Vinylen

Vinyl

Vinylen är tillbaka! Efter att ha fått se sig omsprungen av kassettband, CD-skivor och stream, så är vinylen på väg tillbaka.

I denna artikel ska vi berätta om fenomenet vinylplattan eller LP skivan som den kallas för gemene man. Alla trodde väl att vinylskivan endast skulle bli något som ligger och samlar damm när CD skivan gjorde sitt intåg på marknaden, eller när vi mer och mer har gått över till att lyssna på Spotify och andra streamingtjänster som finns. Men så är inte fallet, Vinyl har fått ett grepp om marknaden igen och här kan ni läsa allt om denna gamla goding som aldrig verkar bli för gammal!

Vad är Vinyl?

1930 lanserades den första vinylskivan, men den blev ingen ”hit”. Vi fick vänta ända tills 1948 innan den först slog igenom och började spelas lite mer frekvent. Innan vinylskivan slog igenom så spelade vi på något som kallades 78 varvare. 

Samma teknik som den nya vinylskivan men sämre på det sättet att den enklare gick sönder och att det blev spår i skivorna så den hackade, dessutom var ljudet av sämre kvalité än den nya vinylplattan. Från början var det mest klassisk musik och jazz som spelades på den nya vinylskivan. Men när populärmusiken fick ett större och starkare fäste så blev det givetvis denna som kom att dominera marknaden.

Vinyl och EP

När man 1952 skapade en EP så började marknaden växa rejält. En EP var en vinylskiva med flera spår av olika låtar som spelades på en och samma sida. Detta gjorde så småningom att vinyl marknaden ökade så kraftigt så att den slog ut 78 varvaren helt. Med en EP la man in tidigare singlar som artisten släppt. När det sedan blev LP som hade ännu fler spår var det ett liknande förfarande. Man samlade flera singlar på en skiva som hade flera spår på både sidor. En LP skiva var ca 20 minuter lång på varje sida, medan en EP kunde vara 10 minuter.

Beatles revolution

1967 revolutionerande Beatles marknaden med sin Sergeant Peppers Lonly Hearts Club band. Här kom man med ett helt nytt material med nya låtar som tidigare inte spelats. Senare kom också dubbelalbum och inspelade livekonserter från olika artister från hela världen. Nu fick man den största marknaden någonsin inom musikbranschen. Mellan 1967 – 1987 var LP formatet det format som såldes mest musik i världen.

Vinylens popularitet

Att LP skivan blev så populär beror på olika viktiga faktorer, man fick mycket mer musik för pengarna förstås, men också snygga fodral med kreativa bilder som blev mer och mer avancerade. Detta gjorde att alla ville ha just de skivorna med häftigaste fodralen och här visade den konstnärliga ådran nästan inga begränsningar. 

Efter att tag byggde man in texterna till låtarna inne i fodralen eller som ett papper runt skivan, något som togs emot av glädje för alla som köpte en skiva. Att sitta och läsa igenom texterna och sjunga med medan musiken spelas med hög volym blev mer och mer vanligt. 

Att ljudet på inspelningarna blev så mycket bättre än föregångaren gjorde också att det var bättre underhållning än tidigare. Men största anledningen var givetvis att man fick nu flera låtar på samma skiva. Med en A och B sida och senare dubbelalbum samt inspelade livekonserter från hela världen fick man allt man ville ha från den artist som man ville lyssna på.

Fördelarna med Vinyl

När man jämför vinyl med CD som kom efter så är det ett mycket fylligare ljud i vinylskivorna. Att sen få hålla i en vinylskiva är en känsla som är obeskrivlig om man jämför med en CD skiva. De häftiga omslagen och de kreativa bilderna berättar ofta en historia som en CD skiva inte kan göra. Att jämföra vinyl med att hämta låtar från en streamingtjänst är inte ens aktuellt. Här blir det bara låten som är av intresse inte artisten och uppbyggnaden av musiken som man kan få av känsla av en vinylskiva.

Mest sålda Vinylskivorna

vinyl

Vilka är de mest sålda vinylskivorna någonsin? Här kommer en lista på topp fem, om de sen är de bästa, det är bara ens egna smak som avgör.

  1. Bat Out of Hell – Meat Loaf 1977

1977 kom en av de bästa rockskivorna som någonsin har gjorts. Med 43 miljoner sålda skivor fick den ”store” Michael Lee Aday sitt genombrott som artisten Meat Loaf. Låtarna skrevs tillsammans med den fantastiska Jim Stienman som inte hade rösten att genomföra dessa låtar med samma kraft. Att denna skiva finns i skivsamlingen är inget att skämmas för.

  1. The Bodyguard Soundtrack 1992

Filmen Bodyguard blev en enorm tittarsuccés. Här spelas huvudrollen av Kevin Costner som livvakt och sångerskan som han ska skydda spelas av den skönsjungande Whitney Houston. En riktigt dålig film som upphävs av riktigt bra musik. Hela 44 miljoner album har sålts på vinyl.

  1. Back in Black – AC/DC 1980

Inte mycket att orda om, detta är ett klassiskt rockalbum som absolut låter bäst på vinyl och med deras omslag blir man ett med bandet. Totalt har man sålt 49 miljoner LP skivor av denna klassiska vinylplatta.

  1. The Dark Side of the Moon – Pink Floyd 1973

Har ni inte redan denna LP på vinyl så spring ut och leta upp den. Den ska bara höras på vinyl för att man ska få in den fantastiska känsla som ett av världens genom tiderna bästa band har gjort. Den säljs fortfarande när man får tag i den så uppskattningsvis är den uppe i över 50 miljoner exemplar i vinyl.

  1. 1 Thriller – Michael Jackson 1982

Antal sålda album beräknas vara mellan 51- 100 miljoner. Jackson fick en enorm publicitet genom MTV där han gjorde en Moonwalk till låten Billie Jean på en Motown gala som sågs av över 47 miljoner tittare. Detta blev en otrolig hajp till albumet och är idag den mest sålda vinylskivan i historien.

Vinylen idag?

Många trodde att vinylskivan skulle dö ut totalt efter att CD – skivan lanserades, men så har det inte blivit. Under 2019 såldes det vinylskivor för ofattbara 224 miljoner dollar. Efter att ha varit nere i graven och vänt, har nu fler och fler upptäckt tjusningen och det bättre ljudet med vinylskivan, ökningen spås fortsätta. Trots enkelheten med att få tag i musik på nätet så vill man ha tillbaka känslan som en LP skiva ger en när man håller den i handen. Att det dessutom finns ett enormt samlarvärde på de äldre skivorna gör också att marknaden ökar. I Sverige såldes över 19 miljoner LP och singelskivor på vinyl och under 2019.

Summering

Det är många unga som inte vet vad en vinylskiva eller LP skiva är för något. Men trenden är på väg att vända och fler och fler hitta tillbaka till där musiken är som bäst. Att vinylskivan skulle dö ut var det många som trodde men där hade alla förståsigpåare helt fel, den om något kommer att överleva de flesta av oss, trots att den är sedan 1930 – talet. Missa inte att hänga på det som kanske är det hetaste i musikväg!