poker turneringar

Världens största pokerturneringar

Poker är utan tvekan en av världens mest populära spel med otaliga miljoner fans i Sverige och internationellt. Nedan presenterar vi de största pokerturneringarna runt om i världen och kikar närmare på de hisnande stora prissummorna och stjärnorna som har deltagit och vunnit dessa prominenta turneringar.

World Series of Poker Main Event, Las Vegas

Världens största och kanske mest prominenta pokerturnering heter World Series of Poker och det kommer antagligen inte som någon större överraskning att den arrangeras i spelstaden Las Vegas. Denna världsberömda turnering som i folkmun kallas för The Main Event har en historia som börjar för drygt 50 år sedan, närmare bestämt år 1970. Turneringen började med ett fåtal pokerproffs men har under årens gång vuxit till en enorm turnering med pokerspelare från hela världen. Pokereventet håller världsklass så individer som vill deltaga i denna turnering bör öva sig ordentligt genom att spela online poker. Denna Las Vegas turnering brukade kretsa kring pokerspelet Seven Card Stud men numera är det Texas Hold’em för hela slanten. Pokerstjärnan Phil ”Poker Brat” Helmuth tillhör de största mästarna i denna turnering.

pokerturnering
Den högt eftertraktade förstaplatsen frestar med en prissumma på flera miljoner dollar. Det finns även goda vinstmöjligheter för talangfulla spelare även om dessa inte lyckas ta sig hela vägen till finalen. På grund av turneringens höga prestige så är inträdesbiljetten på hela 100.000 kronor Trots detta ansenliga belopp så har tusentals spelare deltagit i turneringen under de senaste åren med drömmar om att vinna de stora vinsterna. Hollywoodstjärnan Jennifer Tilly som numera också räknas som en professionell pokerspelare, har haft stora spelframgångar och vann ett World Series of Poker guldarmband.

World Series of Poker Europe

World Series of Poker Europe arrangerades för första gången i Europa år 2007 närmare bestämt i London. Denna prestigefulla europeiska turnering har vuxit under årens gång och arrangeras numera på olika orter i Europa som Cannes i Frankrike och Rozvadov i Tjeckien. Turneringen anses numera vara nästan lika högt ansedd som dess amerikanska motsvarighet i Las Vegas. Eventet erbjuder möjligheten att vinna ett högt eftertraktat guldarmband på europeisk mark utan att behöva resa till USA. Inträdesbiljetten till detta högprofilevent lyder på 100.000 kronor men så är också vinstsummorna väldigt höga. Tjecken Josef Gulas vann turneringen 2021 och förstapremien var på mer än 1.276.000 Euros, dvs drygt 13 miljoner svenska kronor.

pokerkort

The Big One for One Drop, Las Vegas

Denna pokerturnering skapades 2012 som ett välgörenhetsevenemang och är ett resultat av av ett samarbete mellan den kanadensiske miljardären Guy Laliberte och World Series of Poker.
Som namnet antyder så handlar denna turnering om riktigt stora belopp och inträdesbeloppet ligger på hisnande 10 miljoner kronor och delar av beloppet går till välgörenhet. Trots det enorma beloppet så var det 48 spelare som anmälde sig till turneringen. Turneringen har arrangerats flera gånger i Las Vegas och den första titeln togs hem av pokerstjärnan Antonio Esfandiari som vann hela 180 miljoner kronor i förstapremie. Denna turnering är först och främst för ytterst välmående pokerspelare och är känd för de största prispremierna i pokerns historia.

PokerStars Carribean Adventure Main Event, Atlantis Paradise Island

PokerStars Carribean Adventure skapades 2004 och är en av världens största turneringar som arrangeras varje år. Som det hörs på namnet så arrangeras denna turnering i det soliga Karibien, närmare bestämt i Atlantis Paradise Island. Inträdesbiljetten ligger på 100.000 kronor så turneringen vänder sig helt klart till kapitalstarka spelare runt om i världen, både proffs och amatörentusiaster. Prissumman har vuxit under årens gång och förstapremien översteg 1,5 miljoner dollar år 2019. En av de mest kända vinnarna genom tiderna är den danske pokerspelaren Gus Hansen som är känd under smeknamnet ”The Great Dane.”

Aussie Millions Main Event

Australian Poker Championship eller Aussie Millions Main Event som det kallas I folkmun räknas som den största pokerturneringen på den södra delen av jordklotet. Detta prestigefulla pokerevent startade 1997 och brukar vanligtvis arrangeras på Crown Casino i Melbourne. Inträdesbiljetten ligger på 100.000 kronor och förstapremien låg på drygt 1,3 miljoner dollar år 2020. Gus ”The Great Dane” Hansen är en av flera välkända pokerspelare som blivit mästare i denna högt ansedda pokerturnering.

European Poker Tour (EPT) Barcelona

Turneringen hölls för första gången i Barcelona 2004. Även om eventet är en del av en serie turneringar runt om i Europa så brukar den återvända till den spanska staden. Inträdesbiljetten till denna turnering ligger på 53.000 kronor vilket anses vara rena fyndet jämfört med de betydligt större beloppen i de andra stora internationella pokerturneringarna. Den svenske pokerspelaren Simon Brändström vann turneringen 2019 med en förstapremie som låg på nästan 1,3 miljoner euro, dvs drygt 13 miljoner kronor. Turneringen i Barcelona har under åren även lockat pokerintresserade fotbollstjärnor som bland andra Neymar från Brasilien, Pique från Spanien och Gerrard från England.

Slutsats

Poker tillhör de mest populära kortspelen och har under årens gång lockat talangfulla fans som Hollywood stjärnan Jennifer Tilly och fotbollsstjärnor som Neymar och Pique. World Series of Poker anses vara världens främsta pokerturnering och arrangeras varje år i Las Vegas. Andra stora och prestigefulla pokerturneringar är World Series of Poker Europé, Aussie Millions Main Event, EPT Barcelona och Poker Stars Carribean.