Man på vandring med texten: Sveriges Bästa Vandringsleder

Sveriges bästa vandringsleder

Vad slår att vara ute i den svenska grönskan? Vårt avlånga land är fyllt av vackra vandringsleder där man får uppleva det bästa med svensk fauna och flora. Man behöver nödvändigtvis inte gå hela sträckan, dock bör man definitivt ta en längre tur utmed vattendragen, de blomstrande träden och det smaragdgröna växtlivet. I den här artikeln skall vi titta på de bästa vandringslederna som är tillgängliga under vår, sommar, höst och vinter!

Ut och vandra i grönskan

Det är aldrig fel att trä på sig vandringsskona och bege sig ut på en av våra svenska vandringsleder. Tvärtom, är det här ett helt ypperligt sätt att få uppleva vårt land på. Det ger dig såväl god motion som en intim och genuin bild av hur den svenska naturen ser ut.

At ge sig ut på marsch på en svensk vandringsled har blivit en mycket populär friluftsaktivitet de senaste åren. Det finns flertalet olika sträckor att välja mellan, så du kommer aldrig stå utan en led att trampa upp. Dock är vissa lite mer sevärda än andra. Här nedan kommer du nu att kunna läsa om fem av de bästa vandringslederna som finns i Sverige idag.

5 svenska vandringsleder värda ett besök

  • Höga Kusten-leden
  • Kungsleden i Norrland
  • Utvandrarleden
  • Mörbylångaleden
  • Pilgrimsleden

Höga kusten-leden

Den första vandringsleden på vår lista är även den som är högst värderad av svenska vandrare. Höga Kusten-leden är belägen Ångermanland och är allt som alt cirka 13 mil lång. Den är dock även uppdelad i 13 etapper, så du kan här välja vilken del av leden du vill gå utefter.

Du får uppleva mycket av det bästa med Sverige längs den här vandringen. Landskapet är näst intill lamslående vackert, medan den fysiska ansträngningen är överkomlig. Du finner även mängder med rastplatser under din vandring, där lite fika passar väl inför den helt underbara utsikten.

Kungsleden i Norrland

Nästa vandringsled är en bit av den ständigt populära Kungsleden, vilken sträcker sig från norr till syd genom Sverige. Den bit vi valt går genom Norrland, där du får uppleva de svenska fjällen på bästa vis. Likt Höga Kusten-leden är den här vandringsturen riktigt lång om du skall ta dig an hela sträckan, vilken är cirka 44 mil.

Dock är även Kungsleden i Norrland indelad i olika etapper, fem för att vara mer exakt. Man behöver dock inte vandra klart dem, utan kan gå ut på en dagsvandring om man enbart söker lite motion i ett vackert och nordbeläget landskap!

Utvandrarleden

Stig genom skog

Utvandrarleden är belägen i Småland och har fått sitt namn efter Vilhelm Mobergs odödliga litterära verk, Utvandrarna. Den här leden följer bokens resa. Här får du ta del av det småländska landskapet och dess helt underbara natur. Längden på den här leden är cirka 11 mil, vilket en hurtig person kan avlägga på ett par dagar. Det finns dock självfallet alternativ av att bara gå en bit på vägen. Du får fortfarande uppleva mycket skönhet, även under en kortare vandringssträcka.

Mörbylångaleden

För nästa vandringsled måste vi bege oss av till Öland. Det är nämligen Mörbylångaleden som det gäller. Den här vandringen sker utmed Ölands landskap, där man får se allt som gjort ön till en kulturell och historisk plats av importens i Sveriges historia. Det här är inte en alltför lång vandringssträcka, då den enbart täcker Öland från norr till syd. Om du skall vandra hela Mörbylångaleden, blir det lite över 8 mil av traskande.

Pilgrimsleden

Sist men absolut inte minst för det har vi Pilgrimsleden i Dalsland. Det här är en av de mest intrycksfulla vandringslederna vi har i Sverige idag. Du får uppleva mycket till landskap när du tar dig fram på den cirka 8 mil långa sträckan genom Dalsland. Olika naturer, miljöer och ekosystem inkluderas under den här vandringen. Absolut värt ett besök för den som vill ha den fulla bilden av den svenska naturen!