutligen stod klar år 1936. Motivet i detta konstverk är Orfeus, en karaktär inom den grekiska mytologin som representerade musik och lyrik.
 • Näckens Polska: Näckens Polska är ett konstverk som går att finna i staden Uppsala. Fontänen uppfördes i 1967 av Bror Hjort, och består av ett motiv på en man och en kvinna som dansar uppå en skulptur som stå sex meter över marken. Mannen i motivet skall föreställa näcken, den svenska mytologiska varelsen som i sin nakenhet lockar folk till bäckar.
 • Molins fontän: Molins fontän är ett konstverk som är uppkallat efter sin skapare, Johan Peter Molin. Han fick i uppdrag att producera en fontän av Stockholm stad, och hans bidrag till stadens kultur avtäcktes först i september 1873, snart efter hans död. Fontänen är gjuten i brons, och går att finna i Kungsträdgården.

fontän poseidon

 • Poseidon med brunnskar: Få fontäner i Sverige är mer kända en den som står på Götaplatsen i Göteborg. I folkmun enbart känd som Poseidon, har det här konstverket blivit ett landmärke i staden. Den uppfördes i 1931, och skapades av konstnären Carl Milles. Ett sant arv inom den svenska fontänkulturen.
 • Kronan: Fontänen Kronan går att finna vid det kungliga slottet Drottningholm på Lovön i Stockholm. Närmare bestämt befinner sig fontänen i Drottningholms barockpark. Konstruktionen av Kronan inleddes redan 1703, men sattes först i bruk så sent som i 1961. Fontänen består av tjugosex strålar som när de sprutar skall likna en kunglig huvudbonad.

Så fungerar en fontän

Det finns ett antal sätt som en fontän fungerar på. Dock är principen den samma, att skapa ett tryck av vatten vilket tvingar fram en stråle ur en tunn mynning. Det antika sättet att få fram detta resultatet på var att konstruera fontäner nedanför en vattenkälla. På så vis kunde vattnet ledas neråt, för att på sådant vis skapa ett tryck uppifrån vilket gav en riktad stråle i önskad riktning.

Det fanns även ett mer temporärt sätt att få fram en fontänstråle på den tiden. Dessa fontäner var dock enbart aktiva vid vissa tillfällen, då det krävdes manskap som opererade manuella pumpar för att skapa det önskade trycket av vatten. Vanligtvis var inte bara vattentrycket, utan även fontänerna temporära i dessa fall. Uppresta som konstverk för festivaler, nedmonterades de efter användning.

Det sista sättet är högst modernt. Det handlar om en elektrisk pump som reglerar vattentrycket. Med denna teknologi erbjuds mer frihet för vilken typ av fontän man önskar, samt att man slipper vara beroende av varken en ovanliggande vattenkälla eller manskap för att driva den. Vattnet i dessa fontäner cirkuleras vanligen, vilket betyder att man även är mindre beroende av en stor mängd vätska.

Varför ha en fontän?

För städer finns det många fördelar med att ha en fontän. Under antiken och medeltiden var en fontän en konstant källa av rent och obesudlat vatten för allmänheten. Detta var viktigt för hygienen som befolkningens hälsa. I dagens storstäder är en fontän ett uttryck för konst och kultur, och kan på sådant vis fungera som underhållning samt ett turistmål.

I det privata kan en liten fontän i trädgården liva upp vardagen. De kan även fungera som vattenkällor för djurliv såsom fåglar, ekorrar och katter. I vissa fall kan en fontän i trädgården även fungera lite som en sprinkler, och på så vis vattna växter samt svalka kroppen under heta sommardagar!

Trädgårdsfontän

liten fontän

Nedan kommer vi nu att nämna fyra trädgårdsfontäner som ser riktigt fina ut. Dessa går att köpa, om man så har lust, och därmed kommer vi även att ta upp vad de kostar samt vart man kan införskaffa dem.

 • Garden Fountain Foball: Den här fontänen är ett trevligt tillbehör till en svensk trädgård. Den runda formen erbjuder en trevlig sensation av stillsamt porlande vatten. Fontänen drivs av ett elektroniskt batteri, vars livslängd är av en god kvalité. Garden Fountain Foball går att köpa på Fruugo.se för ett pris av 1 949:-.
 • Cascada 2G: Cascada 2G är en så kallad kaskad-fontän. Detta betyder att den inte sprutar vatten uppåt i en stråle, utan mer rinner fram och ner i en bestämd riktning. I det här fallet föreställer motivet tre baljor av trä, vilket skulle passa in varhelst man befinner sig i Sveriges natur! Cascada 2G finns att köpa på Blumfeldt.se och kostar 1 550:-.
 • Löwenstein: För den som söker sig en fontän i klassisk still kan man köpa sig en Löwenstein väggfontän. Likt tagen från en romersk stad under kejsardömets storhetstid, är den här fontänen garanterad att sätta lite krans på vardagen! Löwenstein kan även den köpas på Blumenfeld.se och har i dagsläget ett reducerat pris på cirka 1 060:-.
 • Blumfeldt Floreal trädgårdsfontän: Den här installationen är mer vad man kanske förväntar sig av en fontän. En stråle som sprutar rakt uppåt och drivs av en elektronisk motor är vad man kan förvänta sig av Blumfeldt Floreal! Fontänen kan inhandlas på Electronic-Star.se och kostar i dagsläget 1 833:-.
 • Rochester Falls: Rochester Falls är en fontän som även kan benämnas som en trädgårdsbrunn. Stilig till utseendet och pålitlig i sin funktionalitet, är den här installationen lite trevligt ögongodis i trädgården under en sommarkväll! Rochester Falls finns även den att köpa på Electronic-Star.se, och kan nu fås för ett rabatterat pris på 1 955:-.

Kattfontän

Som nämnt ovan när det kommer till privata fontäner, är ett av syftena att erbjuda en vattenkälla för djur såsom katter. Det är precis den här kategorin av fontäner vi skall ta upp nu. Trevliga att titta på, är dessa ett konstnärligt tillskott till husdjurets vätskebehov!

 • Trixie Vital Flow: Trixie Vital Flow är en kattfontän i keramik, som garanterat ger din fluffiga lilla vän en god drickstund. Den kommer i två olika storlekar på 800 ml och 1,5 liter. Priset för dessa är 399:- respektive 539:-. Finns att köpas på Zooplus.se.
 • PetSafe Drinkwell Platinum dricksfontän: Den här modellen av kattfontäner är i den lite dyrare prisklassen. Den gör dock upp för det med sin snitsiga design och ett vattenfall. Inget mer slurpande från kranen för din katt med den här i hemmet! Ordinarie pris på den här modellen är 849:-, och finns att köpa på Zooplus.se.
 • Cat Mate vattenfontän: Cat Mate vattenfontän är ytterligare en modell som har ett vattenfall. Den här är dock betydligt billigare! Finns att köpa på Zooplus.se och kostar 359:- ordinarie pris.
 • Trixie vattenfontän: Den här kattfontänen fungerar lika väl för din hund som din kisse! Behållaren undertill är transparent, vilket erbjuder dig möjligheten att ständigt ha koll på vattennivån. En utomordentligt billig liten apparat, kostar den här enbart 49:-. Finns att köpa på Zooplus.se.
 • Pioneer Pet Swan Fountain: Nu skall det bli lite konstnärlig klass på kattfontänerna. Pioneer Pet Swan Fountain har en modern och estetiskt tillfredsställande form, och erbjuder vatten till ditt husdjur med stil! Vattnet beskrivs ”porla fram” ur den böjda halsen, vilket manar katten till att dricka. Finns att köpa på Zooplus.se för ett pris av 549:-.

Solcellsfontän

solpaneler

En solcellsfontän är likt alla andra fontäner, dock med en naturvänlig vinkel. Dessa använder sig av solens kraft för att drivas, och eliminerar på så vis behovet av en batteridriven pump!

 • Gocheer Solcellsfontän: Den här modellen av solcellsfontäner erbjuder såväl effektivitet i vattenspridningen som en lång batterilivslängd. Den drivs primärt av solceller, men har även ett extra batteri för nödfall! Sju olika munstycken för variation i strålen medföljer. Gocheer Solcellsfontän finns att köpas hos Amazon.se, och kostar 280:-.
 • LIUMY Fontänpump: En lite billigare modell av solcellsfontäner. LIUMY Fontänpump må vara mer konservativ till priset, men saknar inte glans för det! Den här fontänen är omtyckt då den är näst intill ljudlös. Finns att köpas hos Amazon.se. Priset: 209:-.
 • AISITIN Solreservoarpump: För 499:- på Amazon.se kan man inhandla sig en riktigt fin solcellsfontän av märket AISTIN. Stor till utan och med sex olika munstycken för strålar, kan den här modellen fungera lika väl som dekoration, fågelbad eller en liten badplats för barnen!
 • BIUDUI Solcellsfontän: BIUDUI Solcellsfontän är ännu en modell i den lite billigare prisklassen. Den kan skapa fyra olika typer av vattenstrålar, och har en lång livstid i din trädgård. Finns att köpas på Amazon.se. Priset är blotta 118:-.
 • Ankway Solreservoarpump: Den här modellen av solcellsfontän kommer med ett stativ, vilket gör den till ett utmärkt fågelbad. Ankway Solreservoarpump är även populär som fiskbehållare, och ser till så att de små havsliven inte förgås i sommarvärmen! Modellen finns att köpa på Amazon.se, och kostar cirka 500:-.

Summering

Det är enkelt att finna likväl nöje som njutning i fontäner. Deras strålar dansar graciöst och akrobatiskt genom luften, i vad som kan vara ett mycket tillfredsställande vattenspel. I den här artikeln har vi gått igenom syftena med fontäner i äldre tider. De var inte bara en trevlig syn, utan bidrog även till att förse folk med rent dricksvatten.

Även om behovet för detta har sinat något i vår moderna tid, finns det fortfarande en del dricksfontäner där ute. Dock är det främst som konstverk vi tänker på dessa installationer idag. Oavsett vilken typ av fontän man nu finner sig framför, kan man alltid uppskatta dessas outtröttliga vattenlek.