Huvudbild för Glasräcken

Saker att tänka på när du planerar att ha glasräcken

Ett glasräcke fyller flera olika funktioner i våra hem men framför allt är de viktiga för att minska risken för fallolyckor. Ett glasräcke kan även fungera som ett balansstöd vid nivåskillnader och på senare år har glasräcket även kommit att bli en snygg inredningsdetalj i våra hem.

Det finns däremot en hel del saker man behöver tänka på när det gäller glasräcken, som bland annat höjdmått och skillnaden på olika typer av glas. Här nedan ger vi dig därför tips och råd till dig som funderar på att köpa ett glasräcke.

Tips när du ska göra glasräcken

Ett trappräcke kan utformas på en mängd olika sätt och förekomma i varierande material. De klassiska träräckena är vanligt förekommande i många hem och det beror troligtvis på att trä är ett relativt billigt material att tillverka trappräcken av.

En av nackdelarna med dessa träräcken är däremot att de ofta stänger ute ljus eftersom trä är så pass ogenomträngligt för ljuset. Om trappan dessutom är placerad i ett rum utan fönster kan denna del av hemmet upplevas extremt mörk varpå belysning blir extra viktigt.

Ett glasräcke däremot har en förmåga att låta ljusinsläppet flöda fritt vilket kan vara till stor nytta runt just en trappa. Du behöver således inte titta i väder-appen för att se om efter om tända lampor krävs eller ej, då ljuset kommer mer naturligt genom glaset. Precis som träräcken kan ett glasräcke även måttanpassas efter just din trappas förutsättningar och behov, och på så sätt kan glasräcket bli ett med trappan.

Förutom de praktiska och funktionella detaljerna kring ett glasräcke finns det även en hel del krav man bör ta hänsyn till för att glasräcket ska klassas som godkänt. Här nedan kan du läsa mer om vad du behöver tänka på kring just detta.

Olika krav på glasräcken

Enligt BBR, Boverkets byggregler, finns det vissa krav på hur ett glasräcke ska utformas om det är tänkt att placeras i en närhet till en trappa, ramp och balkong som inte avgränsas av en vägg. Kraven gäller oavsett om glasräcket ska placeras i en inomhus- eller utomhusmiljö.

Först och främst finns det krav på hur högt ett glasräcke ska vara så att det ger ett bra skydd mot fall, men till kraven hör även säkerhetsaspekter som skyddar barn från eventuella olyckor. Glasräcket ska till exempel förhindra att barn klättrar på räcket eller fastnar med huvudet. Enligt BBR bör ett glasräcke inom den enskilda bostaden vara minst 0,9 meter hög, alternativt 1,1 meter hög om våningshöjden är mer än 3 meter, mätt från golv till golv.

Det kan låta riskabelt att använda ett glasräcke som fallskydd i en trappa med tanke på att ett glas kan gå sönder vid en eventuell olycka. Ett glasräcke utrustas därför alltid med ett så kallat säkerhetsglas för att minimera risken för skador.

Ett säkerhetsglas är ett härdat glas som är 6 mm tjockt och är fyra till fem gånger starkare än ett ohärdat glas. När ett härdat glas går sönder splittras det i många små bitar i stället för glasskärvor. Glaset, trots sina små bitar, hålls dessutom ihop bättre vilket gör att risken för skärskador minskar. Av denna anledning klassas det härdade glaset som ett säkerhetsglas och är därför viktigt att ha när man köper ett glasräcke för utsatta miljöer.

Glasräcken med olika utformningar

Precis som ett träräcke kan även ett glasräcke utformas på en mängd olika sätt när det kommer till design och form. De flesta glasräcken tillverkas av antingen en stålram eller en aluminiumram. Båda materialen går att måttanpassas men det finns faktiskt en hel del fördelar med materialet stål.

Stolt Smide & Design tillverkar glasräcken i en genomgående stålkonstruktion och är idag ett utav de främsta när det kommer till nytänkande smidesdesign. Anledningen till att de valt att tillverka sina glasräcken i enbart stål har med kvaliteten på stålet att göra. Stål är ett gediget material som håller över generationer och det ger dessutom en robust känsla till ditt hem.

Precis som aluminium så är stålet formbart och kan måttanpassas helt efter dina mått, men det är framför allt den mer robusta känslan som särskiljer materialen. För att inte tala om hållbarheten.

Stolt Smide & Design har designat en modern tolkning av glasräcket med en stilren stålram som kan kläs med olika typer av glas. Den populäraste modellen som troligtvis de flesta känner till är modell Minimal. Det är en stilren och mycket avskalad modell på glasräcke som enbart består av en stålram och ett klarglas.

Till detta glasräcke kan man också välja till ett mönstrat glas, som ett linjeglas, bankat glas eller ett tonat glas. Dessa glas är perfekta i de fall du önskar minska insynen men ändå skapa möjlighet till ljusinsläpp. Ett glasräcke kan även utformas med spröjs i de fall man önskar en mer industriell look på sitt glasräcke. Det är även möjligt att välja andra färger än just svart på sitt glasräcke, och tillsammans med ett mönstrat glas kan man på så sätt skapa en helt unik design på sitt glasräcke.