Ovanliga-flicknamn

Ovanliga Flicknamn

Ovanliga flicknamn blir allt vanligare att beskåda, namn som man inte så ofta använder men som är båda vackra och ibland även lite kontroversiella. Här kommer vi ta upp några ovanliga flicknamn och även titta på dess historia och ursprunget till dessa namn.

Fem populära ovanliga flicknamn

Att använda ett annorlunda namn från förr i tiden har ännu en gång blivit trendigt, detta går dock i cykler precis som med kläder från olika epoker. Att välja populära namn som Marie, Susanne, Anna, och Eva är självklart det vanligaste, men det finns också många som väljer ovanliga flicknamn som sticker ut.

När det gäller vår egen svenska och nordiska historia så finns det identiteter som går långt tillbaka i tiden. Ett ovanligt flicknamn idag kunde var ett vanligt flicknamn på 1600. Men vi har lätt att glömma våra rötter och ser bara i nuet. Många namn som ges idag betyder ingenting mer än ett namn, medan man förr i tiden gav namn som verkligen hade betydelse.

Ovanliga flicknamn har, paradoxalt nog, vissa blivit mer vanliga under de senaste åren. Astrid är ett exempel på ett namn som man har hitta så långt tillbaka som till vikingatiden och från att varit ett ovanligt flicknamn är det nu ett namn som används mer ofta än sällan. Astrid betyder för övrigt ”gudaskön” enligt vikingatiden.

Man brukar säga att ovanliga flicknamn går igen i var tredje generation så om ett namn plötsligt är mer sällan skådat så kommer det garanterat dyka upp igen. Många föräldrar inspireras av ovanliga flicknamn genom böcker, filmer, spel eller kanske den digitala världen.

Som sagt trender går och kommer och de namn som varit lite ”inne” de senaste åren är förutom Astrid, namn som Olivia och Alice. Här kommer vi att lista några ovanliga flicknamn som är populära och även deras betydelse från för i tiden.

Bella

Bella har funnits i Sverige sedan 1800-talet men är ursprungligen från Italien och betyder vacker på italienska. Namnet kan ha sitt ursprung från Isabella som kan ha kommit från namnet Elisabeth som betyder ” Gud är min ed” eller ” Gud är fullkomlig”. Bella har också blivit ett smeknamn för ett annat namn. Som ett bra exempel så kallas Isabella Lövengrip som är en känd bloggare och författare ofta bara för Bella

Saga

Namnet Saga har sitt ursprung från den fornnordiska mytologin och betyder från den tiden ”sierska” eller ”hon som ser”. Första barnet som döptes till Saga i Sverige var först 1873. Det sägs att Saga har druckit ur samma gyllene kärl som Oden! En författare och skådespelare som döpts efter den fornnordiska mytologin är Saga Becker som bland annat har spelat med i filmen

”Någonting måste gå sönder”.

Sigrid

Sigrid var ett namn som var populärt runt sekelskiftet. Sigrid är ett kvinnonamn som härstammar från fornnordiska och kommer ursprungligen från namnet Sigfrid som betyder sig, seger, frid och betyder vacker eller skön. I Sverige har Sigrid Bernson äran att föra namnet vidare. Sigrid har bland annat vunnit Lets dance tre gånger och skriver egen musik.

Freja

Freja har ett isländskt ursprung och är mer populärt i de större städerna än ute på landsbygden. Freja betyder egentligen ”fru” vilket i sin tur betyder ”härskarinna”. Det sägs att Freja var kärleks och fruktbarhetsgudinna i den fornnordiska mytologin. En svenska känd Freja är Freja Lindström som är en populär barnskådespelerska som bland annat spelat Rosalind i Pip Larssons och Sofia i tv-serien Cleo. Freja bor numera i New York.

Ylva

Namnet Ylva betyder ”varginna” eller ”varghona”. Namnet är ett gammalt nordiskt namn som blev den kvinnliga motsvarigheten till det manliga namnet Ulf. Detta namn kommer åter i generationer men är fortfarande ett ovanligt flicknamn som alltid återkommer. En person som har döpts till Ylva är Ylva Louise Hällen som är programledare för bland annat barnprogram i tv men som också är en känd författarinna.

Summering

Ovanliga flicknamn finns det många av, vi listade några som har sitt ursprung långt tillbaka i tiden, namn som blivit trendiga men som sen somnar in igen, för att sen åter komma tillbaka. Det finns givetvis ännu fler ovanliga flicknamn som Ask, Embla, Estrid, Jorrun eller varför inte Hjördis, Tora, Gerlög – ja många ovanliga flicknamn finns det och begränsningen är bara den egna fantasi och de regler som finns att döpa vårt flickebarn till.