pojknamn

Ovanliga pojknamn

Vilka namn som är populära är ständigt skiftande och det finns många namn som var populära förr som idag är väldigt ovanliga. I den här artikeln kommer vi att ta upp ovanliga pojknamn, både nyuppfunna och även äldre namn som har fallit ur tiden och som det idag inte tillhör vardagen att man hör.

Populäraste ovanliga pojknamn

Sedan väldigt tidigt i mänsklighetens skede har vi gett varandra namn. Under vikingatiden var namngivning efter en släkting den dominerande formen, alternativt namngivning efter någon som hade gjort något uppskattat för familjen, eller som man ville ställa sig i god hos.

I vissa delar av Sverige har under olika perioder släktuppkallning varit väldigt förekommande. Ett vanligt tillvägagångssätt var att den första sonen uppkallades efter farfar och den andra sonen efter morfar, samt att den första dottern uppkallades efter mormor och den andra efter farmor.

Ovanliga-pojknamn

 

Under 1800-talet blev namngivning allt mer ovanligt eftersom många nya namn infördes. I vår tid har namngivning efter kändisar eller fiktiva karaktärer blivit väldigt vanligt. Flera namn på Astrid Lindgrens karaktärer har åter populariserat vissa ovanliga pojknamn, till exempel: Alfred och Emil.

Något som säkerligen influerar namntrenderna är Hollywoodkändisars tendens att ge sina barn väldigt originella namn, som till exempel Kanye West och Kim Kardashians söner Psalm West och Saint West; eller det ännu mer originella namnet som Elon Musk har gett sin son: X Æ A-Xii. 

Här nedan kommer vi att lista några populära men ovanliga pojknamn i Sverige och deras betydelse:

Tage

Tage är ett namn med danskt ursprung och har varit förekommande i Skåne sedan 1400-talet. Namnet spreds dock inte i Sverige förrän under 1900-talet, och blev efter 1930-talet ovanligt. Innan namnet minskade i popularitet hann både Tage Danielsson och Tage Erlander döpas till det. Under 2000-talet har namnet återigen blivit mer populärt. 

Namnet är kommet ur “taga” och har betydelsen “borgensman” eller “mottagare”, men en annan teori säger dock att namnets betydelse skulle vara “uthållig”. 

Ture

Ture är ett namn som har förekommit i Sverige sedan 1300-talet. Namnet är en variation av Tore, men blev under medeltiden den mer populära av de två och har därefter förblivit det. Tore betyder i sin tur “man” eller “kämpe”, och är möjligtvis en sammansättning av gudanamnet Tor och ett annat ord. Förutom att ett flertal landshövdingar hetat Ture, så har även Åke Holmberg i sina böcker döpt sin populära privatdetektiv Ture Sventon till namnet.

Folke

Det gamla nordiska namnet Folke, som möjligtvis betyder “hövding”, var väldigt populärt och troligtvis bland de femtio vanligaste namnen fram tills 1930-talet. Ett flertal stormän och jarlar har hetat Folke, däribland Folke Filbyter, som enligt sägnerna var stamfar till Bjälboätten och som är huvudpersonen i Verner von Heidenstams bok med samma namn, samt förekommande i Frans G. Bengtssons bok Röde Orm. Även vår kung Carl XVI Gustaf heter Folke i mellannamn.

Loke

Loke kommer från fornnordiskans “Loki” och asaguden med samma namn. Namnets betydelse är efterforskat och det finns många teorier om det. En teori är att det finns en koppling till det fornnordiska ordet för “stänga” och “slutföra”, vilket då skulle syfta på Lokes slutförande och bringande av Ragnarök.

Vidar

Vidar är ett namn som kommer från den nordiska mytologin och det sägs att han var Odens yngsta son. Namnet är en sammansättning av orden “träd” och “man”. Vidar ska inneha betydelsen “den vida härskande”, alternativt “han från skogen”. Namnet ökade mycket i popularitet under 2000-talet.

Summering

Det finns många ovanliga pojknamn som tidigare varit populära, som först nu finner popularitet eller som är helt nyuppfunna. Namntrenderna varierar lika mycket som sätten att döpa barn genom tiderna, från släkt namngivning, till namngivning efter kändisar eller fiktiva figurer. 

Några äldre ovanliga pojknamn som tidigare varit populära och som kanske återigen finner popularitet inom de närmaste åren skulle kunna vara: Tage, Sigurd, Ossian, Alfred, Verner eller Geijer. Namntrenderna kommer och går, där äldre namn nästan alltid hittar tillbaka och nya kontroversiella och originella namn uppfinns.