Super-Mario plattformsspel

3 Fantastiska plattformsspel i 2023

Något som troligen aldrig kommer gå ur tiden är plattformsspel. Titlar i den här spelgenren är utformade likt de gamla arkadspelen från förr, dock med betydligt bättre grafik och funktioner jämfört med 80-talets variant. Än idag produceras det spännande plattformsspel som har riktigt bra story, spelkänsla och banor. I den här artikeln skall vi titta på tre av dessa spel som kommer ge dig otalet timmar av underhållning under 2023.

Nygammalt spelande på datorn

För de gamers idag som inte hade sprungit fram ur födelsekanalen när arkadspel var populära, finns det fortfarande en god idé av vad dessa spelmaskiner var. Arkadspel är nämligen idag en etablerad del av det västerländska kulturarvet.

Från Donkey Kong till Super-Mario och PacMan, känner således de flesta till den här spelformen. Det finns dock ett annat namn för arkadspel som är anpassade för mer behändiga datorer och Tv-konsoler: Plattformsspel.

Trots att den mest basiska principen kring denna spelgenre är flera decennier gammal, är plattformsspel lika populära idag som då. Gaming-industrin fortsätter således att år för år spotta fram nya plattformsspel av varierande kvalité. De flesta av dessa är anpassade för singelspel, medan andra är utformade för spel för två personer.

På ytan är det enkla spel att skapa, dock krävs det mycket av entusiasm och kunskap för att göra dem riktigt bra. Här nedan kommer du nu kunna läsa om just tre spel i plattformsgenren som håller en hög klass och som blir aktuella under 2023.

Tre plattformsspel värda att pröva på under 2023

  • Crash Bandicoot N. Sane-trilogin
  • OlliOlli World
  • Inside

Crash Bandicoot N. Sane-trilogin

Det första spelet på vår lista är även en klassiker i Tv-spelssammanhang. Det handlar här om den äventyrliga räven Crash Bandicoot och hans äventyr fyllda av Tiki-masker och solsken. Under 2023 kommer Crash och hans vänner att för första gången bli tillgängliga på datorn, vilket är en länge efterlängtad utveckling av den populära plattforms-serien. Det kommer vara möjligt att spela både med en kontroll som med ditt tangentbord, vilket ger PC-spelare valet på hur de vill ta sig an denna spelupplevelse.

OlliOlli World

Nästa spel osm vi tar upp är OlliOlli World, vilken är en uppföljare till originalspelet OlliOlli. Här kommer du att bege dig av uppå en skateboard i jakten på äventyr. Grafiken i OlliOlli World är strålande för ett plattformsspel. Spelet har även en riktigt bra spelkänsla och kräver inte mycket till tidigare erfarenheter av den här spelgenren för att vara enkelt att förstå sig på. Det här är definitivt en upplevelse som du kommer finna mycket underhållning i, med en lätt och lekande stämning.

Inside

Sist men inte minst har vi ett mörkt inslag på den här listan. Det handlar om plattformsspelet Insider, vilket har en betydligt dystrare ton i såväl grafik som ljud än de två ovannämnda titlarna. Inside kommer ta spelaren in i en värld där faran finns runt alla hörn.

Du skall navigera dig fram på banorna genom små pussel, samt undvika att hamna i trubbel. Den visuella designen i spelet är slående vacker och skapar således en riktigt bra och lite skrämmande stämning. Det här är inte direkt ett skräckspel, utan mer som ett äventyr med lite thriller-inslag.