En av de senaste mattränderna i Sverige kommer från land långt bortom våra skogars oändliga grönska. En så kallad ”Poké-bowl” är en delikatess från de pärlvita stränderna och vulkaniska miljöerna av önationen Hawaii. Fylld med grönsaker och välkryddad, rå fisk är den här rätten ett riktigt gott och nyttigt tillskott till de svenska matvanorna.
En maträtt från Hawaii
Det är mycket från stillahavsnationen Hawaii som anammats av den västerländska sfären. Vem känner inte till hula-huladansen eller attacken vid Pearl Harbour. Dock är denna samling öar och korallrev mest känd som ett utmärkt resmål för dem som önskar sig en semester fylld av strandliv, bad och sol.
Hawaii är sin alldeles egna kultur, trots att öarna idag tillhör USA:s stater. Folkslaget är av polynesiskt ursprung, ett havsfärdande och härdigt folk som färdades längsmed vågorna för flertalet hundra år sedan. De bosatte sig i en miljö som med rätta skulle kunna kallas för ett paradis av oss nordbor, långt från kylan och vinterns bitande vindar. Här fann de ett hem och en kulinarisk tradition som är centrerad runt vad havet kan erbjuda.
Även i Sverige tycker vi om fisk. Det är därmed inte så konstigt att den hawaiiska rätten Poké-bowl blivit en trend i vårt avlånga land. Du finner den kanske inte som en del av våra mer traditionella måltider såsom påsk- eller julmat, men den har ändå sitt plats i vårt vardagliga intag av föda. Nedan finner du nu receptet på denna exotiska måltid, vars huvudingrediens är en rå bit fisk.
Poké-bowl recept
Ingredienser (2 port.):
- 200 g rå tonfisk, tärnad
- 2 portioner rundkornigt ris, kokt
- 2 tsk sesamolja
- 1 salladslök, skivad
- 1 krm chiliflakes
- ½ dl japansk soja
- ½ tsk sesamfrön, rostade
Tillagning:
- Inled först med att koka riset. Ta sedan och rosta sesamfröna antingen i en torr stekpanna eller på en plåt-form i ugnen. Det här är det enda av rätten som behöver förberedas med tillagning.
- Skär upp tonfisken i tärningar cirka 2-2,5 cm i diameter. Skiva sedan salladslöken.
- Blanda nu ihop alla ingredienser utan fisken och riset.
- Rör sedan ner tonfisken i blandningen. Låt den inte ligga alltför länge innan servering.
- Fördela slutligen riset i skålar och lägg blandningen med fisk och grönsaker på topp.
- Servera!