Gratis huvudbild

Gratis – guide till hur du kan leva utan att betala

I en utopisk tillvaro föreställer man sig att allt i samhället skall vara kostnadsfritt. Bostad, mat, el och underhållning skall finnas tillgängligt utan att en utväxling av pengar äger rum. Även om detta fortfarande är framtidsdrömmar, finns det sätt att leva med relativt låga kostnader redan idag.

Nedan skall vi utforska vilka alternativ som finns för dig som önskar ta tillvara på de kostnadsfria tillgångar som erbjuds i Sverige. Vare sig om plånboken tryter eller om du vill leva ett mer kostnadseffektivt liv, finner du svaret på dina frågor här. Som det gamla uttrycket låter, ”Gratis är bäst!”

Leva gratis – tips och råd

Hur lever man då utan att spendera pengar? Det är en fråga som är likväl simpel som svår att besvara. Dagens samhälle ställer stora ekonomiska krav på gemene svensk. Allting tycks ha ett pris.

Dock finns det sätt att undvika att plocka fram plånboken på. Det handlar bara om att titta på rätt ställe. Ibland är det mest uppenbara den enklaste vägen, och ibland får man leta sig fram till en god (och möjligen gratis) affär.

Vad betyder det när något är gratis?

Ordet ”Gratis” har sitt ursprung i latin (gratiis) vilket översätts till av nåd. Detta syftar på att man får något utan en kostnad, att någonting skänkes. Tack vare att den monoteistiska religionen katolicism spred sig från Rom genom Europa under 500-talet och framåt, fick så även latin en allt större influens på språket över kontinenten.

På så vis kommer det sig att den germanska stammen, till vilken Sverige tillhör, anammade flertalet latinska ord. Ett av dessa var just ordet gratis. Synonymer till gratis kan lyda som följande: Kostnadsfritt, utan betalning, skänkes, avgiftsfri, som påbröd samt fri.

Trots att allt det här låter fint, får man inte bedras av något sken av generositet. I alla fall inte när det kommer till gratisprodukter ute på marknaden. I dessa fall handlar det om att företag vill marknadsföra sig, och få sätt är bättre än att erbjuda kostnadsfria varor och produkter!

Testprodukter: Mat

Bild på mat

Företag har för vana att erbjuda test på nya produkter. Detta gäller i allt från livsmedelsindustrin till läkemedelsföretag och den elektroniska marknaden. Dessa tester annonseras vanligtvis ut i tidningar och på nätet. Är man snabb nog och uppfyller de kriterier som efterfrågas, är det här ett enkelt sätt att få något kostnadsfritt.

Som exempel erbjöd nyligen mejeriproducenten Arla ett test på en av deras yoghurt. En ny yoghurtprodukt med smak av citron hade tagits fram, och Arla erbjöd gratis test på denna för 5 000 lyckliga svenskar. Helt utan kostnad kunde folk få äta yoghurten, för att sedan sätta sitt betyg på hur smaken var.

Testprodukter: Läkemedel

Som nämnt ovan är det ett mycket vanligt förekommande med testgrupper inom läkemedelsindustrin. Dessa kan antingen vara så kallade kliniska tester eller bara vanliga tester. De som genomgår kliniska tester brukar få betalt för sitt deltagande, då dessa anses ha en större påverkan på kroppen än de vanliga testerna.

Vanliga tester består oftast av mindre medicinskt viktiga preparat. Detta kan inkludera hudkrämer, plåster med ett nytt klister eller medel för munsköljning. Läkemedelsprodukter som behöver förtäras av kroppen likt tabletter hör oftast inte till den här sortens tester. Vanliga tester är gratis att genomgå.

För att få reda på vilka tester som genomförs för en produkt får man vara uppmärksam. Ett av de bästa sätten är att surfa runt på sajterna av olika läkemedelsföretag. Om en testperiod pågår, kommer det finnas information om det där.

Testprodukter: Elektronik

Ibland, om än sällan, kan producenter av elektronik efterfråga testsubjekt. Vanligtvis betyder inte det här att man får behålla testprodukten efter att man genomfört testet. Dock kan man få tillgång till en gratis rakapparat, tangentbord eller elektronisk gräsklippare under själva testperioden.

Dessa typer av tester kan vara lite svårare att få tillgång till. Ett vanligt fenomen inom elektronikindustrin är att vänner och familjer till de anställda tillfrågas först. Om det dock krävs en större testgrupp för en viss produkt, kan det hända att allmänheten efterfrågas.

Likt med läkemedelsföretagen, får man vara mer ihärdig i sitt sökande efter dessa sorters erbjudanden. De är ovanliga, men de förekommer. Ibland kan forum lista olika företag som söker testsubjekt.

2 för 1

En av grundpelarna för ett sunt och sparsamt leverne är att ta till vara på så kallade ”2 för 1”-erbjudanden. Principen med dessa är mycket enkla. Ibland kan försäljare erbjuda två produkter till priset av en. Varför spendera mer än man behöver?

Detta fenomenet förekommer vanligast som ett sätt att göra reklam på. En annan anledning till 2 för 1-erbjudanden är att sälja ut ett sortiment. Oavsett vad, kan mycket goda affärer göras om man är uppmärksam på vilka erbjudanden som finns till hands.

Inom klädindustrin är det inte helt ovanligt att 2 för 1-erbjudanden förekommer. Vare sig det gäller strumpor eller underkläder, finns det nästan alltid en möjlighet att kunna få ett par artiklar extra för pengarna.

Reklamprodukter

Reklampelare

Ett annat sätt att spara pengar på är att vara på hugget när gratis produkter ämnade för att göra reklam erbjuds. Ett av de mer framstående exemplaren av den här sortens marknadsföring sker i mataffärer. Ibland kan en ny sorts matprodukt erbjudas för gratis provsmakning.

En mindre bit av till exempel en ost eller en smärre kopp nybryggt kaffe kan stå på menyn. Det här är ett briljant sätt att få ut sin produkt till den potentielle köparen. Utöver att det förhoppningsvis smakar bra, värmer det alltid konsumentens hjärta när en gratis, om ändå liten måltid förekommer.

Andra sätt att fördela kostnadsfria reklamprodukter till allmänheten kan ske via speciella reklamkampanjer. I vissa fall skickas dessa hem till var och en person utan ett krav på efterfrågan. Andra gånger måste man som konsument själv söka upp vilka företag som driver en sådan kampanj och hur man får tag på artikeln.

Prenumerationsfördelar

Ett annat sätt att få tag på gratisprodukter och varor är att skriva upp sig på prenumerationer. Dessa kan gälla för antingen tidningar, online-butiker eller andra företag. I dessa fall kan helt kostnadsfria artiklar ibland skickas hem till vardera person som givit sina uppgifter.

Det finns även de tidskrifter och sajter som inte kräver någon betalning för prenumerationen. Detta betyder att man kan få tillgång till gratisvaror helt utan någon extra kostnad. Att hitta dessa är inte alltför svårt. Konstant reklam görs för den här sortens marknadsföring, och är man uppmärksam och pådriven i sin sparsamhet skall det inte vara några större problem att finna en prenumeration som tillfredsställer plånboken!

Gratis erbjudande

När det väl kommer till gratis erbjudanden, får man försöka vara med på noterna så gott det går. Ett antal svenska sajter ute på intranätet är dedikerade till att upplysa folk om vad som finns tillgängligt. Där kan sajtens användare själva ge förslag om hur man får tillgång till ett kostnadsfritt leverne.

Nedan kommer vi att lista några av de erbjudanden och tips om vad som finns tillgängligt för en ambitioner att leva gratis. Flertalet av dessa tillhör de kategorier vi nämnt ovan. Läs igenom och se efter om något skulle passa dig!

 • Nu kan man få tillgång till en gratis tvätt av bilen hos Glimra! Detta gratis erbjudande kräver enbart att man går igenom ett fåtal steg på sin smartphone. Ladda först ner Glimras app, ange sedan en rabattkod som lyder Uppror50 så är du sedan klar att få din bil skinande ren utan någon kostnad!
 • Hygienföretaget Eucerin har nu ett gratis erbjudande på deras hudkräm Hyaluron-Fillex! Allt man behöver göra för att få tag på denna produkten är att söka sig till företagets hemsida och efterfråga en testprodukt av krämen.
 • Företaget Coloplast erbjuder en gratis Termopåse för den som tar sig till deras sajt! Med termopåsen kan man hålla likväl mat som dryck varm under nordens kallare årstider.

2

 • Dryckesproducenten Lohilo har ett gratis erbjudande på några av deras produkter. Tillhör man deras maillista får man möjligheten att beställa hem fyra kostnadsfria burkar med deras dryck!
 • Hudvård och smink-sajten Clarins.se har just lanserats! Som följd har de nu ett gratis erbjudande där man vid köp av ett värde över 700:- får åtta reseprodukter på köpet!
 • Söker man att krydda till vardagsmaten ett snäpp kan man söka sig till SantaMaria.se. Där finns ett gratis erbjudande om kryddpaste! Allt som krävs är att man registrerar sitt telefonnummer och accepterar företagets villkor.
 • Om man laddar ner appen Stepler på sin telefon finns det en massa gratis erbjudande att ta tillvara på! Appen fungerar likt en stegmätare, och ju mer man går, ju fler möjligheter på kostnadsfria varor tillkommer! Ämnad som reklam för olika företag, behöver man bara motionera lite för att kunna få rabatter som gratisprodukter från tex. Lyko, Storytell och ICANIWILL.
 • Den populära chipsproducenten OWL har nu ett gratis erbjudande om en hel låda med snacks för femhundra lyckliga testpiloter. Nya smaker på chips har förberetts för marknaden, och OWL vill försäkra sig om att dem är bra! Skriver man upp sig här kan man säkra fredagsmyset för ett par veckor framöver helt utan kostnad!

Gratis rabattkod

Rabattkod

Rabattkoder är ett briljant sätt att förse sig själv med kostnadsfria varor! En gratis rabattkod har snabbt utvecklats till det föredragna sättet för online-baserade företag att marknadsföra sig på. En del kräver registrering hos företagen eller att ett visst värde av inköp förekommer. Dock finns det även dem som finns öppna för allmänheten, utan några som helst krav.

Nedan kommer vi att lista ett antal av dessa gratis rabattkoder. Förhoppningsvis finner du något som skulle passa dig väl!

 • Klädesbutiken online Camprade erbjuder nu en gratis rabattkod på hela 150:- på hela deras utbud. Allt som krävs är att man skriver in följande kod vid betalningsmomentet under sin shopping: X150
 • Företaget JFR.se har kvinnokläder som sin inriktning. Nu erbjuder de en gratis rabattkod på hela 20% på ett stort utbud av deras sortiment! Koden lyder: TIKTOK20
 • Telefontjänsten Hallon.se har nu ett speciellt Mors Dag-erbjudande. Kunder kan nu få tillgång till en rabattkod som ger 4GB surf i hela tre månader för endast 19:-! Allt som krävs för att få tillgång till koden är att man registrerar sig på deras sajt.

2

 • Har man lust att festa till ens godisförvaring kan man nu få en kostnadsfri dessertskål hos InkClub. En gratis rabattkod kan ges vid utcheckningen vid köp för ett värde över 199:-. På så sätt får man tillgång till sin gratisprodukt ämnad för dessert! Koden lyder: DESSERT
 • Glassugen? Pressbyrån är redo att stå till tjänst för att lindra din sockersuktan! Nu erbjuder de halva priset på en glass av märket Magnum Double Caramel Billionaire. Allt som krävs är att du som kund laddar ner deras app i din smartphone och följer anvisningarna där.
 • Sminkföretaget Glossybox har nu ett erbjudande om en gratis rabattkod på 100:-. Så länge man är uppskriven som prenumerant på deras sajt, kan man göra sig ett riktigt bra klipp på skönhetsprodukter! Är du intresserad, ta dig till deras sajt och registrera dig där! Koden för erbjudanden lyder som följande: BEAUTY
 • Är man intresserad av att använda sig av handelssajten Tradera.com kan man nu få tillgång till hela femton annonser för halva priset! Detta tack vare en gratis rabattkod som erbjuds. Koden för erbjudanden lyder: SPRINGVIBES

Att leva ”gratis”

’Ingeting är gratis!’. Så lyder det uttryck som ofta tas upp när en gentjänst kommer på tal. Även om kontentan i det gamla ordspråket är förankrad i samhällets realism, får man inte bli avskrämd! Mycket i livet är kostnadsfritt. Ett gott skratt, en solig morgon och en av våren kommen fågelsång. Allt detta kan upplevas och åtnjutas utan att pengar behöver utväxlas.

Dock är det inte sådana ting som vi diskuterat här i texten ovan. Här har vi mer haft fokus på de möjligheter som finns tillgängliga för den som vill spendera lite till inga pengar alls på varor och produkter. Även för de som är mer återhållsamma med sina banknoter finns det goda affärer att göra!

Förhoppningsvis har syftet med denna artikel kunnat upplysa dig som läsare om vilka alternativ som finns där ute. Är du ihärdig, kan det komma sig att dina pengar börjar travas i frånvaron på betalningar!