Okänt samtal på smartphone

Så ser du vem som ringt

Ett alltmer vanligt inslag i det moderna livet är automatiserade uppringningar. Vare sig det handlar om opinionsundersökningar, försäljare eller t.o.m. bedragare, så får vi en vansinnig massa samtal under en dag. Flertalet av dessa kommer även från nummer som kan antingen vara otydliga eller helt gömda. Om du vill veta vem det är som ringt dig, har du ett antal tillvägagångssätt att välja på. Här nedan kommer vi lista fyra av dessa, vilka förhoppningsvis kan ge svar på frågan: Vem ringde?

En myriad av telefonringningar

Det rings väldigt mycket idag mellan våra telefoner. Antingen är det vi själva som är pratglada, eller så är det försäljare som vill åt dina pengar. Oavsett, så spenderas en stor del av våra mobilbatterier till att hantera inkommande samtal från alla möjliga håll och kanter. Det är dock inte alltid uppenbart vem det är som försöker kontakta dig.

Om du får ett okänt nummer på din telefon, kan det vara en god idé att leta upp och identifiera det. Om det är en försäljare, kan du svartlista numret. På så sätt kommer du slippa framtida samtal. Om det å andra sidan är en person du bill tala med, så har du nu deras kontaktuppgifter. Att leta reda på ett nummer kan verka svårare än det faktiskt är. Här nedan finner du nu en lista på fyra olika metoder du kan bruka dig av för att få fram den informationen.

4 sätt som du kan lista ut vem som ringde på

  • Sökmotor på internet
  • Swish-betalning
  • Telefonkatalog
  • Försäljarbaser

Sökmotor på internet

Generisk sökmotor

Det första och alltid mest lägliga sättet att få reda på vem som ringde är internet. Närmare bestämt, en sökmotor likt Google. Det finns ett antal pålitliga telefonbaser online som är tillgängliga för allmänheten. Dessa katalogiserar mängder med nummer som du sedan kan ta reda på. Det finns även forum där flertalet nummer listas, oftast om de är sammankopplade med telefonförsäljning eller kriminella verksamheter.

Sist men inte minst så har det även etablerats ett antal sidor där du kan se vem som ringde. Du finner dessa enbart genom att skriva in telefonnumret som kom upp på din telefon i sökmotorn. Därefter kommer tex. Google att själv länka dig till de sajter där numret är listat.

Swish-betalning

Swish app

Nästa tips som kan säga dig vem som ringde är lite speciellt. Det inkluderar lite detektivarbete från din sida. Väldigt många svenskar idag har appen Swish installerad på sin telefon. Swish är en betalningstjänst som snabbt och enkelt kan föra över pengar från ditt bankkonto via antingen ett telefonnummer eller en QR-kod.

Genom att skriva in numret eller skanna QR-koden, kommer Swish därefter be om en verifikation från ditt BankID. Därefter förs pengarna över. Denna transaktionstjänst kan berätta för dig vem som ringde genom att du går igenom de två första stegen i betalningsprocessen. Om du har ett okänt nummer på din telefon, kan du lägga in det i Swish samt skriva in en summa pengar.

I nästa steg kommer du till verifikationsstadier. Du varken behöver eller bör skicka några pengar till numret. Utöver den summa du angivit, kommer du även se mottagarens namn så länge även de har Swish på sin telefon. Således har du nu fått reda på namnet på den som ringde din telefon.

Telefonkatalog

Staplade telefonkataloger för vem som ringer

Trots alla teknologiska tillgångar vi har idag, kan det ibland vara påpassligt att vara mer traditionell. Även om de börjar bli alltmer ovanliga, så finns det än idag telefonkataloger. Dessa listar fortfarande tiotusentals nummer från alla hörn i vårt avlånga land. Om du har tid och ork att gå igenom en telefonkatalog, kan du hitta numret på den person som ringde dig.

Det första du behöver hänvisa till är riktnumret om samtalet kom från en landbaserad telefonlinje. Därefter kommer du kunna navigera dig fram till det nummer som stämmer överens med det du har på din telefon. Det här är inte det smidigaste sättet, men ett som är mest lämpat för just samtal från ett telefonjack i väggen.

Försäljarbaser

telefonregister över nummer för vem som ringer

Sist men inte minst så finns det särskilda baser online med telefonnummer som tillhör den kommersiella sfären. Försäljarbaser av den här arten är dock inte enbart ämnade för företagen. Det här var dock utgångstanken med dem. De var menade att ge butiker och leverantörer ett forum i vilket de enkelt kan hitta kontaktinformation till varandra.

Med tidens gång blev de dock tillgängliga för alla människor. I dessa baser finner du inte bara vanliga affärer eller fabriker, utan även de företag som använder sig av telefonförsäljning. Således kommer du kunna leta upp numret på det företag som ringde din telefon här. Du finner dessa baser genom att söka efter dem på nätet. Väl inne på en, kommer du enkelt kunna hitta det nummer du har på hand genom att skriva in det i ett sökfönster.

Så slipper du telefonförsäljare

De som ringer upp dig mitt på dagen i jakt efter en försäljning kan vara en källa på frustration hos många personer i Sverige idag. Det eviga och ständiga ringandet från olika telefonförsäljare är en epidemi som enbart blivit alltmer frenetisk. Många av oss har varken tid eller ork för fler av dessa uppringningar, varpå system har implementerats för att hantera dem.

Idag kan du använda dig av databaser som döljer ditt nummer från försäljare över telefonen. Dessa kommer fortfarande ge dig möjligheten att bli uppsökt av privatpersoner. Företag kommer dock få det svårare att få tag på ditt nummer. Det här är ett mycket bra sätt att inte bara förbli anonym för de finansiella hajarna. Att undslippa fler samtal av den här typen kan ge dig ett lugn i vardagen som blir alltmer ovanligt idag.