Olika kryptovalutor

Varianter på kryptovalutor – En guide

Det blir alltmer accepterat i samhället med investeringar i kryptovalutor. Många av nätbaserade elektroniska mynt står idag med ett mycket högt värde och ses såväl som ett handlingsmedel som ett investeringsobjekt. Allt från privatpersoner till företag och banker har idag stora tillgångar bundna till den här block-chainteknologin. I den här artikeln skall vi ta en titt på några av dessa kryptovalutor samt ge en liten genomgång om dem.

Det elektroniska myntet

Vi lever idag i en förunderlig värld. Särskilt Sverige blir alltmer kontantlöst för var år som går. I dagsläget kan man handla såväl online som i en fysisk butik med hjälp av kort, mobiltelefoner och även i vissa fåtal fall genom chip installerade innanför huden. De teknologiska framstegen när det kommer till betalningar och hanteringen av värdepapper har lett oss in på en väg där det mesta sker elektroniskt.

Ett bevis på detta är så kallade kryptovalutor. Dessa är en form av handelsvara som har ett tillskrivet värde baserat på deras egen marknad. Likt aktier, kan man köpa in sig som delägare av en kryptovaluta. Det är dock, precis som med aktier, inte en helt riskfri investering. Kryptovalutor har en tendens att svaja kraftigt i sitt marknadsvärde, vilket påverkas av en mängd olika faktorer. det må låta komplicerat. Likt det svenska språket och variationer på säg väl eller väll, så är det dock enkelt när man väl lärt sig om kryptovalutor.

Det finns väldigt många av att välja på. De elektroniska mynt som är tillgängliga idag uppnår över etthundra till antalet, där många dock har ett mycket lågt värde som följd av ett misslyckat projekt. Dock går vissa riktigt starkt, såsom det ursprungliga Bitcoin. Här nedan kommer du nu kunna läsa om Bitcoin samt andra kryptovalutor som idag har en stark position på marknaden.

7 Kryptovalutor att hålla ögonen på

Bitcoin

  • Bitcoin
  • Ethereum
  • Litecoin
  • Ripple
  • Tether
  • Tron
  • Dogecoin

Bitcoin

Den första vi tar upp här är även den mest kända. Bitcoin var den första installationen av kryptovalutor som blev tillgänglig på den offentliga marknaden. Det är även den kryptovaluta som är högst värderad idag. Bitcoin är så känt att själva namnet kan användas som en synonym för hela marknaden kring elektroniska mynt.

Ethereum

Ethereum är den näst mest kända kryptovalutan du finner på nätet idag.  Den kom som ett resultat av att finansiella institutioner och företag behövde en säker metod för att föra över pengar online. En utmärkande sak med det här elektroniska myntet är att det är starkt förknippat med NFT:s (Non-Fungible Tokens och liknande projekt på nätet idag.

Litecoin

Litecoin är även det en populär kryptovaluta på marknaden idag. Den för med sig många fördelar som tex. Bitcoin inte har. Bland annat så är Litecoin en betydligt snabbare kryptovaluta är det kommer till utbyten mellan kunder som innehar den. Det är även en populär betalningsmetod för dem som spelar om pengar online på casinon.

Ripple

Ripple är en kryptovaluta som har ett intressant ursprung. Det här är nämligen bankernas svar på populariteten kring elektroniska mynt såsom Bitcoin. Det gör att Ripples värde har säkrats upp av de stora bankerna i världen och skiftar därmed mindre kraftigt jämfört med andra kryptovalutor. En investering i Ripple är alltså säkrare, om än ser lite mindre vinst än vad som är möjligt hos tex. Bitcoin.

Tether

Tether är en kryptovaluta som påstår sig alltid ligga i lika värde med den amerikanska dollarn. Du skall enligt teorin således få ett av dessa mynt för 1 USD. Det här är dock svårt att säkra upp, då Tether likt andra kryptovalutor befinner sig på en ständigt rörlig marknad. Vad som dock kan sägas är att myntet hittills har legat nära dollarn i sitt värde. Om det dock består är svårt att utröna.

Tron

Tron är något av en liten rebell när det kommer till kryptovalutor. Det här elektroniska myntet är nämligen betydligt mer decentraliserat än sina motsvarigheter ute på marknaden. Det har dock lyckats bli populärt tack vare att det finns inbyggda algoritmer i Tron som ser över säkerheten vid handel, vilket främst sker på ett så kallat peer-to-peer-system, dvs. mellan olika innehavare.

Dogecoin

Sist men inte minst har vi något av ett skämt som lyckades bli en stormsuccé. Det handlar om Dogecoin, ett elektroniskt mynt som är baserat på det populära internetmemet med en hund. De som lanserade den här kryptovalutan hade inga större tankar på att det skulle bli ett mycket omtyckt mynt, dock fick de snart uppleva en enorm tillökning i omsättning. Idag står således Dogecoin som en av de främsta kryptovalutorna i sitt värde, skämtet till trots.