studentpresent

Studentpresent

De flesta förväntar sig en studentpresent när man tar studenten – ja man förväntar sig flera studentpresenter i många fall och det är man så klart värd efter många års pluggande. Här kommer vi skriva lite om varför det har blivit så viktigt med en studentpresent och vi kommer också lista någon riktigt bra studentpresent inför 2021. Men vi tar också upp vad studenten är och varifrån den kommer.

Studentpresent 2021

Den traditionella och högtidliga studenten firas i början av juni men redan i början av april dras förberedelserna igång för planering av festligheterna.

Många förknippar ofta studenten med sommar och skolavslutning. Kanske åker man runt på ett studentflak och sjunger och dansar. Att det ska vara en studentmössa på huvudet och att släktingar gjort ett studentplakat är ofta en självklarhet. Studentpresenten är givetvis också en stor del i allt firande, här visar man uppskattning för hårt arbete eller åtminstone ett försök till ett hårt arbete under många år i skolan.

Att ta studenten är ofta en stor höjdpunkt i livet och plötsligt så ska man vara inne i vuxenvärlden. Många börjar jobba efter sin student, men de flesta bestämmer sig för att studera vidare på högskolan och skjuta upp arbetslivet ett tag till. Andra kanske tar ett sabbatsår eller två för att upptäcka världen.

Men varför firar vi studenten?

Studenten går så långt tillbaka som till 1600 – talet. Här var det avgångs och inträdesprov som gällde mellan de numera gymnasium och universitet. Senare på 1800 – talet så fick man en slutexamen med ett skriftligt prov och sen ett muntligt prov för att man skulle bli godkänd och först då kunde man ta studenten och gå vidare. Så sent som 1964 avskaffade riksdagen det skriftliga och muntliga förhöret då man tyckte det var förlegat. Nu ville man göra ett bättre system och det har man gjort med att eleverna genomför centrala prov under hela läsåret och man får istället ett slutbetyg. När året sedan är slut kan man fira sin student och få sin så efterlängtade fest och studentpresent.

Varför Studentmössan?

Det är inte bara i Sverige vi använder studentmössan, utan den bärs även i de andra nordiska länderna. Sen ser de absolut annorlunda helt beroende på vilket land som man befinner sig i när man tar sin student. I Sverige har vi två modeller som används mer än andra och det är Lundamodellen och Uppsalamodellen.

Studentsången som alla sjunger.

Som tradition sjunger man under hela sin studentdag ”För vi har tagit studenten, vi har tagit studenten” med melodi från For He’s a Jolly Good Fellow. En annan studentsång som ofta förekommer ärSjung om studentens lyckliga dag”

Hur firar vi studenten i Sverige?

Hela sista året på gymnasiet är egentligen ett enda stort firande och längtan efter studenten och sin studentpresent blir större och större desto närmare man kommer skolavslutningen. Festen brukar ta riktig fart i början av april och hålla på tills det är dags för mösspåtagningen som oftast är under valborgsmässoaftonen. Man anordnar också en bal där studenterna klär upp sig och ofta kommer i par. Detta var dock större för i tiden.

Annars börjar man ofta studentdagen med en champagnefrukost och kanske en studentpresent som lite av en föraning hur kvällen ska sluta. Efter detta så har man samling och avslutning i sin skola där det kan vara underhållning av olika slag. Sen kommer en viktig del i studentens firande och det är utspringet där man får ta emot hyllningarna från släktingar och familjen och kanske får man där ännu en studentpresent innan det blir av att färdas i kortege genom staden eller samhället som man studerat i.

Man samlas sedan ofta i någon närliggande grönområde för att säga hejdå till varandra för att sedan bege sig hem till familjen och alla nära och kära. Här den stora familjefesten där man äter och får de avslutande studentpresenterna som man sett fram emot hela sista året.

Studentpresenten

Att studentpresenten har blivit viktig är det väl ingen som tvivlar på, men varför ger man bort en studentpresent? Att sluta skolan och tagit sitt första steg ut i vuxenvärlden kan absolut vara värt att fira. För att visa sin uppskattning för hårt arbete under alla dessa skolår så köper man en studentpresent till den som tagit studenten, detta gör också släktingar och vänner som kommer på den sena bjudningen som hålls i hemmet efter att man avslutat sitt firande med sina vänner i skolan.

Här nere kommer vi att lista några studentpresenter som kan vara aktuella inför 2021 års student.

10 bästa studentpresenterna

studentpresent

  1. Design klocka

Kommer att uppskattas något enormt då man nu plötsligt ska vara vuxen. Att stila med en klocka av finare slag är alltid något extra.

  1. Smycken

Är uppskattat och ett halsband eller en ring som påminner om studenten är något man bär med sig länge i livet.

  1. Resa

Att få sin första egna resa betald så man kan åka iväg med sina kompisar på sitt första fria sommarlov efter studenten är högt uppskattat och en alldeles utmärkt studentpresent.

  1. Heminredning

Kanske är en pik att det är dags att flytta hemifrån, men att få sina första saker till sitt eget hem är en bra studentpresent som ofta uppskattas för de som är på språng mot nya mål.

  1. Körkort

Har man inte tagit körkort ännu så är detta en studentpresent som verkligen många skulle uppskatta.

  1. Upplevelse

Idag kan man köpa upplevelse som innebär att man kan åka luftballong eller varför inte kryssning. Att köpa en studentpresent som upplevelse är bra för släkten som kommer för att fira studenten.

  1. Aktier och sparade

Låter kanske tråkigt men ett sparande som kommer uppskattas när man väl blir lite äldre.

  1. Presentkort

Här kan det vara en studentpresent som är på kläder, tekniska prylar, skönhetsprodukter eller vad man har intresse av.

  1. Evenemangsbiljetter

Att få gå på en festival eller en konsert är alltid trevligt, men också för den som är intresserad kan ett idrottsevenemang vara en bra studentpresent.

  1. Pengar

Är givetvis det som uppskattas mest, men är kanske lite tråkigt att ge bort. Nu är man arbetslös och trots att man för det mesta fortfarande bor hemma så vill man kunna göra saker innan man får första jobbet eller börjar studera igen

Summering

Studentpresenten har blivit en viktig del i själva studenten. Svårigheten att välja rätt studentpresent kan ofta var svår och kraven att få dyrare saker kan ställa till det för många. Även om man vill ge bort ett minne för livet så är det bra att tänka praktiskt vilket ofta kan bli den bästa studentpresenten. Oavsett studentpresent så är man värd att fira studenten efter många års slit i skolan där studentpresenten ofta symboliserar slutet eller början på en annorlunda tid.