Netflix logga med texten: Dokumentärfilmer på Netflix

3 sevärda dokumentärfilmer på Netflix

Streamingplattformen Netflix fortsätter att producera och leverera fantastiska dokumentärfilmer som både lär upp och underhåller sajtens användare. Dokumentärgenren inom film och serier är en av de viktigaste ur ett sociologiskt perspektiv. Kunskap är aldrig att underskatta och regissörer världen över fortsätter att skildra vår världs gång via kameralinsen trogna till sanningen. I den här artikeln skall vi tipsa om tre riktigt bra dokumentärfilmer man finner på Netflix.

Dokumenterat på film

Komedier, actionfilmer och thrillers i all ära, dock har dokumentärfilmen en särskild plats på såväl bioduken som i samhället. Att återberätta händelser, skandaler och incidenter från vår nutidshistoria är en mycket viktig komponent i hur vi både ser och förstår vår omvärld. Oavsett ens vardagliga intressen kan en bra dokumentär film likväl underhålla som utbilda oss. Nedan här har vi sammanställt en liten lista på tre riktigt bra dokumentärfilmer att se på Netflix.

  • The Conquest of Everest
  • Team Foxcatcher
  • Last Breath

The Conquest of Everest

the conquest of everest poster

Den 29:e maj 1953 blev nyzeeländaren Sir Edmund Hillary och hans trogne vapendragare Tenzing Norgay de två första människorna att bekräftas ha bestigit världens högsta berg, Mount Everest. Bedriften står idag som legendarisk och gav Hillary bland annat en titel utfärdad av Brittiska Ordern. Genom snö, is och bitande vindar lyckades dessa två bundsförvanter med något som aldrig tidigare ägt rum.

Dokumentären The Conquest of Everest är en film som följer de två på resan. Detta gör den till en riktigt gammal rulle, då den likt bestigningen tog plats i 1953. Den är en mycket intressant del av vår filmhistoria och en spännande blick på hur den lyckade expeditionen upp för berget gick till. Absolut värd att titta på!

Team Foxcatcher

Den superrika amerikanska affärsfamiljen du Pont har en makaber och fascinerande historia. Inte minst gäller detta en av arvtagarna, John E. du Pont. Känd som en excentrisk och egendomlig herre, levde John tillsammans med sin moder på en stor herrgård. Han fick upp intresset för brottning och bestämde sig för att sponsra det amerikanska brottningslandslaget som deltog i flertalet internationella tävlingar.

Det hela fick dock ett tragiskt slut, när den tidigare OS-brottaren och tränaren Dave Schultz sköts till döds av John du Pont på hans herrgård. Filmen Team Foxcatcher, under vilket namn du Pont kallade sitt brottningslag, försöker så gått det går följa händelseutvecklingen som ledde till mordet på Schultz.

Last Breath

Last Breath poster

Last Breath är en dramatisk och känsloväckande dokumentärfilm kring en incident som inträffade i nordhavet år 2012. En grupp djuphavsdykare sändes ut till ett av oljefälten för att reparera en struktur på 100 meters djup. Dock var vädret illa när höga vågor och ylande vindar gjorde arbetet mer komplicerat. Efter ett par högst olyckliga scenarion förlorades en av dykarna nere på havets botten.

Filmen följer händelseutvecklingen från det att båten med besättningen och dykarna lämnade hamnen till att den återvänder hem efter den obarmhärtigt dramatiska incidenten. Last Breath är en välregisserad återberättelse om tragedi, hopp, maktlöshet och vänskap som får det att krama till ordentligt i hjärtat. Absolut värt de en och en halv timme som filmen tar att se.