Playstation-kontroller spel för två

Spel för två – Hur du underhåller dig som par

Ibland räcker det med spel för två för att man skall få ha roligt med en vän, partner eller familjemedlem. Även om sällskapsspel och dylikt ofta är förknippat med fler personer, funkar vissa även för en duett. Det finns även de spel som specifikt är utformade för just två tävlande. I den här artikeln skall vi titta på sällskapsspel för två som kommer glädja dig och din motspelare genom åren.

Bästa spel för två personer under 2023

Nedan följer en lista på ett antal spel som är ämnade för två deltagare. De vi har valt ut är antingen framtagna för tvåmansspel, eller har särskilda regler för den här kompositionen. Läs vidare för att se våra tips på spel för två!

  • Carcassonne
  • Wingspan
  • 7 Wonders
  • Othello
  • Fyra i Rad
  • Dice Dribble

Carcassonne

Den första underhållningsformen på vår lista med sällskapsspel för två är Carcassonne. Om du känner igen det här namnet, är det inget underligt med det. Carcassonne är nämligen en riktig plats och står idag som en av Europas största borgstäder. Belägen i Frankrike, var den här borgen högsätet för den katolska utbrytningsreligionen katarerna under medeltiden.

Carcassonne som spel för två

Idag kan man besöka Carcassonne både som historisk plats som i spelsammanhang. Det är nämligen ett mycket populärt sällskapsspel som kan spelas av 2–5 personer. Det här är ett så kallat brickspel, där du kontrollerar spelplanen genom att placera ut brickor som representerar allt från byggnader till sädesfält och även riddare. Idén är att samla på sig fler poäng än sin motståndare, vilket kräver såväl strategi som mod.

Wingspan

Wingspan är ett mycket intressant spel för två som även kan fungera som en typ av patiens. Det betyder att man kan spela Wingspan själv, om man så har lust. Det här sällskapsspelet kombinerar både spelglädje och ornitologi, då målet är att förse sig själv med olika typer av fåglar.

Du kommer dock även behöva se till så de små fjäderfäna har tillräckligt med mat samt ett bo, i vilket ägg skall läggas. Wingspan är ett mycket engagerande spel, som inte kräver att du utmanar en motståndare rakt på. I stället handlar det om hur duktig du själv är, vilket skapar en mer kamratlig form av tävling mellan deltagarna.

7 Wonders Duel

7 Wonders Duel är ett spel som brukar sig av världens sju underverk i sin uppsättning. Det kan påminna lite om det mycket populära dataspelet Civilization, då du anammar en av de antika civilisationerna i jakt på seger. Detta åstadkommer du genom att utkämpa kontinuerliga slag på spelplanen med din motståndare. Du kommer även få möjligheten till att utveckla dina militära förmågor genom ett teknologiträd i spelet.

7 Wonders duel spel för två spelplan

7 Wonders Duel är ett mycket strategiskt spel som kommer från originalversionen 7 Wonders. Dock är den utgåva vi tar upp en variant som är ämnad för enbart två spelare. Trots att det kommer kräva god tankekraft att vinna, har 7 Wonders Duel inte en särskild lång speltid. Det uppskattas att det tar cirka 30 min att spela igenom en omgång.

Othello

Othello är ett spel för två som de flesta bör känna till redan. Det har existerat sedan 1970-talet, då det tog västvärlden med storm. Baserat på två andra spel i Go och Reversi, är Othello en spelupplevelse som kommer utmana dig på många olika vis. Likt med ovannämnda Wingspan, kan även Othello spelas som en patiens.

Othello spelplan, ett spel för två

Dock är det bäst med två deltagare, vilka tävlar om att erövra så många av motståndares brickor som möjligt. Detta sker genom att du skall försöka omringa de fientliga brickorna på spelplanen med dina egna. När du åstadkommit detta, kommer du få vända på motståndarbrickorna så de blir till din färg. Spelet avgörs när ingen har några fler brickor att lägga ut, varpå den med mest i sin färg på spelplanen vinner.

Fyra i Rad

Fyra i rad, eller Connect-4 för engelsmännen, är ytterligare ett superklassiskt sällskapsspel. Det är även menat att enbart spelas med två personer. Genom att tävla på en vertikal spelplan, kommer du placera ut brickor i din färg. Som titeln på spelet lyder, gäller det att få fyra av dessa i en rad på ett eller annat vis.

Detta kan ske lodrätt, vågrätt eller diagonalt. Fyra i rad är ett spel som du finner på de flesta fritidsgårdar, dagis och i skolor. Det är mycket populärt och enkelt att lära sig. Det gäller dock att ha koll både på sina egna brickor samt motståndaren, annars kan du komma att falla i en fälla.

Dice Dribble

Sista spelet på vår lista är Dice Dribble, ett sällskapsspel för två som är baserat på den omåttligt populära sporten fotboll. I Dice Dribble kommer du och din motståndare att förses med ett antal klassiska 6-sidiga tärningar. Dock är symbolerna på dessa inte ett till sex, utan består av spelets egna. Tärningarna kommer sedan avgöra hur du lyckas på spelplanen, lite likt Yatzy.

Dice Dribble omslag som spel för två

Under spelgången kommer du genomgå olika stadier. Antingen så försvarar du dig mot din motståndare, arbetar upp bollen på mittplan eller anfaller motståndarmålet. Allt detta sker som sagt genom hur tärningarna landar. Det här är ett spel med en snabb händelseutveckling, som kräver att du har koll på allt som sker på planen.

En tvåmannakamp på spelplanen!

Här ovan kommer du kunna läsa om sällskapsspel eller andra spelnöjen som kan åtnjutas av två personer. Svenskar är ett av de folkslag som verkligen tagit spelande av den här arten till hjärtat. Det finns en stark tradition att samla familj och vänner kring vardagsrumsbordet för att sätta i gång och spela. Ett spel för två är dock något som kanske är lite mer ovanligt.

Den svenska återhållsamheten brukar ofta se sällskapsspel som något man gör vid speciella tillfällen. Det behöver dock inte vara fallet. I listan vi tar upp i denna artikel kommer du finna mängder med möjligheter till att ha riktigt roligt med sällskapsspel för två personer. Ett utmärkt sätt att utmana en vän på, eller underhålla sig med partnern när Netflix blivit alltför långdraget.