16 Weeks of Hell huvudbild

16 Weeks of Hell

16 Weeks of Hell är möjligen ett uttryck som du har hört den senaste tiden. Många inom gymkulturen finner fenomenet kring vad denna mystiska formel representerar fascinerande. Men vad står det för? Att utsätta sin kropp för en tid av hemska plågsamheter i hopp om att få pli på vikten. Det är syftet med 16 Weeks of Hell.

I den här artikeln skall vi med god entusiasm och lite masochism gå igenom vad detta program är, vad man kan förvänta sig samt även lägga upp ett litet test-schema. Detta i syfte att ge dig som läsare en inblick i vad 16 Weeks of Hell verkligen innefattar!

Vad är 16 weeks of hell?

Svettande

 

16 Weeks of Hell är ett träningsregemente som utformades i syfte att på endast fyra månader få folk i toppform. Som namnet vittnar om, är det en rigorös och vid många tillfällen smärtsam tid som väntar den träningsvillige under detta programmet. Extremt slitsamt, har 16 Weeks of Hell rapporterats vara en av de tuffaste fysiska utmaningarna som vanligt folk kan ta sig an.

Det är dock inga större eller invecklade idéer som gör 16 Weeks of Hell till en succé. Vad som krävs mer än allt annat, vare sig detta är fysisk styrka eller en god kondition, är en exceptionell självdisciplin och en järnvilja att nå resultat med sin träning. Den som inte är helt inställd på att genomföra programmet, kommer inte kunna ta sig igenom det.

Utöver de fysiska prövningarna, lägger 16 Weeks of Hell även ett fokus på kosthållningen. För att lyckas med sin viktminskning och påökning av muskler måste man följa en strikt diet. Kalori-räkning är en av staplarna i programmets uppsättning, och om man inte följer det matschema som föreslås, kan man finna svårigheter i att uppnå önskade resultat.

Skapades för snabba resultat

Man kan enkelt summera upp 16 Weeks of Hell med det gamla uttrycket ”vill man vara fin, får man lida pin”. Det är en period på fyra månader som kommer att testa såväl den fysiska som den mentala styrkan hos dem som tar sig an utmaningen. Programmet skapades efter att grundaren Tony Andersson tillsammans med fem vänner ville testa ett nytt sätt att träna på.

De bestämde sig för att hålla en strikt diet samt träna intensivt under fyra månader, för att sedan mäta sina framgångar på vågen. Det visade sig att deras slit hade burit frukt, då de både förlorat en ansenlig mängd kroppsfett samt sett påökning i muskelmassa. Snart efter den lyckade testperioden, lanserade Andersson sitt träningsprogram, och världen introducerades för 16 Weeks of Hell.

Personlig tränare

Personlig tränare

Det första som sker när man väl bestämt sig för att gå igenom 16 Weeks of Hell-programmet är att man tilldelas en personlig tränare. Denne kommer att hjälpa en genom de fyra månaderna med allt från själva träningen till att hålla koll på kosten. Då det är ett fullspäckat schema av fysisk aktivitet som ligger framför en, är tränaren likväl en gymkamrat som en livscoach.

Tränaren kommer att vara med dig genom resan mot en bättre fysisk form, och ledsaga den ovane genom gymmets alla olika maskiner. Förhoppningsvis passar personkemin mellan tränare och deltagare väl, då man kommer spendera mycket tid tillsammans.

Online-deltagande

Under de sexton veckorna av träning kommer man som sagt få tillgång till en personlig tränare. Om man väljer att delta via distans, sker kontakten de två parterna emellan via nätet, där man kan samtala, ställa frågor samt lägga upp ens träningsregemente. Man förväntas förmedla allt från sitt kostintag till träningsresultat på 16 Weeks of Hells hemsida.

När man påbörjar programmet på distans kommer man även få tillgång till ett antal videor. Dessa visar hur man genomför de olika träningsmomenten, samt tar en närmre titt på kosten. Med jämna mellanrum kommer man även uppmanas att da del i ”gruppsessioner” under sin träning, där man diskuterar sina framgångar samt delar tips med andra deltagare i programmet.

Dessa sessioner är även där för att hjälpa en att finna motivationen om den skulle tryta. Det är detta stödsystem mellan dem som går igenom helvetesveckorna som är en av pelarna i 16 Weeks of Hells verksamhet.

Kritik

Nya idéer har alltid kritiserats, och det samma gäller 16 Weeks of Hell-programmet. Det finns dem som är oroliga för vilken effekt det kommer att ha på bilden av människokroppen. Med en alltmer kroppsfixerad omvärld, kan ytterligare ett träningsregemente som lovar guld och gröna skogar på kort tid bära en negativ effekt för folk som är bekymrade över hur de ser ut.

Vissa psykologer har även uttryckt sig negativt över den potentiellt skadliga inverkan som programmet kan ha på ätstörningar. Med tanke på den strikta mathållningen som 16 Weeks of Hell förespråkar, kan detta försvåra och i vissa fall orsaka folk till att ändra sina matvanor drastiskt, och till något sämre.

16 Weeks of Hell-grundaren Tony Andersson har som kommentar till kritiken att folk får göra som de vill. Tillsynes oförstående över vad som kan anses vara skadligt med att offentliggöra sina tankar om hur folk bör äta, säger Andersson enbart att det är ”helt frivilligt” att delta i programmet.

Hur ser ett 16 Weeks of Hell-program ut?

Löpare

Säg att du som läsare bestämmer dig för att inleda dina fyra månader av pina i 16 Weeks of Hell-programmet. Vad kan du förvänta dig? Här nedan kommer vi att sammanställa några av de aspekter av det träningsregemente som tilldelas de deltagande. Allt från kost till träning kommer att tas upp, samt förhoppningsvis ge en inblick i vad som ingår i de sexton veckorna man har framför sig.

Träningen

Under din tid som deltagare i programmet förväntas du under de sexton veckorna att genomgå hela 84 besök till gymmet. Detta är ett snitt på 21 gym-pass per månad. Under dessa kommer det mestadels att tränas med hantlar, även om vissa maskiner på gymmet även kommer att användas.

Av de mer fristående övningarna ingår bland annat stående rodd, pull-ups, bröstpress, knäböj med skivstång samt armhävningar. Dessa ser ut som följande:

  • Stående rodd: I denna övningen skall du stå med något böjda knän samtidigt som du håller en skivstång med vikter. Du böjer överkroppen framåt, och lufter följaktligen skivstången upp mot magen.
  • Pull-ups: En klassisk träningsmetod. I en pull-up gäller det att finna sig en hävstång som sitter högt över marken. Du greppar tag om den med dina handflator bort från kroppen. Därefter ser du till så att du hänger med benen över marken, och häver dig upp. Målet är att få hakan över stången.
  • Bröstpress: För denna övningen behöver du två hantlar, en i vardera hand. Du lägger dig på rygg på en flat yta, och håller hantlarna vid kroppen i linje med brösten. Därefter lyfter du dem rakt upp tills dina armar är helt utsträckta över dig.
  • Knäböj med skivstång: Det här är en övning som ser till så att det bränner ordentligt i låren. Du tar en skivstång med vikter, och placerar denna tvärs över axlarna. Sedan böjer du på knäna tills du nästan sitter ner. Håll där ett litet tag innan du återvänder till en upprätt ställning.
  • Armhävningar: Det blir inte mer traditionellt än såhär. Armhävningar är något som varje svenskt barn har upplevt sedan ung ålder i förskolans gympaklasser. Släng dig ner på marken, sätt dina handflator mot golvytan, och lägg dig ner med bröstet. Häv dig sedan upp med ren armstyrka tills dina armar är utsträckta. Upprepa detta så har du genomfört ett par goda armhävningar.

Kosten

Hälsosam mat

När det kommer till mathållningen under 16 Weeks of Hell vill programmet se att man äter inom ett fönster på cirka åtta timmar. Säg att du intar ditt första mål för dagen runt klockan 11. I det fallet får den sista måltiden inte ske efter klockan 19. Kosten är mycket hög på protein, där framförallt skaldjur, nötkött och rotfrukter spelar en stor roll.

Intaget av kolhydrater hålls relativt lågt. Programmet ser helst att man undviker pasta, vitt bröd och liknande produkter. Istället föreslås ris och till viss del potatis som en ersättare. När det kommer till hur maten är indelad, bör man hålla sig till två lagade mål mat samt två mellanmål under de fyra månaderna som programmet pågår.

Vad som är rätt för just dig är svårt att säga. När man inleder programmet kommer vardera deltagare att tilldelas ett individuellt matschema anpassat för den enskilde personen. Beroende på hur din kropp hanterar intag av kalorier, kommer din meny att se annorlunda ut jämfört med en person som har en annan fysiologisk reaktion.

Summering

Har man lust att bättra på konditionen, bli av med lite övervikt samt kultivera lite muskelmassa är det inget fel med träning. Faktum är att det är det enda sättet att komma i en bättre fysisk form. Vare sig 16 Weeks of Hell är rätt för dig eller ej, är något som du själv får avgöra. Det finns naturligtvis mer traditionella, lite lugnare alternativ.

Programmet utlovar mycket till resultat, och erbjuder en möjlighet till att inom loppet av enbart fyra månader förändra din kropp och hälsa till något bättre. Många som genomgått 16 Weeks of Hell har mycket gott att säga. Dock är det inget för den som inte är helt säker på att de är villiga att anta sig utmaningen.

För varje person som slutfört programmet, finns det en uppsjö av besvikna deltagare som inte förmådde gå igenom det helvete som utlovas av Tony Andersson och hans stab.