Skillnaden mellan Mac och PC

Skillnaden mellan Mac och PC

Vad är skillnaden mellan Mac och en PC? Det är vanlig fråga som många ställer sig, utan att veta det exakta svaret. Under många år har det förts en debatt mellan de som anser att Mac är bäst och de som anser att pc är bäst. Enligt vissa är Mac-produkter bara dyra statusprylar som säljs till överpris. Vem har egentligen rätt? Vad finns det för skillnader på Mac och PC? Det ska vi titta lite närmare på i det här inlägget.   

Vad skiljer Mac dator från PC

Den största skillnaden mellan en Mac och en PC är operativsystemet. Microsoft Windows är ett flexibelt operativsystem som fungerar på flera olika datorer. Datorn kan komma från en rad olika tillverkare, men stödjer ändå operativsystemet Windows. Windows har emellertid lite sämre prestanda, jämfört med Mac OS. 

På Mac-datorer är det däremot bara Apples operativsystem Mac OS som gäller. Det är visserligen inte omöjligt att använda andra operativsystem på en Mac, men det är mycket krångligare. 

En annan skillnad är priset. PC finns i många olika prisklasser och modeller, medan Mac och alla andra av Apples produkter, konsekvent ligger på en hög prisklass. Mac-datorerna håller dock alla hög kvalitet, vilket man inte kan säga om alla PC.

Ytterligare en skillnad är att virus och trojaner inte förekommer på Mac i samma utsträckning som på PC-datorer. Det är oklart om det beror på att operativsystemet är säkrare eller om det beror på att hackare har riktat in sig på PC eftersom det är många fler som har en sådan. 

Musiker, filmare och fotografer brukar föredra Mac-datorer eftersom de har skarpare skärmar och bra program för videoredigering och musikskapande. PC är i gengäld populärare bland spelare, eftersom de datorerna brukar vara först med den senaste tekniken. 

Vissa skulle kanske hävda att Mac-datorer är snyggare, men det är såklart en smaksak. Det finns även läckert designade PC-datorer.

Mac dator

Mac dator

Mac kallas datorerna som det amerikanska teknikföretaget Apple ger ut. Apple, som grundades 1976, har det numera ikoniska äpplet som någon har tagit en tugga av som sin logotyp. Deras stationära datorer heter iMac och deras bärbara kallas för MacBook. Företagets första dator släpptes redan 1984. Steve Jobs, en av grundarna av Apple, stakade ut riktningen för företaget: att kunna leverera överlägsna användargränssnitt. Redan från start la de sig högt i pris med sina produkter, vilket i början gjorde att de inte sålde så bra. Konsumenter valde istället datorer från konkurrenten IBM PC. Idag bidrar priset på Apples produkter till deras exklusivitet stämpel. 

Styrkorna med Mac: 

  • Bra program för musikskapande, filmredigering och bildbehandling. 
  • Stilren design 
  • Kraftfulla datorer som lämpar sig väl för stora program för bildredigering till exempel. 
  • Mac-datorer drabbas i princip aldrig av virus. 

PC

PC är den vanligast förekommande datorn idag, både hemma hos människor och på kontor. Den första persondatorn skapades av företaget IBM och släpptes 1981. Med begreppet PC menar vi datorer med en processor som fungerar med Intel x86. PC-datorerna finns i både stationära och bärbara format. 

En av styrkorna med PC är att de producerar kraftfulla produkter som de säljer till låga priser. Anledningen till att priset på PC-datorer är lågt är den höga konkurrensen som råder inom komponent tillverkningen. En annan av PC:s styrkor är att de brukar vara i framkant när det gäller teknisk utveckling. 

De största tillverkarna av PC: 

  • Lenovo 
  • HP 
  • Dell 
  • Acer
  • Asus

Fördelarna med Mac

Apples datorer har en stilren design och program för filmredigering, fotoredigering och musikskapande. Datorerna är även kraftfulla, så att du ska kunna använda dessa stora program utan några problem.    

Mac är inte heller lika utsatt för virus och andra säkerhetsintrång som PC-datorer. Så om det är något du oroar dig för kan en Mac vara att föredra. 

Fördelarna med PC

Som vi redan har nämnt så är en stor fördel med PC-datorer att man kan få en kraftfull maskin till ett bra pris. En annan fördel är att du kommer att kunna synkronisera datorn med din mobiltelefon, om det är en smart telefon av ett annat märke än Apple. Det kommer troligen inte att funka om du har en iPhone. 

Inom PC finns det många olika modeller att välja på, i olika prisklasser och med olika prestanda. Apple har inte lika stort utbud.  

Nackdelarna med Mac

Den största nackdelen med Mac är priset. Det är inte många som har råd att köpa Apples produkter. En annan nackdel är produkternas inflexibilitet. Om du har en Apple-produkt måste du ha en iPhone också, för annars går det inte att synkronisera dem emellan. 

Nackdelarna med PC

En PC har inte samma prestanda som en Mac. Om du tänker använda stora bildredigeringsprogram som Adobe Premiere skulle en Mac passa bättre för dig. PC-datorer finns i många olika modeller av olika kvalitet, så det kan vara svårt att avgöra om en dator är prisvärd om man inte är väldigt tekniskt bevandrad. 

Varför välja en Mac

Om du har gott om pengar och vill ha den bästa möjliga datorn för musikredigering eller bildredigering bör du välja en Mac. Om du redan har andra Apple-produkter, till exempel en iPhone, är det lättare att skaffa en Mac, eftersom de använder samma operativsystem och kan synkronisera med varandra. 

Om du är väldigt rädd för säkerhetsintrång och virus kan kanske en Mac vara att föredra. De drabbas nämligen nästan aldrig av virus. 

Varför välja en PC

Om du inte sysslar med bildredigering eller musik eller inte har så mycket pengar kan PC vara ett bra val. Givetvis finns det även lyxiga varianter för dig som önskar dig det. PC är det som de allra flesta använder och att använda en annan sorts dator kan säkert ställa till problem då du kanske inte använder samma program som andra. 

Om du har en smart telefon som inte är från Apple kommer den att kunna synka med din dator och göra ditt liv lite lättare. 

Summering

Som vi har sett finns det vissa skillnader mellan PC och Mac. Den största av skillnaderna är operativsystemet, där PC i de flesta fall använder sig av Windows och Mac-datorer använder Mac OS. Om du har en iPhone kommer den inte att kunna synkronisera med en PC, vilket kan vara bra att ha i åtanke inför ditt datorköp. 

PC finns i många olika prisklasser och modeller, medan alla Mac-datorer är dyra men är av hög kvalitet. Mac-datorer passar bäst för bildredigering och musikskapande och dylikt, eftersom de har program för sådant tillsammans med god prestanda som låter dig använda dem utan problem. Om du inte tänker ägna dig åt något sådant och inte känner att du nödvändigtvis behöver ha den bästa prestandan , utan nöjer dig med en riktigt bra prestanda, ska du nog skaffa en PC istället.