MMORPGs huvudbild

MMORPGs efter World of Warcraft

I över ett och ett halvt decennium har Wordl of Warcraft varit det främsta spelet inom MMORPG-genren. Blizzards skapelse har dragit in otalet miljarder kronor i vinst under sin tid på toppen av gaming-världen. Nu håller WoW dock på att sakta men säkerligen dö ut. I den här artikeln skall vi kolla på tre andra MMORPG-spel som kan komma ersätta den nu sinande giganten.

Spel som kan komma ersätta WoW

Det är inte lätt att vara konung. Så brukar det låta från dem som beklagar sig över ett öde av privilegium från sin topposition. Tronen är under ständig bevakning från rivaler som önskar ta ens plats. Det här är fallet inom de flesta industrier där ett särskilt företag eller en produkt står som främst bland sina likar.

Inom dataspelsgenren MMORPG (Massive Multiplayer Online Role-Playing Game) har det funnits en jätte som dominerat marknaden i snart två decennier. Spelutvecklaren Blizzards kreation World of Warcraft publicerades i 2004 och har sedan dess varit det enda riktiga alternativet för dem som önskar sig ett spel i den sanna andan i ett MMO tillsammans med miljoner andra människor.

För några år sedan tycktes WoW:s fortsatta framgång vara en garanti. Dock faller allt och alla till slut. World of Warcraft står idag i ett dåligt skick, med en smärre exodus av spelare som nyligen ägde rum från deras värld i Azeroth. Anledningarna till att spelet inte längre är attraktivt för spelare är många, dock är det främst Blizzard själva som inte levt upp till de förväntningar som låg på dem.

Idag är WoW en döende gigant inom gaming-sfären. Spelet har färre prenumeranter nu än det hade vid publikationen av den första expansionen The Burning Crusade i 2007. Det finns lite som talar för att World of Warcraft skall komma tillbaka från brinken av sin nedgång, vilket äntligen öppnar upp för ett nytt spel att ta över tronen i MMORPG-genren. Nedan listas tre spel som kan komma bli den nya kungen och en gång för alla leva upp till den gamla titeln som ”The WoW-killer”.

Wow login screen

  • Final Fantasy-serien
  • Ashes of Creation
  • LoL-spelet

Final Fantasy-serien

Efter att WoW släppt sin senaste expansion Shadowlands, stod det klart att spelet inte längre var särskilt populärt på MMORPG-scenen. I stället vände sig många av WoW:s spelare till Final Fantasy 14 från utvecklaren Square Enix. Med en växande spelarbas för var dag som går, kan FF-serien komma bli den nya giganten inom genren.

Ashes of Creation

Ashes of Creation är ett MMORPG-spel som fortfarande håller på att utvecklas. Dock finns det redan mycket gott att säga om det kommande spelet. Det har fått god backning av såväl fanns som investerare och tycks vara redo för utmaningen att bli en storsuccé vid sin release.

LoL-spelet

När League of Legends-skaparna Riot Games avslöjade att de arbetade på ett MMORPG, fanns det många som blev exalterade. LoL, vilket redan är ett av världens största spel (inom MOBA-genren), har allt för att lyckas även som MMORPG. En enorm spelarbas, ett välkänt universum med karaktärer och en bra story line. Om LoL-spelet kommer bli en framgång kan enbart tiden utröna, dock känns det som en säker vadslagning.