Klösträd huvudbild

Klösträd

En av de viktigaste föremålen en katt behöver är ett klösträd. Vare sig det gäller den lekfulla kattungen eller den rutinerade gårdskatten, är ett klösträd ett måste i varje hem som huserar en av dessa fluffiga varelser. I den här artikeln skall vi gå igenom vad ett klösträd är, syftet med ett katt klösträd samt var man kan köpa ett.

Katt klösträd – tips och råd

klättrande katt

Ett klösträd kan vid första anblicken framstå som en onödighet. De som har en katt vet att dessa djur kan klättar på vad som helst, och tycks inte vara i behov av ett specifikt föremål för röra sig över marknivå. Dock är ett klösträd så mycket mer än bara något att klättra i för en katt. Ett av de främsta syftena är att ge katten något att riva i med klorna, ett beteende som kommer naturligt för dem. Ett klösträd är därmed likt en klösbräda och klätterställning i ett.

På så sätt kan klösträd rädda allt från möbler till mattor från att vandaliseras av din lilla kisses ständiga rivande. Det faktum att de även fungerar som en klätterställning är enbart en fördel. Katter är extremt territoriella djur, och är i ett stort behov av att kunna vaka över sitt revir.

I detta sammanhang är reviret ditt hem, eller som din katt ser det, sitt hem. Med ett klösträd får katten tillgång till en plattform från vilken den kan blicka ut över det gemytliga och inredda kungadömet som ligger nedanför dess tassar. Katter som har tillgång till ett klösträd, har visat sig vara mindre nervösa, då de inte behöver konkurrera med oss människor på marken.

Klösträd för stora katter

Som med så mycket annat här i världen finns det klösträd av olika varianter. Vissa är avsedda för de lite mindre katterna, som inte behöver så mycket utrymme för att bli bekväma på sin piedestal. Större katter behöver dock ett större klösträd, som ger dem en egen plats i hemmet.

Nackdelen med dessa lite större klösträd är att de ofta skär sig med resten av hemmets interiör. De står helt klart ut, och gör det uppenbart att det bor en katt i huset. Detta kan ibland vara en anledning till att folk inte köper ett klösträd till sin katt, vilket är olyckligt. Det är som sagt en viktig del av kattägande att förse sig med ett klösträd, vare sig det stämmer in med resten av dina möbler.

Klösbräda, bra eller dålig ersättning?

Klösbräda katt

Det finns vissa alternativ till ett klösträd. Ett är en så kallad klösbräda. Syftet med detta föremål är att ge katten en plats att sätta klorna i. Det skadar inte att ha en klösbräda i sitt hem, så länge den ackompanjeras med ett klösträd. En klösbräda är inte upphöjd över marken, och erbjuder inte din katt någon möjlighet att klättra.

Då en katt är i behov av att kunna röra sig över marken, är en klösbräda inte en substitut för ett klösträd. Den bör mer ses som ett tillägg, när katten din bestämmer sig för att ta en liten vandring på golvet. Du behöver inte vara orolig för att varken en klösbräda eller ett klösträd går oanvänt. Deras klösvänliga yta är designad så att den ger katten den mest tillfredsställande känslan när det kommer till något att riva i.

Tips på saker att tänka på innan man köper klösträd

Vad är det då man skall tänka på när det är dags att inhandla ett katt klösträd? Först och främst är det viktigt att man inte köper ett som är för litet. Du vill ge din katt det utrymme den behöver för att känna sig trygg, då klösträdet utan tvekan kommer bli dess tron framöver, ett hem i hemmet.

Ett större klösträd utmanar även din katt till att klättra, vilket spenderar den energi som krävs för att den skall må bra. En katt som inte finner stimulans genom vare sig klättring eller lek, blir oftast ”överladdad” på energi, vilket kan yttra sig i mer nervigt beteende. Får den ett stor klösträd, katten underhålla sig själv.

Vart hittar jag billigaste klösträd för katter

Svenska Kronor

Det bör inte komma som någon överraskning för husdjursägare att det är en ganska så kostsam status. Vare sig det gäller en katt eller en hund, måste man vara beredd att spendera lite pengar för att djuret skall må bra i ens hem. När det kommer till klösträd kan de vara en ganska så dyr, om än nödvändig, investering i din katt.

Det finns dock billigare varianter av klösträd, som ändå uppfyller de funktioner som kommer vara nödvändiga för katten. Nedan kommer vi nu att nämna några av dessa, och förhoppningsvis finner du en som både du och din katt kan vara nöjda med. Kom ihåg, det viktigaste är inte att klösträdet platsar in i ditt hem, utan att katten platsar i klösträdet!

Klösträd
  • Trixie Klösmöbel Nelli: Det här klösträdet erbjuder allt en katt kan önska! Det står cirka 140cm över marken, och har fyra plattformar på vilka din katt kan göra sig hemmastadd. Den här modellen innehåller även en liten grotta för den kisse som söker sig en lugn tillvaro. Trixie Klösmöbel Nelli finns att köpa hos Djurmaxi.se och kostar för tillfället 1 619:-.
  • Klösmöbel Morris: Klösmöbel Morris är ett bra och prisvänligt klösträd som har tre plattformar. En grotta är även inkorporerad i den här modellen. Trädet står 135cm över marken, och finns att få i en grå färg. Man kan köpa det här klösträdet på Kattkompaniet.nu för cirka 1 030:-.
  • Klösmöbel Fabiola: Det här är en lite lyxigare variant för den bortskämda katten! Modellen står 165cm över marken och har hela sex plattformar av vilka två är utformade som små hängmattor för maximal komfort. Ett litet tillhåll format som en cylinder ingår även i det här klösträdet. Finns att köpa på Djurmaxi.se och kostar upp mot 2 000:-.
  • Dolomit Tower: Dolomit Tower är ett av de mest populära klösträden i Sverige. Med en relativt enkel design har katten tre plattformar att sitta på, vilka stiger i höjd. Den här modellen är en av de högre, och står 187cm över marken. Ett kungligt säte för din lilla katt! Dolomit Tower finns att köpa hos Kattkompaniet.nu och har som ursprungspris 1699:-.

Din katt förtjänar det bästa du kan ge den när det kommer till leksaker, mat och frihet. När det dock kommer till ett klösträd, är detta mer eller mindre ett måste. Investerar du i ett klösträd, kommer du finna att du får de pengarna återbetalt flera gånger om i oklanderliga möbler och en lycklig katt!